20 Nisan 2024, Cumartesi
30.07.2021 04:30

Dolusu kalmadı boş verelim

Otomotivde çip krizi büyürken, şirketler çareyi araçlardaki bazı donanımları çıkarmakta buldu. Markalar, start-stop, kablosuz şarj, navigasyon ve dijital gösterge gibi özellikleri kaldırdı

Küresel otomotiv sektöründe çip krizinin etkileri büyüyor. Pandemiden sonra çip sorunuyla boğuşan şirketlerin kayıpları her geçen gün artıyor. Danışmanlık şirketi AlixPartnes’ın raporuna göre, çip tedariği nedeniyle üretimde bu yıl 6.1 milyon adetlik kayıp bekleniyor. Birçok şirket üretime ara vermek zorunda kalırken, teslimatlarda önemli gecikmeler yaşanıyor. Talebe cevap veremeyen şirketler de çareyi araçlardaki bazı özellikleri ve donanımları azaltmakta buldu. ABD’de önemli üretim kaybı yaşayan General Motors (GM) Chevy Tahoe, Suburban ve Yukon modellerinde kablosuz şarj donanımını kaldırmak zorunda kaldı. GM ayrıca Cadillac Escalade, Chevy Tahoe, Silverado, GMC Sierra gibi modellerden start-stop teknolojisi ile yakıt tasarrufu sağlayan modülü çıkardı. FCA, Ram 1500 pick-up’larına kör nokta uyarısı yapan akıllı dikiz aynasını koymayı bıraktı. Renault, Arkana’yı büyük boyutlu dijital ekransız, Nissan bazı modellerini navigasyonsuz üretmeye başladı. Peugeot da 308’in üretiminin durmaması adına dijital gösterge yerine analog ekrana yönelmişti.

‘Sıfır’lar gecikti, 2. el canlandı

Gelelim çip tedariğinin Türkiye’ye olan etkilerine… İç pazarda birçok modelin tedariğinde sorunlar var, gecikmeler yaşanıyor. Otomotiv satışları uzun bayram tatili ve tedarik sıkıntısıyla, Mayıs 2020’den bu yana ilk kez frene bastı. Temmuz’da toplam pazarın 50-55 bin adet çıkması bekleniyor. Bu da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 60’lık daralma demek. Sıfır otomobillerin aksine ikinci el piyasasında hareketlilik görülüyor. Yüzde 50’lik ÖTV diliminde sınırlı sayıda model kalması, orta sınıf bir aracın fiyatının 400 bin TL’ye dayanması ve mevsimselliğin de etkisiyle ikinci ele olan talebi artırdı.

Yeni modeller

Yeni Macan için sipariş topluyor Porsche Macan daha keskin hatlara sahip yeni yüzüyle Türkiye’de ön siparişe açıldı. Porsche’de yüzde 67’lik oranla kadın müşterilerin en fazla tercih ettiği model olan Macan’ın iç ve dış tasarımında yenilikler dikkat çekerken, performansında da iyileştirmeler yapıldı. Macan GTS’in 2.9 litrelik V6 motoru 60 beygirlik artışla artık 440 beygir güç üretiyor. Araç, Sport Chrono paketi ile 0’dan 100 km/s hıza 4.3 saniyede çıkıyor. 380 beygirlik Macan S, eski nesline oranla 26 beygir daha fazla güç üreten 2.9 litrelik V6 motora sahip. 265 beygirlik 4 silindirli motor da Macan dünyasına girişi temsil ediyor. 80’inci yıla özel Renegade 80’inci yaşını kutlayan Jeep, Renegade’in özel versiyonunu satışa sundu. Araç, dış görünümü, yarı parlak Granit Kristal vurgulara sahip yedi bölmeli ön ızgara, 18 inçlik granit gri renkli alaşım jantlar ve özel ‘80. Yıl Dönümü’ logosu ile dikkat çekiyor. SUV’un karartılmış camları ve tam LED aydınlatmaları bu yeni özel versiyonun görünümünü tamamlıyor. Araçta; 150 beygir güç ve 270 Nm tork sağlayan 1.3 lt turbo benzinli motor yer alıyor. Renegade 80’inci Yıl Özel Versiyonu’nun fiyatı 449 bin 950 TL’den başlıyor. 

Sürüş izlenimi: Honda Jazz Crosstar Hybrid

Honda elektrikli markaya dönüşmeyi hedefleyen şirketlerden biri. Honda’nın e:HEV logosunu taşıyan ilk modeli olan yeni Jazz Hybrid de bu yoldaki önemli kilometre taşlarından. Jazz e:HEV ve SUV tasarıma sahip Crosstar versiyonu, hibrit rekabetine kısa süre önce katıldılar. Test ettiğim Jazz Crosstar Executive, tasarım detayları, yerden yüksek yapısı, entegre tavan rayları ve 16 inçlik jantlarıyla crossover havasında. Jazz’da modelin ana hatları korunurken, modern çizgiler ve fonksiyonellik yine ön planda tutulmuş. Otomobilde ince tasarlanan A sütunları sayesinde görüş açısı 90 dereceye çıkarılmış. Gizlenen cam silecekleriyle birlikte panoramik manzaranın keyfini çıkartabiliyorsunuz. İç mekan sade ve şık. Geniş diz mesafesi, katlanabilen koltuklarla elde edilen 1.205 litrelik bagaj hacmi, uzun yolculuklar için ideal… Jazz e:HEV’de 1.5 i-VTEC benzinli ve elektrikli motor 109 beygir güç üretiyor. Aracın sessizliği hemen dikkati çekiyor, elektrikli sürüşe yakın deneyim sunduğunu söyleyebilirim.  Elektrikli sürüş Yeni Jazz’da; EV, hibrit ve benzinli sürüş modları var. Hangi modda kullanıldığı gösterge ekranından takip edilebiliyor. Şehir içinde 40 km/s’ye kadar hızlarda sadece elektrikli motor görev yapıyor. 40-80 km/s hızlarda da gücün yüzde 54’ü elektrikten sağlanıyor, hibrit sürüş moduna geçiliyor. Otoyolda ve hızlanmalarda benzinli motor devreye giriyor. Kullandığım Jazz Cross, 100 km’de ortalama 4.8 lt yakıt tüketti. Jazz e: HEV, ön orta hava yastığı ile donatılan ilk Honda modeli. Araçta 10 adet hava yastığının standart olduğunu ekleyelim. Jazz Crosstar Executive’in fiyatı 332 bin 800 TL.