25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
25.03.2022 04:30

Maaşlı bir işim olsa Meta’da mutlu olsam

Metaverse evrenindeki tüm önemli köşe başlarını dünyanın büyük markaları kapmaya başladı bile. Z Kuşağı için bu dünyada iş beklentileri sınırlıyken Meta’da yakın gelecekte iyi kariyer fırsatları çıkacak

Geçtiğimiz hafta ünlü yatırım bankası J.P. Morgan’ın, işletmelere yönelik “Metaverse’deki fırsatlar” başlıklı raporu yayınlandı. Bu raporda J.P. Morgan, hem bu yeni evrendeki büyüme fırsatlarına yer verdi hem de kendi ‘dükkanı’nın tanımını yaptı. Metaverse platformlarından Decentraland’de ofis açan ünlü banka, “Onyx Lounge” adını verdiği yeni şubesinde Ethereum tabanlı olarak mali hizmetlere başladığını da duyurdu. Raporda, Metaverse dünyasının gelecek yıllarda her sektörü derinden etkileyeceğine dikkat çekilerek, daha ilk planda yıllık 1 trilyon doların üzerinde bir ekonomi oluşacağı belirtildi. ABD’den Hulu, Verizon, Walmart, Nike, Gap, Adidas, PWC ve Atari gibi şirketlerin Meta evrenine önem veren markalar olduğu belirtildi. Raporda ayrıca Metaverse’deki arsa parsel fiyatlarının çok hızlı yükseldiği ve sanal gayrimenkulün de büyüyen bir pazar olduğuna dikkat çekildi.

J.P. Morgan’ın Meta şubesi “Onyx Lounge”

Yetişmiş elemana ihtiyaç hızla artıyor

Raporu okuyan herkes gibi benim de aklımdan yine «Şu Metaverse’de bir şeyler yapabilsek!” fikri geçmedi değil. Bu köşede daha önce Metaverse’de doğabilecek fırsatlara değinmiştim. Sorumlu bir yazar olarak fırsatlar kadar dolandırılma olasılıklarının da mevcut olduğuna dikkat çekmeye çalıştım. Fakat bu kez J.P. Morgan’ın yeni şubesini görünce kafamda hemen ‘köşe dönmek’ yerine Metaverse’de ‘maaşlı işler’ de yapılabileceğine dair bir ampul yandı. Sonuçta burada iş yapan markaların bir şekilde ‘yetişmiş eleman’ ihtiyacı olacak. Bu yeni evrende kariyer yapmak için ben artık geç kaldım ama Z Kuşağı kardeşlerimizin yararlanması için birkaç mesleğe baktım. İşte gelecekte önem kazanabilecek bazı ‘meta meslekler’ şunlar: 

Avatar tasarlayanlar aranan eleman olur

Dijital dedektif: Metaverse evreninde kaybolan ya da çalınan varlıklara ulaşmak kolay değil. Hukukun da şimdilik fazla işlemediği bu alemde sanal dedektifler mağdurlar için iyi bir yol gösterici olacak.

Meta turist rehberi: Dijital alanda okur yazarlığı olmayanlar ya da gerçek hayatta Louvre’u gezme veya Floransa’ya gitme ihtimali olmayanlar için harika fırsatlar doğacak. En prestijli müze ve sanat merkezleriyle NFT eserlerin sergilendiği galerileri gezdirecek nitelikli rehberlere ihtiyaç var.

Blockzincir geliştiricileri: Bu alanda çalışacak markalar kendileri için tek tek blockzincirler ya da para birimleri icat etmek yerine mevcut sistemi bilen tanıyan uzmanlar istihdam edecek.

Meta influencerlar: Bu dünyanın kendine özgü yeni fenomenleri olacağı kesin. Hatta şimdiden belli markalarla çalışan dijital fenomenler doğmaya başladı bile. Meta evrenin yeni Kardashianları Burcu Esmersoyları da muhtemelen Z Kuşağı’ndan çıkacak.  

Bütçe bilen tasarımcılar: Yeni dünyada insanlar kendini ‘avatar’ giydirmeleri ile ifade ediyor. Paris Hilton’un dillere destan partisinde 8 dolara satılan Gucci tişörtleri bu fiyata bulmak artık imkansız olacak. Kişiye özel Vans ayakkabılara gerçek hayattakinden fazla ücret ödemeye hazır kitlelerin ‘bütçe bilen’ moda danışmanlarına ihtiyacı olduğu kesin.