23 Nisan 2024, Salı Gazete Oksijen
19.02.2021 06:00

Ona bağırmanız ilişkinizi zedeler

Köpeğiniz sizi dinlemiyor mu?

Köpeğinizin sizi dinlememesinin sonuçları bazen tehlikeli olabilir. Bu hafta sizi neden dinlemediklerini anlatmaya devam ederek, bu duruma karşı neler yapabileceğinizi detaylandıracağım. Öncelikle köpeğiniz ona verdiğiniz komutu gerçekten biliyor mu? Öğrettiğiniz yeni bir becerinin pekişmesi için yüzlerce hatta binlerce tekrar yapmak gerekir ki davranış haline gelsin. Köpekler stresli ve endişeli bazı durumlarda kendileri için en iyi olanı yaparlar, tıpkı bizim yaptığımız gibi. Hata yaptığı için ona bağırmanız, sert davranmanız yaşadığınız sorunu çözmez. Aksine ilişkinizi ve size olan güvenini zedeler. Bunun, kaygı duyan, korkan, dikkati dağılmış bir çocuğa bağırarak istediğinizi yaptırmaya çalışmanızdan hiçbir farkı yok. Onun için tehdit değil, destek ve yol gösterici olmalısınız. Duygu değişimleri köpeğinizin zihinsel alanını etkileyerek sizi dinlemesini zorlaştırır. Mesela önceden korkmuş olduğu gök gürültüsünü duyduğunda sizin komutunuzu duymak için çok az zihinsel alanı vardır. Öncelikle dinlemediği durumda altta yatan konuyu çözmelisiniz. Köpeğinize nasıl bir enerji ile yaklaştığınıza dikkat edin. Kararsız ve heyecanlı bir enerjiniz varsa sizi anlamakta zorlanır. Beden dilinizi ve enerjinizi dengeleyerek sakin, net ve kararlı olun.

Beden diliyle ilişkilendirmek

Köpekler birbirleriyle iletişim kurmak için enerjilerini ve beden dillerini kullanırlar. Sözlü komutlarınızı el işaretleri ve beden dili yönlendirmeleri ile ilişkilendirmenizde fayda var. Köpeğiniz bir davranışla ilgili farklı mesajlar alıyorsa, ondan ne istediğinizi anlamayacaktır. Aile içerisinde farklı kurallar uygulanırsa kafası karışacaktır. Kurallar, sınırlar, beklentiler tutarlı olmalıdır. Yüksek ve kontrolsüz enerjisi olan köpeklere önce fiziksel egzersiz yaptırın, ardından disipline etmeyi deneyin. Çocuğunuzu ilk defa lunaparka götürdüğünüzde orada oturtup okuduğu kitabı anlamasını bekler misiniz? Bu onu gereksiz yere başarısız kılar. Köpeğiniz için de önce dikkat dağıtıcısız bir ortamda çalışmak gerekir.

Dikkatleri dağınıkken zor

Dikkat dağıtıcılı bir ortamda yeni şeyler öğrenmeleri zordur. Bunun için vazgeçilmez bir ödüle ihtiyaç vardır. Mesela iş yerinde yarım saat fazla kalmanız istendiğinde bunun için takdir edilmeniz sizi bir defaya mahsus mutlu etse de bu süreklilik kazandığında veya izin günlerinde işe gelmeniz istendiğinde poh pohlanmak yeterli olmayacaktır. Aynısı köpeğiniz için de geçerlidir. İçinde bulunulan durumun zorluk derecesi arttıkça köpeğinize verdiğiniz ödülün değerinin de artması gerekir. Önemli olan ödülün miktarı değil, değeridir. Her şeyden önce sabırlı olmayı unutmayın. Yeni alışkanlıklar edindirmek zaman alır. Hatasız dinledikleri zamanlar da olacak, hiç dinlemedikleri günler de. Acele etmeyin.

Kısa yolu yok, sabırlı olun

Köpeğinizin sizi dinlemesi için kısayollar yoktur. Bunun için zaman ayırın, pratik yapın, tutarlı, anlaşılır, makul, adil ve sabırlı olun. Önce kendinize dürüst olun. Siz üzerinize düşenleri yaptınız mı? Bilmediğiniz bir dilde benim size bir konu anlatıp sonrasında bu konu hakkındaki sorularımı doğru cevaplandırmanızı beklemem ne kadar adil olur? Düşünün.  Sağlıkla bir arada olabileceğimiz bol patili günlere…