04 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
22.12.2023 04:30

Parmağınızla kaval kemiğinize bastırın yumuşaksa D vitamini almaya başlayın

Dr. Mark Hyman: Merhaba. Bu hafta konumuz D vitamini. Özellikle Covid-19 pandemisinde çokça gündeme gelen bu vitaminin neden bu kadar önemli olduğunu, eksikliği halinde çıkabilecek sorunları ve nasıl takviye edilebileceğini konuşacağız.

D vitamini eksikliği dünyada bir milyardan fazla insanı etkileyen çok büyük bir sorun. ABD nüfusunun yüzde 70’inden fazlasında D vitamini ya eksik, ya yetersiz ya da optimum seviyenin altında. Bu da kanser, obezite, diyabet, yüksek tansiyon, kalp rahatsızlığı, depresyon, fibromiyalji, kronik kas ağrısı ve kemik kaybı gibi sorunlara, ayrıca MS gibi otoimmün hastalıklara yol açıyor.

Peki D vitamini nedir? Vücutta ne iş yapar? Öncelikle yağda çözünen bir vitamin olduğundan dolayı emilebilmesi için yağ ile birlikte tüketilmesi gerekiyor. Ama vitaminden ziyade hormona benziyor. Binden fazla geni düzenlediği için gen ifademizi, dolayısıyla da vücuttaki hemen her şeyi etkiliyor. Yediklerimiz yoluyla veya gün ışığından yararlanarak D vitamini alabiliyoruz ama bu göründüğü kadar kolay değil. İki sebepten dolayı: Birincisi, sadece yiyeceklerle yeterli miktarı tutturmak zor. İkincisi, güneşten almak için de sadece çok güneşli bölgelerde yaşamak ve öğleden sonra en az yarım saat neredeyse çıplak dolaşmak gerekiyor.