17 Eylül 2024, Salı Gazete Oksijen
10.09.2024 11:08

Harris'in kazanmak için söylemesi gerekenler

ABD Başkan adayları Kamala Harris ve Donald Trump, ilk kez canlı yayında karşı karşıya gelecek. İkilinin karşılaşması TSİ yarın sabah 04.00'te gerçekleşecek. New York Times'ın üç Pulitzerli yazarı Thomas L. Friedman, münazara öncesi Harris'in kazanmak için söylemesi gerekenleri yazdı

“Joe ve ben pek çok şeyi doğru yaptık ama bazı şeyleri de yanlış yaptık ve işte öğrendiklerim”

Bana kalırsa, bu kelimeleri ya da benzerlerini söylemek, Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in münazarada eski Başkan Donald Trump'a karşı galip gelmesinin ve seçimi kazanmasının anahtarı. Bunları dile getirirse, bu sıkı yarışta daha fazla kararsız seçmeni kazanma şansını büyük ölçüde artıracak. Bunları dile getirmezse ya da CNN röportajında kullandığı tutarsız ifadeyle (göçmenlik konusunda pozisyonunun değiştiğini ama değerlerinin değişmediğini söylemesi) politika değişikliklerini gizlemeye devam ederse zorlanacaktır. 

Başkanlığınızdan ne beklemeliyiz?

Sayın Başkan Yardımcısı, eğer pozisyonlarınızın değiştiğini ama değerlerinizin değişmediğini söylüyorsanız, bu ne demek? Ve başkanlığınızdan ne beklemeliyiz? Değerleriniz mi yoksa eylemleriniz mi? Son anketimiz çok sayıda seçmenin hala bilmediğini gösteriyor. 

Şunları söylemekte bir sakınca yok: Başkan yardımcısı olarak çok şey öğrendim. Amerika'yı temiz enerji geleceğine giden sürdürülebilir bir yola sokma konusundaki sicilimizle gurur duyuyorum. Bu bizi daha güvenli ve daha müreffeh kılacaktır. Ancak bu noktaya bir gecede ulaşamayacağımızı da görüyorum. Hem ekonomik güvenlik hem de ulusal güvenlik nedenleriyle şu anda her şeyi kapsayan bir enerji stratejisine ihtiyacımız var. Dolayısıyla Harris'in başkanlığında Amerika'nın petrol ve doğal gaz avantajlarımızı kullanma konusunda dünyaya liderlik etmeye devam edeceğine ancak bunu mümkün olan en temiz şekilde yapacağımıza ve geçişi mümkün olduğunca hızlı gerçekleştireceğimize güvenebilirsiniz.

Şunları söylemekte bir sakınca yok: Başkan Biden ve ben, ebeveynleri çocuklarından ayırmayı da içeren zalim bir Trump sınır politikasını devraldık. Belki de aşırı merhametimizden dolayı bu politikayı fazla geri çektik. Ancak bundan ders aldık. Sadece kapsamlı, iki partili göçmenlik reformunun bize ihtiyacımız olan çözümü sağlayabileceğini, yasadışı göçü kontrol altına alabileceğini ve aynı zamanda yasal göç için bir yol gösterici olmaya devam edebileceğini öğrendik. Bunun üzerine yönetimimiz Senato'daki en muhafazakâr Cumhuriyetçilerden biri olan Oklahoma'lı James Lankford ile bir araya gelerek tam da bunu sağlayacak iki partili bir göçmenlik tasarısı hazırladı. Peki Trump ne yaptı? Cumhuriyetçilere tasarıyı iptal etmelerini emretti, böylece göçmenliği bir mesele olarak kullanmaya devam edebilecekti. Ve siz bana döneklik yapıp yapmadığımı mı soruyorsunuz?

Politikacılar, seçmenlerin (ve medyanın) “Bunu ilk seferde tam olarak doğru yapamadık ve bunu düzelteceğim” diyebilen bir lidere ne kadar saygı duyduğunu her zaman hafife alıyor. Bu Trump'ın asla ve asla yapamayacağı bir şey. James Carville'in kısa bir süre önce New York Times'a yazdığı bir makalede ifade ettiği gibi: Anlayışındaki bir değişikliği açıkça kabul edebilen bir lider, pek çok seçmen için bahar havası gibi gelecektir.

© 2024 The New York Times Company