22 Kasım 2024, Cuma Gazete Oksijen
29.04.2022 04:10

‘Serseri mayın’ın medya patronluğu eğlenceli olacak!

Elon Musk ‘Para için almadım’ dediği Twitter’ı yeni çağın özgür medyası yapmak istiyor. Arkasında ona 'ölümüne bağlı' bir kitle var. Yine de bu ‘asla öngörülemez adam’dan nasıl bir medya patronu çıkacağını kimse bilmiyor!

Yıllardır zarar eden Twitter, tuttuğunu altın eden iş adamı Elon Musk sayesinde kara geçebilecek mi?... Bence sorunun kısa yanıtı: Evet… Bunu elbette Musk’ın ticari zekası ile Twitter’ı kısa sürede dünyanın en büyük medya kuruluşu haline getireceğini tahmin ederek söylüyorum. Adına ‘sosyal’ dense de Twitter aslında epeydir çok etkili bir ‘medya’ şirketi. Üstelik ne matbaası ne TV stüdyosu ne de bir muhabiri var.

2006’da kurulan Twitter o günden beri kullanıcı sayısını sürekli artırmış ve 2021 sonu itibariyle 320 milyon günlük kullanıcıya erişmiş. Yıllık gelir Twitter’da bugün zar zor 5 milyar doları bulurken Facebook’ta bu rakam 120 milyar dolar. Dünyanın önde gelen politik figürleri, sporcular, sanatçılar ve hatta tarikat liderleri bile açıklama yapmak için ilk Twitter’ı tercih ediyor. Türkiye’de de uzun zamandır en iyi haber kaynaklarının başında Twitter geliyor. Bu nedenle de bizde bile TikTok=Bağcılar, Twitter=Cihangir benzetmesi yapılıp durur. Çünkü Instagram, YouTube, TikTok gibi mecralar ‘kendi ünlülerini’ çıkarırken Twitter, mevcut ünlülerin ve etkili kanaat önderlerinin kendi rızasıyla geldikleri bir platform. O yüzden Twitter, borsada kazandırmasa da sosyal ağlar içinde hep en prestijli yerde durdu.

Halen en çok takipçisi olan kişinin Obama (130 milyon) olması da bunu doğruluyor. Trump’ın hesabı askıya alınmasa belki bugün hem ‘aranan muhalefet lideri’ hem de bir ‘freak show yıldızı’ olarak Obama’yı geçmiş olacaktı. Trump’ın hesabının askıya alınması (geri dönmeyeceğini de açıkladı) demişken bunun Twitter tarihi için ‘kötü bir milat’ olduğunu bu köşede yazmıştım. 

Elon Musk’ın Twitter’ın patronu olmasıyla bu en etkili sosyal ağın öncelikle ‘özgürleşeceği’ sonrasında da ‘büyüyeceği’ beklentisi yaratıldı. Çünkü Musk, eskiden beri bir kullanıcı olarak Twitter’ın algoritmasının gizli olmaması gerektiğini söyleyip durdu. Hangi konuların gündeme taşındığını, hangi konuların ustaca saklandığını kimse bilmiyor. Musk’ın Twitter’ı satın alması sonrası, daha az merkezi denetim ile bu prestijli sosyal ağdaki ‘düşünce özgürlüğü’nün artması bekleniyor. Çünkü dünyanın en zengin adamı Musk, Twitter’ı para kazanmak için almadığını Vancouver’daki TED konferansında “Bu platformun maddi kazanç potansiyeli hiç umurumda değil” diyerek açıklamıştı. Yine de zekasını paraya çevirmekte şeytan tüyü bulunan bu adamın Twitter’ın şimdiye dek şirket sırrı kabul ettiği kriterlere şeffaflık getirmesi finansal yönden iyi bir gelecek vaat ediyor. Bu sayede sürekli dezenformasyon pompalayan troller, etnik şiddeti kışkırtan hükümetler de kolaylıkla teşhir edilebilir. 

Bu hayran kitlesiyle sırtı zor yere gelir!

Musk’ın Twitter’da reklama dayalı bedava kullanımdan bir gecede vazgeçip, kendi kripto parası ile milyonlarca kişiden cüzi miktarda ücret talep etmesi kimseyi şaşırtmayacak. Çünkü dünyada kendisine ‘ölümüne güvenen’ devasa bir hayran kitlesi var. Bu da onu Bill Gates gibi sıkıcı iş adamlarının yanında bir rock yıldızı kadar çekici yapıyor. Geçmişte PayPal ödeme sistemini kurarak bir başarı öyküsü yazmış bu cin fikirli girişimci, insanların sınırlarını test etmeyi seviyor. Zaman zaman vergi yasaları dahil kanunları ihlal ettiğini de biliyoruz. Bu nedenle bu ‘serseri mayın’ın Twitter’da nasıl bir medya patronu olacağını ABD hükümeti dahil bence hiç kimse öngöremiyor. 

‘Özgür düşünce’ lafı hep vaat olarak mı kalacak, yoksa gerçek bir değişimle Twitter’ın gücüne güç mü katacak?.. Çünkü dijitalde kurulan bu yeni dünya düzeni karşımıza yeni yeni medya patronları çıkarıyor. Elon Musk da medya gücü ve bilgiyi iyice eline aldığında ‘eski kafa siyasiler’ gibi tutucu bir medya patronuna dönüşürse dünya çok sıkıcı olur...