14 Mayıs 2024, Salı Gazete Oksijen
16.06.2023 04:30

Sonunda yaz geldiyse dondurmaya hücum!

Çeşit çeşit, renk renk nefis dondurmalar yaz mevsiminin vazgeçilmezi. Şehirde dondurma keyfi için rotanıza alabileceğiniz adresler burada!

Mua Gelatieri d’Italia: Sloganı “doğal malzemeler, gerçek gelato deneyimi” olan Mua’yı şehirde pek çok semtte görebilirsiniz. Yeniköy Kitapçısı’nın hemen alt katındaki şubesi, Boğaz hattında bir yürüyüş sonrası uğradığım köşelerden. Kornetleri ve sunumları harika. Eritilmiş Belçika çikolatası ekletirseniz enfes bir lezzet ve iştah açan bir dondurma elinizde. Sorbeleri de nefis. Bir top dondurma fiyatı: 50 TL, kilo fiyatı 560 TL.

Girandola Gelato: İstanbul’da Caddebostan, Göktürk, Karaköy, Yeniköy gibi semtlerde şubeleri olan Girandola’nın müdavimi çok. Yazla birlikte kavun, karpuz, nektarin gibi çeşitler de ekleniyor menüye. Yakında şeftali çeşidi eklenecek. Dondurmalar günlük ve taze. Her günün bir özel lezzeti de var. Perşembe gününün lezzeti kazandibi dondurma, cumartesi baklavalı dondurma gibi... Karamelize tarçın ve elmalı dondurması, Datça bademi ile hazırlanan dondurmaları seviliyor. Cumartesileri çıkan portakal badem beğenilen lezzetlerden. Meyveler hep sorbe. Karpuz-nane tam bir yaz lezzeti. Vişne-yeşil elma da aklınızda olsun. Bir top dondurma fiyatı: 42 TL, kilo fiyatı 510 TL.

Lu Gelato: Kendilerini “bir tatlı sanatı atölyesi” olarak tanımlayan Lu Gelato dondurmalarının sütü Çanakkale’deki mandıralardan geliyor. Mevsiminde yöresinde yetişen meyveler, yöresine göre kuruyemişler tercih ediliyor. Üretim ile reçeteleri Türkiye, İtalya, Fransa ve Rusya’nın önemli pasta ve gelato şeflerinin tavsiyeleri ve sanatsal dokunuşları ile oluşturulmuş. Türk damak zevkine uyarlanmış. 2018 yılında kurulan Lu Gelato’nun dondurma çeşitleri arasında, kaymak çıtır çikolata, Belçika çikolata, incir&ceviz, portakallı kurabiye, tuzlu karamel gibi alternatifler var. Sorbe çeşitleri ise orman meyveleri, limon, vişne, ananas, fesleğenli limonata... Erenköy, Kalamış, Göktürk, Nişantaşı, Ataşehir ve Bodrum’da şubeleri var.
Bir top dondurma fiyatı: 40 TL, kilo fiyatı 440 TL.

Vero Gelato: Moda, Caddebostan ve Bostancı’da dondurma sevenlerin sık sık uğradığı Vero Gelato el yapımı dondurmalar tadabileceğiniz bir adres. Klasik dondurmadan ziyade İtalyan usulü dondurma yapıyorlar. Gelato’larındaki özelliği katkı maddesi olmaması ve gerçek sahlep kullanmaları olarak ifade ediyorlar. Vero Gelato’da yaz sezonunda mevsimsel meyvelerden de yaptıkları gelato’lar menüye ekleniyor. İstediğiniz çeşide göre hazırlanan milkshake’ler de yaz menüsünde var. Vero Gelato’nun en sevilen çeşitleri arasında straccietella, lotus, tahin, kavun, yoğurt & ananas, karadut (vegan) çilek (vegan), muz&yer fıstığı (vegan) ve kavun var. Bir top dondurma fiyatı: 30 TL, kilo fiyatı 400 TL.

Lillo: Caddebostan, Ataşehir, Göztepe, Florya’da şubeleri var. Lillo, Roma, Milano, Napoli, Parma, Bologna, Floransa, Amalfi, Venedik ve Toskana bölgesinin farklı noktalarındaki seyahatlerinde artizan dondurma üreticileri ile yapılan sohbetler sonrasında ve uzunca bir ar-ge ve ürün geliştirme süreci sonucunda ortaya çıkmış. İtalyan tarzı dondurma üretiyorlar. Yaz sezonuyla birlikte, ‘LilloMochi’, ‘LilloMacaron’ ve ‘LilloBrioche’ler menülerine eklendi. Yaza özel karadut, kavun, şeftali ve nektarin gibi sorbe çeşitleri ve şeker ilavesiz sorbeleri de Lillo’da tadabilirsiniz. Gelato olarak; siyah tahin, yoğurt&yabani vişne, tuzlu yer fıstığı, limon mereng, lotus, after eight, sorbelerden ise bitter, nektarin, yaban mersini, çarkıfelek çeşitleri çok tercih ediliyor.  Bir top dondurma fiyatı: 40 TL, kilo fiyatı 480 TL.

Serez Dondurmacısı: Yerli, taze ve doğal yaklaşımı ile hazırlanan sorbe ve dondurmalar... Külahlara taşınan gurme bir dondurma. Maltepe, Kozyatağı, Bakırköy, Tuzla, Bağdat Caddesi şubelerinin olduğu semtler arasında. Bir top dondurma fiyatı: Sütlü ve sorbe çeşitleri için 20 TL, kilo fiyatı 350 TL. Gurme ve şekersiz çeşitler için bir top fiyatı 30 TL, kilo fiyatı 490 TL.

Cremeria Milano: Klasik İtalyan dondurmasını tadabileceğiniz adreslerden. Çok yakın bir zamanda Cihangir’de bir şubeleri daha açıldı. Tarçın, süt/elma, süt vişne gibi çeşitleri var. Caddebostan, Çengelköy, Göktürk şubesinin olduğu semtlerden. Bir top dondurma fiyatı: 42 TL, kilo fiyatı 480 TL.

Adalar’da dondurma keyfi: Sarıyer Dondurmacısı, Büyükada’da çarşı içinde bulunuyor. Adanın klasiklerinden. Dondurmacı Yunus ile adada Anadolu Kulübü’nün önünde karşılaşabilirsiniz. Gül şeklinde sunduğu dondurmasının seveni çok. Kınalıada’da Ömer Usta, Burgazada’da vapur iskelesinin karşısında Sinem Dondurmacısı da sevilen dondurmacılardan.

Klasikleşen adresler: Bostancı’da başlayan hikayesi ile Yaşar Usta, Moda’da bulunan Ali Usta, Kurtuluş’ta yıllarında dondurmacısı Damla Dondurma, Bebek’te Mini Dondurma, Yeşilköy’de Roma Dondurmacısı her daim hem semt sakinlerinin hem de semti ziyaret edenlerin favorilerinden.