19 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
01.09.2023 04:30

Turizmde ucuza gidiyoruz!

Katma değeri yüksek turizme geçmek için her alanda özgün deneyimler sunabilen yeni bir turizm politikası geliştirmek zorundayız. Turistlere restoranlarda, müzelerde, eğlence mekanlarında yaratıcı yeni hizmetler sunmalıyız. Dönüp dolaşıp yine binadan insana geliyoruz

Türkiye turizmde rekor kırdı! Her sene bu manşeti okuyoruz. Doğru, dünyada en çok turist alan 5 ülkeden biriyiz ama bizden az turist alan pek çok ülke bizden çok para kazanıyor. Turizmde yaz sezonu kapanırken turist sayısıyla övünmek yerine, turist başı harcamayı nasıl arttırırız sorusuna kafa yormalıyız. Aksi taktirde Avrupa’nın ucuz turist cenneti olarak her sene biraz daha çok çalışıp biraz daha az para kazanacağız.
Öncelikle kişisel bir not düşeyim. İki aydır turist olarak Türkiye içinde ve Avrupa’da dolaşıyorum. Geçen ay İstanbul, İzmir, Bodrum, Kars, Çanakkale hattındaydım. Bu ay da İtalya, Fransa ve Almanya’da geçti. Kimi iş için kimi seyahat amaçlı bu geziler sırasında ister istemez turizme yaklaşımda ülkeler arası farklar üzerine kafa yordum. Bizdeki Efes ya da Ani harabelerini Avrupa’daki benzer bir kalıntı ile kıyasladığımda ne kadar müsrif olduğumuzu görüp üzüldüm. Bu değerler başka bir ülkede olsa teknolojik inovasyonla, yaratıcı bir yaklaşımla kim bilir nasıl hikayeleştirilirdi. Ama korkmayın bu yazı benim kişisel gözlemlerime dayanmıyor. Turizm ölçümü en iyi yapılan sektörlerin başında geliyor. Sonuçta her ülkeye giden kişi sayısını da onların gidince nereye ne harcadığını da biliyoruz. Şimdi gelin o veriler ışığında turizme bakalım.