28 Mart 2024, Perşembe
02.06.2023 04:30

Yeni Türkiye’nin eski sorunları

Her vesileyle kendini hatırlatan ekonomik sorunların temelindeki “katma değer” eksikliğini teknoloji odaklı politikalar çözebilir. Tek sorun “ten uyuşmazlığı”

Takviminin belirlendiği mart ayından bu yana gündemden hiç düşmeyen cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri nihayet tamamlandı. “Seçim ekonomisi” adına ülke tarihinin en kanlı dönemini oluşturan bu 3 ay, pandemi, döviz kuru ve enflasyon sarmalında ağır yaralanmış ekonomiyi adeta yaşam destek ünitesine mahkum etti.

Bu süreçte Merkez Bankası’nın net döviz rezervi 12.5 milyar dolar daha azalarak 2001 krizinden bu yana en düşük seviyesine geriledi. Emanet (swap) tutarı hariç tuttuğumuzda 60 milyar dolarlık bir kara delik, karşısına çıkan her şeyi yutma azmiyle karşımızda. Enflasyon ve işsizlik verileri hem resmi hem de bağımsız kaynaklarda iç karartıcı oranlar kusuyor.

Muhataplarında yarattığı bıkkınlıkla bezeli hissizliğe rağmen bütün bu verilerin ağrı ve acı eşiğimizi yükseltme dışında etkileri olacağına şüphe yok. Eldeki tek umut yazın düşecek enerji tüketimi, tarımsal bolluk ve turizm gelirleri. Ancak en iyi senaryo bile kanamayı hafifletmenin ötesinde bir etki vaat etmiyor.