29 Mart 2024, Cuma
03.09.2021 04:30

Oyunu siz kurarsanız işler değişir

Heyecan seviyesi artan köpeğin kontrolü zorlaşır oyun ve oyuncak seçiminin önemi bu noktada öne çıkar

Ailemize dahil olan yavrularda kaçınamayacağımız hırslı ve hızlı ısırıkların oyun mu yoksa agresyon mu olduğundan geçen hafta bahsetmiştim. Bu ısırıklarla mücadele etmeye çalışmak anlık olarak sizi nefeslendirse de sürdürülebilir bir çözüme ihtiyaç vardır. Oyun ısırıklarının oyunun yanlış devam ettirilmesi sebebiyle zamanla ciddi ısırıklara dönmesi çok olasıdır. Köpeğinizle güvenle oynamanız ve ısırmanın oturmaması için dikkat edilmesi gerekenlerden bahsedeceğim. Enerjisinin yüksek olduğu anlarda köpeğinizi yormak adına heyecanı artıracak koşturmalı oyunlardansa sabit bir alanda zihinsel uyarım ve yorgunluk sağlayabileceğiniz oyunları/oyuncakları tercih edin. Heyecan seviyesi arttıkça köpeğin kontrolü zorlaşır. Kendini kontrol edemeyen bir köpeğin ilk yapacağı davranışlardan biri ısırma diğeri de üste atlamadır.

Kaptığında sakin kalın

Ellerinizi bir oyuncak gibi kullanmak yerine temassız oyun biçimlerini tercih edin. Bunun için çekiştirme/ısırma oyuncaklarını kullanabilirsiniz. Oyuncağa hamle yapmak istediğinde yanlışlıkla elinizi tutarsa sakin kalın, elinizi kaçırmayın. Seslerle dikkatini dağıtıp yeniden oyuncağa yönlendirin. İşaret parmağınızı köpeğinizin burnunun önünde sallayıp da kızdırarak oyuna teşvik etmeyin. Bu şekilde sadece köpeği hırslandırıp ısırma davranışını pekiştiriyor olursunuz.  Oyun esnasında geri kaçmak, önünde duran oyuncağı ya da elinizi kaçırmak köpeği ısırmaya teşvik edecek davranışlardır. Beden dilinizin net ve sakin olması köpeğin de oyun içerisinde daha kontrollü olmasını sağlar. Oyunda hareket halindeyken, bir oyuncağı çiğnemesi sırasında köpeği okşarsanız, onu seveceğinizi değil oyuncağı alacağınızı düşüneceği için sizi ısırmasına sebep olabilirsiniz. 

En büyük hata ödüllendirmek

Oyunda yanlışlıkla da olsa sizi ısırması durumunda ona bağırmanız, kızmanız, vurmanız bunun gerçek ısırıklara dönmesine sebep olabilir. Sizi ısırdığında bundan vazgeçmesi için ona bir oyuncak verirseniz ısırmasını pekiştirmiş olursunuz. Sizi ısırarak oynamanın istediklerini elde edebilmenin bir yolu olduğunu öğrenebilir. Oyun sıkıcı olmaya başlarsa sizin el ve ayaklarınıza hamle yapmaya başlayabilir. Bu durumda ya alternatif oyuncak deneyebilirsiniz ya da dikkatini dağıtarak başka bir oyuna yönlendirebilirsiniz. Arada oyuncakları değiştirmeniz oyuna olan ilgisini daha canlı tutar. Kendinize ait eşyaları, kıyafetlerinizi, el ve ayaklarınızı bir oyuncak gibi oyunlarınıza dahil etmeyin.

Yetişkinlerle bir araya getirin

Yavruluk döneminde doğru bir sosyalizasyon süreci geçirmeye ihtiyaçları vardır. Isırmanın gücüyle ilgili onlara en doğru geri dönüşü veren kendi yaş grubundaki oyun arkadaşları ya da tecrübeli, güvenilir ve öğretici bir rol model olabilecek yetişkin köpeklerdir. Bunun için oyun gruplarına yönlendirebilir, fiziksel enerjisini ve ısırma eğilimini de doğru yere aktarabilirsiniz. Yavruya oyunun kurallarını öğrettiğinizde eğer ısırmadan oynuyorsa oyuna devam edin. Eğer ısırmaya geçiyorsa oyunu sonlandırın. Sakinleştikten sonra tekrar oynamaya başlayabilirsiniz. Oyunun devamlılığının sağlanması yavru için başlı başına bir ödüldür. Yeter ki geçişleri doğru işaretleyin. Oyuna devam edebilmek için kurallar net olsun.  Bu ısırmalardan kaçınmak için sizinle oynamasını yasaklamayın. Köpeğinizle oyun oynamak iletişiminizi güçlendirmenin bir yoludur. Caydırıcı olmak yerine oyun kurucu olmayı deneyin.  Sağlıkla bir arada olabileceğimiz bol patili günlere...