25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
16.09.2022 04:30

Bataryanın şarjı bitince dolusu ile değiştirilecek

Elektrikli araçla yolda kalma endişesini ortadan kaldırmak ve şarjda vakit kaybını önlemek için batarya değişim istasyonları kuruluyor. Pil değişimi beş dakikadan kısa sürüyor. Tüketiciler bataryayı kiralayıp satın alma maliyetini düşürebiliyor

Otomotiv dünyasında elektrifikasyon tüm hızıyla sürerken, teknolojiler de sürekli gelişiyor. Elektrikli otomobildeki kaygıları azaltmak adına farklı çözümler sunuluyor. Menzilin artırılması, şarj sürelerinin kısalması ve maliyetlerin düşürülmesi tüm markaların ortak hedefi. Herkesin en fazla önem verdiği konu ise elektrikli araçları kalbi konumundaki bataryalar. Pillerin geleceği bir anlamda elektriklilerin nereye doğru evrileceğine dair ipuçları veriyor. 

Tüketicilerin hayatını kolaylaştırmak isteyen şirketler, son dönemde batarya değişimi teknolojisi üzerinde çalışıyor. Çinli Nio, şarj sırasında harcanan süreyi minimuma indirmek adına batarya değişim istasyonu kuran ilk şirket. Çin’de 1.000’den fazla değişim istasyonuna ulaşmış durumda. Batarya değişimi sürücüler için büyük kolaylık sağlıyor. Boş bataryanın değişimi 5 dakikadan kısa sürüyor. Araca konulan bataryada doluluk oranı yüzde 80 seviyesinde oluyor. Power Swap Station’lar sayesinde sürücüler uzun yolda beklemeden boş bataryayı dolusu ile değiştirebiliyor.