28 Mart 2024, Perşembe
16.09.2022 04:38

Bu manzaraya iyi bakın 10 yıla göremeyebilirsiniz!

Binlerce yıl önce oluşan Türkiye'nin en büyük kara buzullarından Cilo'nun yarısı sadece 30 yılda eriyerek yok olmuş. Uzmanlar erimenin bu hızla devam etmesi durumunda, 10-12 yıla geriye hiçbir şey kalmayacağını söylüyor. Bu doğa harikasının yok oluşunu durdurmak için bir ihtimal var

Mağaradan kopan bir parça ürkütücü bir ses çıkarıyor. Buzuldan oluşan beyaz mağara, Hakkari’nin Cilo Dağları arasındaki Cennet Cehennem Vadisi’nde yalnız başına kendi sonuna yaklaşıyor. Termodinamiğin yasalarını açıklamak için kullanılan entropi kanunu, her düzenin kaosa meylettiğini söylerken, buzullardan kopan irili ufaklı parçalar, gün ışığı altında yansıyan, pembemsi bir kahverengiye bürünmüş buzul gölünde eriyerek uzaklara doğru süzülüyorlar. Ana parçadan kopan büyükçe buzul parçalarının çatırtılarını gölün ortasında duyarken hüzünle irkiliyorum. 

Üç saatlik yürüyüşten sonra ulaşılabiliyor

Karşımızda 4 bin 130 metrelik zirvesiyle Uludoruk yani Reşko Tepesi görkemle yükseliyor, çevresinde 4 bin 50 metre yüksekliğindeki Erinç zirvesi, 3 bin 700 metrelik Köşedirek Dağı, 3 bin 500 metrede Kisara Dağı, 3 bin 850 metrede Maunseli sivrisi ve 3 bin 650 metrede Gelyano Tepesi; hemen doğumuzda İran, güneyimizde Irak var. Büyüleyici manzarayı yakından görebilmek için zırhlı emniyet araçlarının sıkça geçiş yaptığı Hakkari şehir merkezinden arabayla yaklaşık 20 dakikalık bir yolculuk yapıp askeri bir karakola vardıktan sonra kontrol noktasını sorunsuz geçince epey rahatlıyoruz. Oradan bir saatlik bir yolu takip ederek göçerlerin olduğu yaylaya varıyor, sonrasında 3 kilometrelik bayır yukarı bir yolu yaklaşık üç saatte yürüyoruz. Kimisi santimlik, kimisi 10 metrelik taşlarla örülü yolu biraz zorlanarak katediyoruz, öğleden sonra şehir merkezi 31 dereceyken, buzulların etrafı ise 5 derece civarında.