25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
25.02.2022 04:30

Sosyal medyada olan sosyal medyada kalır!

Çöpçatan uygulamasında zengin sandığınız adama kredi çekip, parayı da ellerinizle verirseniz işiniz zor. Üç kadının dijital çağdaki acımasız dolandırılma öyküsü bakalım yine dijital çağ sayesinde mutlu sonla bitebilecek mi?

Netflix’in en çok izlenenler listesinde uzun süredir en üstlerde yer alan Tinder Avcısı adlı belgesel filmin kahramanı Simon Leviev sessizliğini bozdu. Gerçek adı Şimon Hayut olan 31 yaşındaki İsrail vatandaşı ‘Tinder Dolandırıcısı’ olarak tanınmaktan duyduğu rahatsızlığı konuk olduğu ‘Inside Edition’ adlı programda dile getirdi. Simon Leviev programda şunları söyledi: “Ben ne dolandırıcıyım ne de sahte birisiyim. Sadece Tinder’da kızlarla tanışmak isteyen bekar bir adamım. Ayrıca büyük bir beyefendi ve kadınlara karşı gayet kibar birisiyim.”

Delil yetersizliğinden kurtulması mümkün!

Aslında Simon, Tinder Avcısı belgeselinde aynen de böyle bir portre çiziyor. Son derece zengin ve nazik görünümlü birisi. Bir elmas tüccarının oğlu olmadığı kesin ama yine de özel jetleri ve pahalı saatleriyle Instagram kuşağının aranan zenginlerinden biri gibi görünüyor. Kadınlara zenginlik konusunda sürekli yalanlar söylediği hatta bir saadet zinciri oluşturarak birisinden aldığı ödünç para ile bir diğerini yaşattığı da gerçek. Üstelik kandırdığı kurbanları da (en azından belgeseldeki üç örnek) öyle servet avcısı kadınlar filan değil. Sosyal medya ve Ekşi Sözlük’te de zaten dolandırıcı Simon’dan çok tuzağına düşen kadınlara olan tepkileri okudum. ‘Para peşinde koşan bu kadınlara iyi olmuş, ava giden avlanır’ gibi yorumlar çoğunluktaydı. Yasal olarak da adamın sahte evraklar dışında fazla bir sorun yaşamayacağı görüşü hakim. Her ne kadar henüz ortaya çıkmasa da belgeselde dolandırdığı kadınlardan yana ceza alacağı bir durum yok. Çünkü kadınlar bankadan çektikleri kredileri bile kendi elleriyle Simon’a teslim ediyorlar. 10 milyon dolar dolandırıcılık geliri elde ettiği tahmin edilen Simon’un başkalarını da dolandırmaması için tüm çöpçatan sitelerindeki hesapları kapatıldı. Maddi olarak büyük zarara uğrayan kadınlar da kaptırdıkları parayı çıkarmak için online maddi yardım platformu GoFundMe’de hesap açtılar. İkisi İskandinav biri Çek üç kadına şimdiye dek aktarılan desteğin 100 bin doları aştığı sanılıyor. Dizi seyredildikçe de bunun artması mağdurelerin borçlarını hafifletmesi öngörülüyor. Bir anlamda sosyal medya çağında kaptırdıkları para ve itibarlarını yine sosyal medyadan gelen şöhretle geri alıyorlar...

Instagram’da Top 10 bir yılda böyle değişti

Geçen yıl Şubat ayı sonunda Türkiye’nin Instagram’da en çok takipçisi olan ünlülerini sıralamıştım. Bir yıl geçtikten sonra ilk 10’da neler değişti diye şöyle tekrar bir baktım. 2021 ve 2022 listeleri şöyle:

-Şef CZN Burak, Nusret’in geçen yılki takipçi sayısına ulaşıp, Hande Erçel’i de geçerek ikinciliğe yerleşmiş. 

-Acun ve Murat Boz son bir yılda yerinde saymış.

-Demet Özdemir’de sert bir yükseliş, Hadise ve Neslihan Atagül’de ise temkinli bir iyimserlik var. 

-Ünlü pizzacı Hakkı Akdeniz New York’ta yaşadığı için bu listede yer almadı. Hızlı yükselişi ile dikkat çeken ve çoğu ABD’den 15,7 milyon takipçisi bulunan Akdeniz, gelecek yıl bu listede zirveye çıkabilir.