22 Kasım 2024, Cuma Gazete Oksijen
26.02.2021 06:00

Festivalin siren sesleri duyuluyor

221B dergisi, beş yıldır ülkemizde polisiye edebiyatın adresi. Dergi beşinci yaşını bir polisiye festivali düzenleyerek kutlarken türün dünyadan ve ülkemizden önde gelen yazarları da ‘evlerimize’ konuk oluyor

Tüm ekiplerin dikkatine: 221B dergisinin düzenlediği polisiye edebiyatı festivali kapsamında vakalar 28 Şubat’a kadar görülmeye devam edecek. Yani ilk günleri kaçırmış olsanız da bugün ve hafta sonu pek çok konuşmayı dinleme şansınız hâlâ var. 

Beşinci yıl kutlaması

221B adını Sherlock Holmes’in evinin kapı numarasından alıyor. Beş yıldır suç edebiyatı tarihiyle ilgili özel dosyalarıyla, yazar röportajlarıyla, kısa öyküleri, araştırmaları ve çizerleriyle her iki ayda bir dolu dolu yayımlanıyor. Edebiyatla sinema ve dizi dünyası arasında köprüler kuruyor. Adli tıptan olay yeri incelemeye, cinayet soruşturmalarının gelişiminden kriminolojiye, başvuru kaynağı bir arşiv yaratıyor. Hem okurlar hem de yazarlar için…  Dergi beşinci yaşını bir polisiye festivali düzenleyerek kutluyor. Olaylar tabii ki mücbir sebeplerden ötürü çevrimiçi gerçekleşiyor. Yine de programa bakınca biz okurları dedektifliğin gizemli tünellerinde dolaştırdığını görüyoruz: 23 Şubat’ta başlayan festival, 28 Şubat’a dek Mylos Yayın Grubu’nun YouTube sayfasından izlenebiliyor. Tam 17 farklı panel, atölye ve gizem çözme oyunu “suç mahalini” derinleştiriyor.

Bron/Broen’in yazarı

Festivalin programında çok iyi etkinlikler vardı. Mesela 23 Şubat’ta dünyaca ünlü polisiye uzmanı Barry Forshaw’ın “Polisiyenin Kısa Tarihi” paneli… Hemen ardından Erol Üyepazarcı, Sevin Okyay ve Ahmet Ümit ustaları dinlediğimiz “Türkiye’de Polisiyenin Tarihi” paneli… Ertesi günse Çağatay Yaşmut, Armağan Tunaboylu ve Gülce Başer’in “Bugünün Polisiyesini Yazmak” üzerine konuşmaları… ‘İsveç’in Norveçli çoksatar yazar Jo Nesbo’ya cevabı’ Arne Dahl’ın, Gülce Başer’le katıldığı “İki Ülke İki Yazar: Sınırlar Olmadan Polisiye” paneli…  Gelelim henüz gerçekleşmemiş olanlara: Bu hafta sonu Saga Noren karakterinin yaratıcısı, Bron/Broen dizisinin senaristi Hans Rosenfelot bizlerle. Ülkemizde de pek sevilen İtalyan usta Andrea Camillieri ise efsanevi Komiser Montalbano serisiyle anılacak. Timur Soykan ülkemizdeki siyasi polisiyeden bahsedecek. Dünyanın en küçük dedektifi Alper Kamu, yazarı Alper Canıgüz’ün eşliğinde bir başka oturuma teşrif edecek. Mahfi Eğilmez bir ekonomist, Yeşim Ustaoğlu ve Ümit Ünal ise sinemacı gözüyle suç kavramını sorgulayacaklar. 

Günümüzün suç dünyasına bir bakış

Suç biçimleri ve soruşturma yöntemleri ülkeden ülkeye değişirken bunların edebiyata yansımaları da karşılaştırılmayı hak ediyor tabii. Yazarların kendi ülkelerinin emniyet teşkilatlarına bakışları da… Her oturum hem edebiyat hem de günümüzün suç olgusu hakkında düşünmeye çağırıyor. Adını en ünlü dedektifin kapı numarasından alan 221B, bu festivalle dünya polisiyesini kapımıza getiriyor. Bize de olay yerini incelemek kalıyor.