26 Aralık 2024, Perşembe Gazete Oksijen
26.03.2021 06:00

Sevmenin de ayarı olmalı

Köpeklerde davranış bozukluğunun birçok sebebi var. Sahiplerinin kontrolsüz sevgi alışverişi ya da yanlış zamanda gösterilen ilgi de bunlardan biri

Farklı sebeplerle köpeklerde davranış bozuklukları ile karşılaşılabilir. Bunun temel sebebi kurduğumuz yanlış iletişim şekli ve yanlış eğitim olabilirken, fizyolojik sebepler de olabilir. Yanlış ilişkilendirmeler, eksik sosyalizasyon, genetik yatkınlık, çevresel faktörler, ırk özellikleri ile evlenme, boşanma, taşınma, yeni doğan bebek, eve dahil olan yeni bir evcil hayvan gibi aile içi düzen ve durum değişiklikleri de davranış problemlerinin sebebi veya tetikleyicisi olabilir. Köpek sahiplerinin en çok şikayetçi oldukları davranış sorunları arasında üste atlama, kemirme, ağlama, havlama, evde yalnız kalamama, agresyon, masada dilenme, kazma, ısırma ve dişleme vardır.

Sorunlar günden güne artar

Hiçbir davranış bir anda en üst noktaya varmaz. Önce bir şeyler yanlış gitmeye, istemediğiniz davranışlar kendini göstermeye başlar. Doğru müdahale ve yönlendirme yapılmazsa; hata beraberinde hataları getirir. Ve günden günde artarak da en üst noktaya ulaşır. Eğer istenmeyen bir davranış olmadık şekilde gündeme geliyorsa; altında beklemediğimiz bir sebep olabilir. Öncelikli olarak can dostumuzu veteriner hekimin yönlendirmesi doğrultusunda bir sağlık kontrolünden geçirmekte fayda var. Fizyolojik olarak her şeyin yolunda olduğuna emin olduktan sonra bir davranış uzmanı ile iletişime geçilmesi önemlidir. 

Enerjisini atması gerekir

Basit bir neden gibi gözükse de köpeğinizin enerjisini yeteri kadar atamıyor olması, içgüdü yoğunluklarına göre doğru meşguliyetler verilmemesi bile başlı başlına birçok sorunun kaynağıdır. Hatta size daha da garip geleceğini düşündüğüm; köpek sahiplerinin iyi niyetle yaptıklarına şüphe olmaksızın kontrolsüz bir sevgi alışverişi ve yanlış zamanlarda gösterilen ilgi de bazı davranış bozukluklarında baskın bir sebeptir.  Korku ve kaygı kaynaklı sorunların birçoğu geçmişini bilmediğimiz ya da geçmişini bilsek de ortalama 4-6 aya kadarki dönemini eksik ve yanlış geçirmiş olan köpeklerde görülür. Annesiz büyüdüğü, anne altında kalmadığı, annesinden erken ayrıldığı için yeterli anne sütü alamamakla birlikte güven duygusu ve karakteri gelişememiş, kardeşlerinden ve anneden öğrenmesi gerekenleri edinememiş köpekler 6 aylık olduktan sonra baskın bir korku durumuyla baş başa kalır. Bu da birçok sorunu önümüze getirir. 

Sabırlı olmak zorundasınız

Terk edilmiş, şiddet görmüş, pozitif ilişkilendirmeler deneyimlememiş bir köpek hayata ve insanlarla olan iletişimine 1-0 yenik başlar. Bunu geri kazanmak kolay değildir. Uzun ve meşakkatli, ciddi emek ve sabır gerektiren bir süreçtir. Onlara daha çok yardımcı olmak gerekir. Gösterdiği sorun için ona kızmanız onu yoğun stres altında bırakır. Güvenmesini zorlaştırırken, onu çıkmaza sokabilirsiniz.  Sorunsuz köpekler bile stres altındayken en iyi bildiklerini uygulamakta zorlanır, sorunlu köpeklerin mümkün olduğunca küçük adımlarla en baştan başlayarak yol alınmasına ihtiyaçları vardır. Güven duydukça, özgüvenleri yükseldikçe, şüphe duymadıkça, başlarına geleceklerden emin oldukça yol almaları hızlanır. Bir davranış bozukluğunu evcil hayvan sahibinin kendi tecrübesi ile çözebilme imkanı yoktur. Böyle bir durumda konunun uzmanından destek istenmesi, yaşanan sorunların daha da pekişip kemikleşmeden çözülebilmesi, hafifletilebilmesi ya da kontrol altına alınarak yönetilebilmesinde yarar sağlar.
Gamze Aral
Gamze Aral