05 Aralık 2025, Cuma
08.03.2024 04:30

Genç bir adam ve ‘genç olmayan’ bir kadın

Eserlerinde kadının toplumdaki yerine ağırlıkla eğilen Nobel’li Annie Ernaux, yeni kitabı Genç Adam’da, 54 yaşında bir kadının, kendisinden 30 yaş küçük bir delikanlıyla yaşadığı tutkulu aşkı anlatıyor
A+ Yazı Boyutunu Büyüt A- Yazı Boyutunu Küçült

Toplumda mahrem kabul edilen olguları ve tabu ilan edilen hisleri edebiyat kendine mesele edinmeyecekse kim edinecek? Kimsenin konuşmaya cesaret bile edemediği o konuyu kim konuşacak? O örtüyü kim kaldıracak? Ve insanın en mahremi ayan olurken, o en derininde hissettiklerini kim özgürce anlatabilecek ki edebiyattan başka? Zordur herkesin ayıpladığını, parmakla gösterip dışladığını “ben yaptım” diyebilmek. En muhafazakarından en modern toplumuna kadar, yazılı olmayan ahlaki değerler sistemi vardır ve bu üretilmiş ahlaki kurallara uymadığınızda kötü, yanlış ve faziletsiz ilan edilmeniz olasıdır. Edebiyat ise o Lolita romanını yazmaktır. Ve o romana “Lolita, hayatımın ışığı, kasıklarımın ateşi, günahım, ruhum…” diye başlayabilmektir. Edebiyat, bir taşra kasabasında kocasından başka erkeklerle maceralar yaşayan Emma Bovary’nin hayatıdır. Edebiyat, kocasının yeğeniyle tutkulu bir aşk yaşayan Bihter’in hikayesidir.

* Bu haber/yazı ve resimlerin eser sahipliğinden doğan tüm hakları Haftalık Yayıncılık Anonim Şirketi’ne ait olup işbu yazı/haber ve resimlerin, kaynak gösterilmeksizin kısmen/tamamen izin alınmaksızın yeniden yayımlanması yasaktır. Haftalık Yayıncılık Anonim Şirketi’nin, 5187 sayılı Basın Kanunu’nun 24. maddesinden doğan her türlü hakkı saklıdır.

İrem Uzunhasanoğlu
İrem Uzunhasanoğlu