18 Nisan 2024, Perşembe
09.04.2021 06:00

Aşı günlerinde selfie, ‘Veba Geceleri’nde YouTube çağındayız!

Orhan Pamuk’un YouTube videolarını izlediniz mi? Peki ‘aşı selfie’si akımını Hillary’nin başlattığını biliyor musunuz? 70’li yaşlar dijitalde kariyer için geç değil!

Kim derdi ki günün birinde aşı yaptıran orta yaş ve üzeri insanlar ‘selfie’ çektirip paylaşmaya başlayacak diye. Siz hala Twitter’ı Instagram’ı filan sadece genç kuşağın eğlence alanı mı zannediyorsunuz?  Yaş almış insanlar, dijital dünyaya adapte oldukça sosyal medyada kimi zaman ‘Z Kuşağı’ndan daha ses getiren işler yapıyor. Facebook epeydir babaannelerin cirit attığı bir mecra haline gelse de dünyada moda akımların sosyal medyada hızla büyümesi için orta yaş ve kanaat önderlerinin desteği gerekiyor. 

Hillary Clinton’ın omzu açık elbisesi 

Günde 4 milyon kişiye aşı yapılan ABD’de yeni bir sosyal medya akımı var. Aşısını olan kadın ve erkekler ‘o an’ın fotoğrafını çekip paylaşıyor. Bu akıma ‘Vaxxies’ adını verdiler. İşin büyüyüp sosyal medyada bir fenomene dönüşmesi ise eski Başkan adayı Hillary Clinton (73) sayesinde oldu. Hillary, aşı günü omuzları açık eski bir fotoğrafını Instagram hesabından paylaşarak “Bu kıyafetimi bir trend haline getirebilir miyiz?” diye yazdı. Siyah-beyaz o nostaljik kareyi paylaşması hem kampanya sloganı oldu hem de aşı karşıtlarının ikna olmasına katkı sağladı. Hillary’nin 28 yıl önce giydiği boğazlı ama omuzlarını açıkta bırakan kıyafeti ünlü modacı Donna Karan (DKNY) imzası taşıyordu. Şimdi şıklığından ödün vermeyen zarif kadınlar aşı olmaya giderken ‘ne giysem?’ diye fazla düşünmüyor. Modacılar da bu yaz omzu açık kıyafetlerin Hillary sayesinde yeniden moda olup olmayacağını tartışmaya başlamış bile.

Orhan Pamuk dijitale özel içerik üretiyor

Kim derdi ki günün birinde Orhan Pamuk (68) yeni kitabı için oturup Youtube videoları çekecek. Tamam Orhan Pamuk ne zaman yeni romanı yayınlansa medya turuna çıkar, kitabının tanıtımı için arayan hemen her gazeteye söyleşi verir. Bugün artık dijital çağdayız, 15 yıl önce Nobel kazanmış ve artık olgunluk dönemini yaşayan bir yazar olarak da yeni mecralara çok iyi uyum sağlamış. ‘Ne YouTube’u kardeşim uğraştırmayın beni’ demeyip çalışma masasında YouTube için kamera karşısına geçmiş. Hem kitabından güzel lezzetler vererek hem de haritalı anlatımlarla ‘Veba Geceleri’nin tanıtımını çeşitli videolarla bizzat yapıyor. Şimdilik ‘Kanalıma hoş geldiniz’ dediğini duyduğum bir videosu yok ama yayınevinin bir Instagram canlı yayını planlandığı biliniyor. Kimbilir belki yakında TikTok’a da girip bambaşka bir kitle için kitabını anlatan neşeli içerikler de üretecek.  Şu sıralar “The Father” filmiyle yıldızı bir kez daha parlayan Anthony Hopkins’in (83) de sosyal medyayı çok iyi kullandığını karantina döneminden biliyoruz. O da deli kahkahaları ve enteresan mimikleriyle dijital çağı en iyi yakalayan ‘yaş almış’lardan birisi…