24 Nisan 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
09.12.2022 04:33

“Bir şey olmak isteyenler siyasette bir şey yapmak isteyenler STK’da”

Bekir Ağırdır Bize Yeni Bir Söz Lazım’da yeni siyaset dili ve tarzı üzerine kafa yorarken herkese ‘aktif yurttaşlık’ çağrısı yapıyor: “Portekiz’den oturma izni alayım, çocukları Amerika’ya yollayayım diye bir hayat yok”

Bize Yeni Bir Söz Lazım araştırmacı ve Oksijen yazarı Bekir Ağırdır’ın hazırladığı bir yol haritası, Türkiye’nin siyasi fay hatlarının geçmişten bugüne yarattığı kırılmaların bir analizi. Umuda, yeni bir söz ve siyaset kurmaya, seçim öncesi son kavşakta yapılanlara ve yapılması gerekenlere, eskinin siyaset alışkanlıklarına karşı örgütlenmeye dair önemli bir zihin egzersiziyle karşı karşıyayız.

Pandeminin başlarında Hikâyesini Arayan Gelecek kitabınızı okuduk. Şimdi yeni kitabınız Bize Yeni Bir Söz Lazım ile karşı karşıyayız. Bu kitap okura ne anlatıyor?
Ukrayna Savaşı, pandemi, Suriye Savaşı, Arap Baharı, Türkiye’nin krizleri gibi tüm hikâyelerin büyük bir dip dalgaya işaret ettiği kanaatindeyim. Hikâyesini Arayan Gelecek daha çok o büyük dip dalganın dinamiklerini anlamak ve sonuçlarını analiz etmeye yönelikti. Yeni kitabımda dip dalgalarının Türkiye’ye etkisiyle beraber “Siyaset biçimi ne olmalıdır” üzerine odaklandım çünkü temel bir kabulüm var: İnsanlık da Türkiye de karşı karşıya olduğumuz problemleri siyasetle çözecek. Jakobenci bir bakışla ‘tepeden yapalım’ ya da ‘otoriter bir sistemle toplum mühendisliğine girişelim’ gibi yaklaşımların, bugünkü dünyada karşılığı yok. Bu kez odaklandığım şey o büyük dip dalgaların siyasete nasıl yansıdığı, kampanya denen şeyin nasıl değiştiği ya da parti denen örgütlenmenin neye dönüştüğü. Bu kitap yeni siyaset biçiminin nasıl olması gerektiği üzerine düşünce eskizleri.