Avrupa Komisyonu’nun 2035’te fosil yakıtlı araçları bitirecek önerisi taşları yerinden oynattı. Sert kriterler çevrecileri sevindirdi ancak otomotiv sektörü ayağa kalktı
Avrupa’da fosil yakıtlı araçlar tarihe karışıyor. İçten yanmalı otomobil dönemini sona erdirecek kritik adım resmen atıldı. Avrupa Komisyonu, AB’nin sera gazı emisyonlarını azaltmak amacıyla yasa teklifi hazırladı. AB’nin emisyon hedeflerine atıfta bulunan ‘Fit for 55’ (55 için uygun) adını verdiği paket, 2035’ten itibaren yeni araçların sıfır emisyonlu olmasını zorunlu tutuyor. Kriterler kabul edilirse, 2035’te Avrupa’da hibritler dahil dizel ve benzinli araçların satışı yasaklanacak. Pazarda sadece elektrikli ile hidrojenli araçlar satılacak.
Tek yol elektrikli
Bu dönüşüm kademeli olarak gerçekleşecek. Komisyon ilk etapta 2030’da emisyon oranının yüzde 55 oranında düşürülmesini istiyor. Daha önceki hedef yüzde 37.5 oranında azaltılması yönündeydi. AB’de zorunlu olan emisyon kriteri 95 gr/km. Yeni öneriyle bu oranın 2030’da 42.75 gr/km’ye çekilmesi hedefleniyor. Bu da zaten elektrikliler dışındaki araçların sonu demek… Sert kriterlerin yer aldığı yönetmelik çevrecileri mutlu ederken, otomotiv sektörü sert tepki gösterdi. Teklifin AB üyesi ülkeler ve Avrupa Parlamentosu tarafından onaylanması gerekiyor. Sürecin ise zorlu geçeceği ve iki yılı alabileceği belirtiliyor.
6 milyon şarj istasyonu lazım
Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği (ACEA) Başkanı ve aynı zamanda BMW Grubu CEO’su olan Oliver Zipse, “Tüm AB kurumlarını belirli bir teknolojiyi zorunlu kılmak ya da yasaklamak yerine yeniliğe odaklanmaya çağırıyoruz” sözleriyle Avrupa Komisyonu’na tepki gösterdi. Zipse, bu hedeflere ulaşılması için 6 milyon şarj noktasına ihtiyaç olduğunu belirterek, yatırımların ülkeleri de zorlayacağını söyledi. Avrupa’da 285 bin şarj istasyonu yer alırken, bunun ilk etapta 1 milyon adede çıkarılması hedefleniyor.
Seçme özgürlüğü kısıtlanıyor
Alman Otomotiv Endüstrisi Derneği (VDA), tüketicilerin seçme özgürlüğünün kısıtlandığından yakındı. Fransa ile Almanya’da da hükümetler bu önerinin esnetilmesini istiyor. Elektrikliye geçişte daha esnek davranılması ve plug-in hibrit araçların satılmasına izin verilmesi talep ediliyor.
Milyonların işi tehlikede
Otomotiv sektörünün çatı kuruluşları ve sendikalar, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’e açık mektup yazarak, paketin istihdamı olumsuz etkileyeceği uyarısında bulundu. Otomotiv eko sisteminde 16 milyon kişinin yer aldığı hatırlatılarak, Avrupa’da istihdamın yüzde 6’sından fazlasını oluşturduğuna dikkat çekildi.
Kişiye özel yeni C3 Aircross
Citroen, yeni C3 Aircross’u Türkiye’de satışa sundu. B-SUV’da; V-Işık imzası yeni LED far tasarımı, yeni geometrik desene sahip ön ızgara, farlara doğru genişleyen krom marka logosu dinamik görünümünü destekliyor. Yeni C3 Aircross, 130 beygirlik 1.2 PureTech benzinli ve 120 beygir güç üreten BlueHDi dizel motorlarla sunuluyor. Araçta kişiselleştirme seçenekleri daha da artırılmış. Gövde, dört farklı renk paketi ile kombine edilebiliyor. Bu paket kapsamında, ön alt koruma kaplaması, yan ayna kapakları ve köşe far çerçevelerine uygun renkler uygulanıyor. Ayrıca, beyaz ve siyah renkte tavan seçeneği var. Aracın fiyatı 300 bin TL’den başlıyor.
Yeni Astra dijitalleşti ve elektriklendi
Opel’in en çok satan modeli Astra’nın 6’ncı nesli ortaya çıktı. Opel’in yeni tasarım diline sahip yeni Astra, Opel Vizör ile daha dinamik bir görünüme kavuşurken, kaslı ve agresif tasarım öne çıkıyor. Yeni Astra’nın iç mekanında geniş ekranlar ve dijital Pure Panel göze çarpıyor. Mokka’da olduğu gibi düğme detoksu yapılmış. Araç, şarj edilebilir hibrit teknolojisiyle de ilk kez elektrikleniyor. Güç seçenekleri benzinli ve dizel versiyonlarda 110 ile 130 beygir arasında değişiyor. Plug-in hibritte 225 beygire kadar uzanıyor. C hatchback sıfında rekabeti artıracak yeni Astra, 2022’nin ilk yarısında Türkiye’de satışa çıkacak.