Dünyanın önde gelen yatırım fonları düne kadar portföyündeki Apple, Amazon, Tesla ve Google gibi şirketlerin yanına Netflix hisselerini de ekliyordu. ‘Digital streaming’ adı verilen bu bakir alanda öncü olan Netflix, 11 yıldır abone kazanarak soluksuz büyümeye devam ediyordu. Hollywood’un birbirine benzeyen filmlerinin yanına İskandinav polisiyelerinden Kore dizilerine, Latin Amerika filmlerinden spor belgesellerine imrenilen bir içerik skalası sundu. Düşük ücret ödeyen milyonlarca abonesi olduğu için, reklam gelirine ihtiyaç duymayan iş modeliyle de önü çok açık görünüyordu. Fakat ne olduysa 2022’nin ilk bilançosu gelince oldu. Netflix’in bu çeyrekte 200 bin abone kaybettiği açıklandı. Aslında ücret ödeyen 220 milyon abonesi olan bir şirket için bu kayıp devede kulak sayılabilirdi. Fakat geleceği fiyatlayan borsalar bu kaybı çok sert cezalandırdı.
Disney+ en iddialı rakip
Netflix hisseleri yılbaşından bugüne yüzde 79 değer kaybetmiş durumda. Çünkü bir taraftan da eğlence dünyasının devleri büyük yatırımlarla Netflix’in pazardaki hakimiyetini yıkmaya geliyor. Disney+ elindeki tüm gelmiş geçmiş Disney prodüksiyonlarının yanına hızla yenilerini katarak en ciddi rakip olarak ilerliyor. Disney+, spor naklen yayınlarına da iddialı girdi. Amerikan Buz Hokeyi Ligi NHL’in yayın haklarını aldı. Diğer yapım şirketleri de Netflix’e verdikleri içeriklerini kendi kurdukları platformlara koymaya başladı. Bir Amerikan klasiği ‘Friends’, HBO Max’e transfer oldu. Efsane dizi ‘The Office’ Peacock’a geçti. Amazon Prime, bir sabah Metro Goldwyn Mayer’in tüm film arşivini satın aldığını duyurdu. Ardından Amerikan Futbol Ligi NFL’in maçlarını 1 miyar dolara perşembe gecesi aldı. Hulu, Paramount ve Apple da birer birer Netflix’e sattığı içerikleri geri çağırıyor. Amaç her koldan abone sayısını artırıp bu alanda Netflix’in krallığını yıkmak. Hissedarları tarafından topa tutulan Netflix de pandemi döneminde gelen ‘tatlı hayat’ ile rehavete kapıldığı için eleştiriliyor. Rusya’dan çıkma kararı da ekstra 600 bin abone kaybına mal olacak. Son olarak Oscar’dan tek bir ödül bile alamayınca, “İçi boş yapımlara hesapsız para dağıtıyor” diyenler haklı çıkmış oldu. Hissedarlar da kar talep ettiği için Netflix hemen fiyat artışına gitti. Şimdi de ‘ortak abonelikler’den ek kullanım ücreti istemeye başlayacak. Mevcut abonelerin 3’te 1’inden fazlasının ‘ortak şifre’ ile giriş yaptığı biliniyor. Bu hamleler geliri artıracak mı; yoksa markaya karşı sempatiyi azaltıp yeni abonelik iptallerine mi yol açacak birlikte göreceğiz.
‘Adam haklı’ Bitcoin ne üretiyor ki?
Dünyanın en zengin 5’inci insanı Warren Buffett’ın kripto paralarla ilgili sert sözlerini okumuşsunuzdur. Borsa sihirbazı Buffett’ın “Tüm Bitcoinler’e 25 dolar bile vermem” çıkışı çok tartışıldı. Bu laf sonrası, ağır eleştirilere maruz kaldı. ABD basını ve sosyal medyada, “Buffett parayı hisse senedi yatırımlarıyla bulduğu için inovatif ürünlere karşı örümcek kafalı” diye eleştirildi. Buffett, tam olarak “ne demiş” diye merak ettim. Cımbızlanan lafındaki tam metni okuyunca da ben şahsen ‘yaşlı kurt’a hak verdim.
Omaha’daki geleneksel yatırımcı toplantısında Buffett özet olarak şunu söylemiş: “Bitcoin, para veya altın gibi üretken bir varlık değil. Somut bir şey üretmiyor. Bana şimdi biri dese ki faiziyle ABD’deki tüm tarım alanlarının yüzde 1’i için 25 milyar dolar öder misin? Anında öderim. Bununla da tarım alanlarının yüzde 1’ine sahip olduğumu bilirim. Ya da ülkedeki tüm apartman dairelerinin yüzde 1’i için 25 milyar dolar talep ederseniz size hemen bir çek yazarım. Fakat dünyadaki tüm Bitcoin’leri bana 25 dolara verseniz bile bunu almam. Bu Bitcoin’lerle ne yapacağım ki? Hiçbir şey üretemeyen bir varlık sınıfı. Bir şekilde bunları benim de yeniden birisine satmam gerekecek. Oysa apartman daireleri bana kira geliri üretir, tarım alanları da gıda üretimi yapar.”
NOT: Buffett’ın yaşı 91, yatırım iştahı sizden farklı olabilir. Genç okurlarımız kendi risk profillerine göre tabii ki kripto para alıp satabilir. (Yatırım tavsiyesi değildir.)