27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
12.08.2022 04:30

Dijitalde 366 milyonun iradesi önemli midir?

Instagram’ın son dönemde video içerikleri daha fazla öne çıkarması eski kullanıcıları kızdırdı. 366 milyon takipçili Kylie Jenner, uyarısını yaptı. Kim bilir çok kızarsa da kardeşleriyle birlikte bir sabah TikTok’a taşınabilir!

Dijital dünyadaki TikTok fırtınası, Instagram’ın karizmasını sarsmaya başladı. Çinli TikTok’un hızlı yükselişi sonrası gitgide TikTok’a benzemeye başlayan Instagram’a en büyük tepki ünlü yıldız Kylie Jenner’dan geldi. Instagram’da Ronaldo’dan sonra en çok takipçiye sahip olan Jenner’ın (366 milyon), “Burayı TikTok’a çevirmeyin” diye uyarıda bulunması ve “Make Instagram, Instagram Again” (Instagram’ı yeniden Instagram yapın) gibi bir slogan bulması ses getirdi. Çünkü Kylie Jenner gibi genç kuşağa hitap eden, kendi kozmetik markasıyla daha 21 yaşında dolar milyarderi olan bir Amerikan celebrity’sinin bu tepkisi belki de içeriden alınabilecek en samimi eleştiriydi.

Jenner’ın bu sloganına birçok ünlü de destek verince Instagram CEO’su bir açıklama yapmak zorunda kaldı. CEO Adam Mosseri, video önerilerinin öne çıkarılmasına gelen tepkilerin farkında olduğunu ama bir değişime ayak uydurduklarını, buna rağmen Instagram’ın fotoğrafa dayalı mirasını koruyacaklarını açıkladı. Patron Mark Zuckerberg de daha önce Instagram’da geçirilen sürelerin önemine dikkat çekmiş, bunda Reels videolarının payının yüzde 20’yi bulduğunu açıklamıştı.

Ucube şeyleri izlemek keyif verici bir aktvite

Peki TikTok gibi olmak kötü mü? Instagram’ın TikTok’a benzeme çabaları neden bu kadar eleştiriliyor?.. Aslında Instagram doğduğu günden beri içerik bakımından kendisini hep ‘estetik fotoğraflar’ ve ‘hijyenik insanlar’ ile özdeşleştirdi. Akıllı telefonların üst gelir grubu için arzu nesnesi olarak sivrildiği dönemde doğan bir marka olarak da kendisini prestijli bir yere konumladı. Telefonların yayılması ile TikTok eğlenceli şarkılar ve geyik videolarla bir anda kendini fark ettirdi. Yani bir anlamda Instagram’daki kasıntı pozlar, pahalı hayatlar ve sahte mutluluk fotoğraflarının yerini sıradan insanların doğal halleri almaya başladı.

Üstelik TikTok, kullanım pratikliği ile her isteyenin kolayca prodüksiyon yapmasını sağlayarak yaratıcılıklarının önünü açtı. Yeni kuşaklar hiçbir şeyi önemsemiyor gibi görünse de kendi beğendiği akımlara, hele hele dijitalde ‘bir unsuru olduğu’ trendlere katılmayı seviyor. TikTok algoritmik önerileri ve sürprizlere açık kullanıcı deneyimi ile daha renkli bir yer. Tamam Instagram’da cool bir ortamdayız, herkes çok nitelikli paylaşımlar peşinde ama insan bazen de kafa dağıtmak, şaşırmak hatta ‘ucube şeyler’ izlemek istiyor. TikTok işte bu kulvarı çok iyi doldurdu.

TikTok’un bir diğer büyük başarısı da Çinlilerin teknoloji alanında ABD’ye karşı taklit edilecek kadar kuvvetli bir marka çıkarması. Bugüne dek ABD’nin Çin’i ‘taklitçi kapitalizm’ ile suçlamasına alışmıştık. Yıllar sonra ilk kez TikTok bu rolleri değiştirdi. Facebook’u da bünyesinde bulunduran Meta şirketine bağlı Instagram, pazar payını TikTok’a kaptırmamak için her yolu deniyor. Veri gizliliği konusunda şeffaf olmayan TikTok’un ABD pazarına bu kadar egemen olması belki de yakında bir yasaklama filan bile getirebilir. Kylie Jenner’ın bu uyarısına rağmen Instagram yine de TikTok’un izinden gitmeye devam ederse işler karışabilir. Kim bilir belki de Jenner, Instagram’a kızıp üvey ablaları Kim ve Khloe ile kardeşi Kendall’ı da alıp tüm faaliyetlerini TikTok’a taşır.