27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
22.03.2024 04:30

Bin 800 yıllık aşk romanı Daphnis ve Khloe sahnede

Antik Yunan yazar Longos’un yaklaşık bin 800 yıl önce yazdığı ve Ravel’in 1907’de bestelediği Daphnis ve Khloe, 28 Mart’ta Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda Tekfen Filarmoni’yle ilk kez perde açıyor. Eserin liriklerini oyuncu Merve Dizdar okuyacak

Daha bebekken bir çobanın evlat edindiği gencecik bir oğlan Daphnis ve kaderi onun gibi ailesinden uzak büyümek olan gencecik bir kız Khloe… Aynı çayırlarda çobanlık yaparken Eros’un okları onları vurur. Ama aşkın ne olduğunu bilmedikleri için hislerine bir anlam veremezler… Antik Yunan yazar Longos yaklaşık bin 800 yıl önce yazdığı bu aşk öyküsünde hem doğayı hem de bu iki gencin aşkı keşfetmesini anlatır. Daphnis ve Khloe (Longou Poimenikōn tōn kata Daphnin kai Khloen) Antik Yunan dünyasındaki ilk pastoral roman olması bakımından kıymetlidir. Yazar Longos hakkında fazla bir şey bilinmez. Romanın konusunun Midilli Adası’nda geçmesi ve ayrıntılı betimlemeler yüzünden onun da Midillili olduğu yönünde bir kanı vardır.
Eserin pastoral havası tarih boyunca pek çok sanatçıya ilham verir. Bu sanatçılardan biri de ünlü besteci Ravel’dir. Sanatçı 1909 yılında Rus emprezaryo Sergei Diaghilev’in siparişi üzerine bu eserden yola çıkarak Ballets Russes adlı bale topluluğu için, orkestra ve sözsüz koro tarafından seslendirilmek üzere bir beste yapar. 115 yıldır farklı orkestralar tarafından çalınan eser İstanbul’da ilk kez 28 Mart akşamı Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda perde açacak (Eser, En İyi Orkestra Performansı dalında Boston Senfoni Orkestrası’na Grammy kazandırmıştı).