20 Nisan 2024, Cumartesi
18.03.2022 04:30

Karlı gecede kârlı iş: Bir fotoğrafın öyküsü

Geçen hafta İstanbul’da yaşanan yoğun kar yağışı sırasında Twitter’da paylaşılan kareler arasında en çok bu fotoğraf öne çıktı. “İstanbul city anlık” ifadesiyle Hasan Aydın tarafından paylaşılan fotoğraf önce etkileşimi ve yüksek paylaşım sayılarıyla öne çıktı. Ertesi gün ise fotoğrafın NFT platformlarından birinde
11 bin 600 TL gibi bir fiyata satıldığını okuduk. Bu gelişme üzerine fotoğraf bir tur daha dolaşıma girdi ve beğenilerini bir ‘maddi başarı öyküsü’ ile taçlandırmış oldu. “Bu duyduklarımız rivayet mi; gerçekten o kare o fiyata satıldı mı, dijital çağda bir anda fotoğraf çekerek böyle bir para kazanılabilir mi?” diye
@hasanaydins adlı kullanıcıya ulaşıp sorularımı sordum. İşte 26 yaşındaki İ.Ü. Bilgisayar Mühendisliği mezunu Hasan Aydın’ın cevapları:

Hiç beklemediğim ilgi

• Şu an Hepsiburada adlı e-ticaret sitesinde ‘web designer’ olarak çalışıyorum. Yazılımcı geçmişim de var ama kariyerime dijital tasarımcı olarak devam ediyorum. 

• Bu fotoğrafı iPhone 12 ile çektim. Yıllardır fotoğraf çekerim. Çektiğim fotoğraflarla dijital olarak oynamayı ışık efektleri vermeyi severim. Bu fotoğrafta da düzenleme yaptım.

• O akşam, bir arkadaşımla Şişli’den çıkıp kar yürüyüşü yapalım dedik. Fulya’da bir kafede kahve içtik, dönüşte kar iyice artmış insanlar eve çekilmişti. Fotoğrafı çektikten sonra biraz düzenleme yaptım. Normalde çekip Instagram’a koyarım. Bunu nedense hemen Twitter’dan paylaştım. Aslında en iyi fotoğraflarımdan biri değildi fakat hiç ummadığım bir ilgiyle karşılaştım. Sadece benim hesabımdan 200 bine yakın beğeni, 5 binden fazla paylaşım aldı. Neredeyse Elon Musk’ın paylaşımlardaki retweet sayılarına yaklaştığımı filan gördüm. 

• Sonra takipçilerimden gelen 'Bu bu NFT mi?" gibi sorular üzerine kendi kendime “Madem bu kadar ilgi var, ben bu fotoğrafı neden satmıyorum?” dedim. Daha önce NFT’de çeşitli koleksiyon paketlerinden alıp sattığım olmuştu. Bunlar çok küçük işlemlerdi. İlk kez bir NFT fotoğrafı satışı yapacaktım. 

Hasan Aydın, fotoğraflarında ‘cyber punk’ evrenine uygun renkler kullanmayı seviyor. İstanbul Fulya’daki bu kareye şans eseri denk gelmiş. Scooter’dan yansıyan ışık ve uzaktaki neon etkisi orada terk edilmiş bir kent ‘vibe’ı yaratmış

• Tabii ki bu çok kolay bir süreç değil. Yani herkesin hemen pratikçe bir şeyler satması zor. Benim MetaMask cüzdanım zaten hazırdı. Bu iş için önce Ethereum ağında bir cüzdanınızın olması şart. Bu cüzdanda da ilk ödeme ya da komisyon için biraz para olması lazım. Opensea adlı platforma fotoğrafımı yükledim. İlk yüklemede bir ufak meblağ çekiyor. Ben NFT dünyasında daha önce yer aldığım için bu aşamayı kolay geçtim. Fotoğrafımı minimum 200 dolar ücret belirleyerek satışa koydum. 

• Toplam 7 saat filan satışta kaldı. Sonra mailime gelen 0,34 Ethereum’luk (887 dolar yani 11 bin 600 TL) teklifi gördüm. Bu kadar bir beklentim yoktu. Umduğumdan fazla bir paraydı. Hemen satış için onayı verdim. Üstelik NFT dünyasının iş modeli gereği bundan sonraki satışlardan da yüzde almaya devam edeceğim. Yani fotoğrafım el değiştirdikçe bana da belli bir oranda ödeme yapılacak.