23 Aralık 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
21.05.2021 06:00

Ahtapot gibiyiz

Erkek egemen otomotivde Citroen’in direksiyonuna geçen Selen Alkım, Türkiye’nin tek kadın genel müdürü. Citroen bu yıl satış rekoruna koşarken, Alkım kadınların ahtapot gibi iki koldan çok daha fazlasıyla hayata tutunmaya çalıştığını söylüyor

Erkek egemen olarak bilinen otomotiv sektöründe ‘topuk sesleri’ yükseliyor. Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de kadın tepe yöneticilerin sayısı artıyor. Birçok markanın pazarlama, satış, iletişim operasyonlarının başında kadınlar yer alırken, Citroen’in direksiyonuna yaklaşık 2 ay önce Selen Alkım geçti. Alkım, otomotiv sektöründeki tek kadın marka genel müdürü oldu. Eğitimini Saint Joseph Fransız Lisesi, Galatasaray Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü, Paris’te yüksek lisansla tamamlarken, 2006’da otomotiv sektöründe işe başlıyor. 15 yıllık kariyeri boyunca farklı otomotiv markalarının ürün, stratejik planlama ve pazarlama birimlerinde yöneticilik yaptı. Şimdi kariyerinin zirvesinde, Citroen markasını da rekora taşıyor. 

Citroen Türkiye Genel Müdürü Selen Alkım, 2014-2020 yıllarında Citroen, şimdi de Peugeot CEO’su olarak görev yapan Linda Jackson’ı örnek aldığını söylüyor.
Citroen Türkiye Genel Müdürü Selen Alkım, 2014-2020 yıllarında Citroen, şimdi de Peugeot CEO’su olarak görev yapan Linda Jackson’ı örnek aldığını söylüyor.

Başarı cinsiyetten bağımsız

Türkiye otomotiv sektöründe tek kadın genel müdürsünüz. Kadın bir tepe yönetici olarak zorluklarla karşılaşıyor musunuz? Otomotiv sektörü çok büyük bir ekosistem. Artık sektör genelinde kadınların yer almadığı, katkıda bulunmadığı hiçbir nokta yok. Bugün Türkiye’de üretim bandından montaj hattında çalışan mühendislere, pazarlama ve satıştan İK’ya hatta servislere kadar her kademede birçok başarılı kadın görev yapıyor. Bence asıl önemli olan kadın ya da erkek kim olursa olsun görevini en iyi biçimde yapmasıdır. Bu olduğu sürece çalışanların cinsiyetten bağımsız değerlendirildiğini düşünüyorum. Groupe PSA Türkiye bünyesinde en azından, kişilerin cinsiyetten bağımsız kariyer yapabildiklerini gördüm, yaşadım.  Başarıya ulaşmak için ne gerekiyor? Sektörden bağımsız olarak maalesef kadınların her zaman farkedilir olmaları için daha çok çalışmaları gerektiğini düşünüyorum. İş dışında evdeki sorumlulukların ve çocuk bakımının da büyük ölçüde kadınların omuzlarında olduğu düşünüldüğünde kadının aynı bir ahtapot gibi iki koldan çok daha fazlasıyla hayata tutunmaya çalıştığı bir gerçek. Ben kariyerim boyunca ailemin, eşimin ve oğlumun desteğini her zaman hissettim.

Elektrikli otoda sürprizleri var

• Citroen Türkiye, SUV ve hatchback meraklılarına seslenecek yeni C4’ü geçen hafta satışa sundu. Bu yıl 4 bin adet yeni C4 satmayı hedefliyor. • Selen Alkım, çip krizi olmasaydı 40 bin adetlik satış rakamının üzerine çıkabileceklerini belirtiyor. • Yeni C4, Citroen’in ilk elektriklisi olacak. Yıl sonunda sipariş toplamaya başlayacak. Bir diğer yenilik üçüncü çeyrekte makyajlı C3 Aircross olacak.  • Şirket, Fransa’da B sınıfı ehliyete gerek olmadan kullanılabilen iki kişilik elektrikli Ami’den deneme amaçlı iki adet getirdi. Selen Alkım, “Ami bizi çok heyecanlandıran bir model. Ami ile ilgili bizim de farklı projelerimiz var. Özellikle araç paylaşım konusunda planlamalarımız var” diyor. Ami’nin müşteriler tarafından çok sorulduğunu belirten Alkım, müjdeli haberleri vereceklerini sözlerine ekliyor. 6 kW’lık elektrikli motora sahip Ami, kapalı bir motosikleti andırıyor. 70 km menzile sahip Ami, 45 km/s maksimum hıza ulaşabiliyor. Ev tipi prizle 3 saatte şarj edilebiliyor. 

Bireysel mobilite ihtiyacı satışları tetikliyor

Salgında sizi en fazla neler zorluyor? Salgının varlığı başlı başına zor zaten. Otomotivi en çok etkileyenler zorluklar olarak da faizlerdeki artışı, kurlardaki dalgalanmayı, çip sorununu ve üretimlerdeki aksamaları sayabiliriz. Pandeminin başlamasından bugüne, saydığım bu zorluklarla yüzleştik. Yine de tüm bu koşullarda, Türkiye otomotiv pazarının güçlü yapısını korumaya devam ettiğini görüyoruz. Şöyle bakmak lazım, sonuçta otomobil bir ihtiyaç. Ve insanların, özellikle pandemide bireysel mobilite ihtiyacından dolayı, talep aşama aşama artıyor. O yüzden de alımlar sürmeye devam ediyor. 

Satış rekoru kıracak

Citroen’in 2021 yılı hedefleri ve toplam pazar öngörünüz nedir? Citroën olarak baştan tedarikimizi 800-850 bin adet bandına göre konumlandırdık. Biz de yılı 40 bin adetlik satışla kapatarak rekor kırmayı istiyoruz. İlk 5 ayda 9 bin 500 adetlik satış gerçekleştirdik, yıl sonu hedefimizin yüzde 25’ini tamamladık. Yeni C4 ve makyajlı C3 Aircross’un gelmesiyle hedefimize kolaylıkla ulaşabiliriz. Citroen bugüne kadar en fazla 31 bin araç satmıştı.

Üretim durmadı ama gecikmeler oldu

Çip krizinden etkilendiniz mi?  Tedarik anlamında nispeten şanslı markalardan bir tanesiyiz. Üretimi duran bir modelimiz yok. Ama pandemiden kaynaklanan, yan ürünlerdeki üretim aksaklıkları, diğer bütün markaları etkilediği gibi bizi de bir parça etkiledi. O yüzden de bir takım gecikmeler de yaşadık, yaşıyoruz. Orada da biz müşterilerimizi asla mağdur etmeyecek şekilde ilerledik. Fiyat farklarından asla etkilenmediler. 
Mete Tansu
Mete Tansu