27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
08.10.2021 04:30

Yaşasın yeni kral

Türkiye’de otomobil müşterilerinin tercihleri değişiyor. SUV satışları ilk kez sedanları solladı. Hibritlerin payı yüzde 10’a dayanırken, dizel dibe vurdu. Matraha dayalı ÖTV nedeniyle C segmentten B’ye yöneliş hızlandı

Dünyada olduğu gibi Türkiye otomotiv pazarında da değişim yaşanıyor. Tüketicilerin alışkanlıkları değişiyor, yeni trendler hızla yayılıyor. Sedan, dizel ve C segment otomobillerin ağırlığının hissedildiği ülkemizde ilkler yaşanıyor. ‘Geçer mi, ne zaman sollar’ derken, Türk halkının gözdesi sedanlar koltuğunu kaptırdı. SUV satışları Eylül’de ilk kez sedanları geçti. Otomotiv Distribütörleri Derneği’nin (ODD) verilerine göre, SUV’ların pazar payı yüzde 39.3’e ulaştı, sedanlar yüzde 33.2’de, hatchback’ler yüzde 22.9’da kaldı. Geçen yılın aynı döneminde SUV’ların pazar payı yüzde 26.9, sedanın payı yüzde 43.9 seviyesindeydi. Yılın 9 aylık döneminde ise sedan otolar yüzde 40.1 pay ile liderliğini sürdürdü. SUV’ların yakın takibi sürdü, üç otodan biri SUV oldu. Dikkat çeken bir diğer nokta, matraha dayalı ÖTV sistemi nedeniyle tüketicilerin C sınıfından B segmentine yönelmesi oldu. Yüzde 50’lik vergi diliminde yer alan modellerin tercih edilmesi, küçükleri öne çıkarttı.

Dönüşüm hızlanacak

Eylül sonu itibariyle B sınıfı otomobillerin pazar payı yüzde 25’ten yüzde 30.5’e çıktı. C segmentlerin payı yüzde 61.3’ten yüzde 54.9’a indi. SUV’larda da C’den B’ye doğru kayış sürdü. Yakıt tipinde de dönüşümün hızlandığı dikkati çekti. Dizellerin pazar payı Eylül’de yüzde 15.6 ile dibe vurdu. Eylül 2020’de bu oran yüzde 38.3’tü. Hızlı kan kaybında, birçok markanın artık dizel araç üretmemesi etkili oldu. Alternatif yakıtlı araçların çıkışı devam etti. Hibritler yüzde 9.1 ve elektrikliler yüzde 0.8 pazar payı ile zirveyi gördü. Önümüzdeki dönemde pazardaki bu dönüşümün daha da hızlanması bekleniyor.

Elektrik almaya başladık

 ‘Taycan’ vergisiyle her ne kadar elektrikli otomobillere ulaşmak zorlaşsa da ilgi giderek artıyor. Yeni modellerin gelmesi, menzilin artması ve özellikle büyük şehirlerde altyapının yavaş yavaş yaygınlaşmaya başlaması, talebin büyümesini sağlıyor. Yılın 9 aylık döneminde elektrikli satışları yüzde 498 artarak, 1.560 adede ulaştı. Sadece Eylül’de 364 elektrikli satıldı. Renault Zoe (381 adet), Porsche Taycan (310 adet), BMW iX (284 adet), Mercedes EQC (268 adet) ve MG ZS EV (206 adet) en çok satan 5 model olarak sıralandı. 2022’de birçok markanın yeni modelleri getirmesiyle voltaj iyice yükselecek gibi görünüyor.

2022 yılı pazar tahminleri ne?

Çip krizi gölgesinde Eylül’de otomotiv satışları beklentilerin üzerinde yüzde 36.9 daralarak, 60 bin adedin altında kaldı. 9 ayda satışlar yüzde 13.1 artışla 558 bin adede ulaştı. ODD, yıl sonunda 790 bin-840 bin arasında otomobil ile hafif ticari araç satışı bekliyor. Bu da tedarik sorununa rağmen 2020’nin bir miktar üzerine çıkılması demek. 2022 tahminleri de iyimser görünüyor. Sektör, çip probleminin yavaşlamasıyla 850 bin adetlik pazar öngörüyor.

Elektrikli marka oluyor

Elektrikli markaya dönüşeceğini açıklayanlara süper lüksler de ekleniyor. 117 yıllık Rolls-Royce, ilk elektrikli modeli Spectre’ı 2023’ün son çeyreğinde çıkaracak. 2030’a kadar tüm Rolls-Royce’lar tamamen elektrikli olacak, içten yanmalı motorlara veda edecek.

Akıllı cep işine girdi

Son dönemde teknoloji devleri elektrikli otomobile ilgi duyarken, bu kez bir otomotiv şirketi akıllı telefon işine girdi. Volvo, Lotus, Polestar markalarının sahibi Çinli Geely, yeni bir girişim kurarak 2023’te akıllı telefon çıkarmayı hedefliyor. Geely, iPhone’a rakip olacak.

Dünyanın en hızlı şarjı

Elektrikli otomobilde en büyük sorunlardan biri şarj süreleri. İsviçre merkezli teknoloji şirketi ABB, buna çözüm olacak dünyanın en hızlı şarjını üretti. Terra 360, aynı anda 4 aracı 15 dakikada şarj edebiliyor. Ünite, 3 dakikadan az bir sürede 100 km’lik menzil için gereken enerjiyi sağlıyor. Terra 360, 2022’nin ilk çeyreğinde ülkemize gelecek.

Yeni modeller...

Defender’ın Bond versiyonu Land Rover, Defender, James Bond’un son filmi No Time To Die’da kullanılan Defender’dan iham alarak özel bir versiyon üretti. Defender V8 Bond Edition, Santorini Siyahı rengi, kendine has 007 tasarım detayları, 5 litre V8 silindirli 525 beygir güç üreten motoru, Xenon Mavisi ön ve parlak siyah arka fren kaliperleri, 22 inç Luna Gloss Black alaşım jantları ile öne çıkıyor. Bond versiyonundan sadece 300 adet üretilecek. Defender V8 Bond Edition’dan Türkiye’ye bir adet kota ayrılmış. Land Rover modellerinin 1983’ten bu yana Bond filmlerinde yer aldığını ekleyelim. No Time To Die filminde ayrıca Range Rover Sport SVR, Land Rover Series III, Range Rover Classic ve yeni Jaguar XF karşımıza çıkıyor. Patronlara özel yeni Maybach Mercedes-Benz, yeni Maybach S-Serisi ile çıtayı iyice yükseltti. S-Serisi Long’a oranla dingil mesafesi 18 cm uzatılırken, iç mekanda her şey düşünülmüş. 5 adet OLED ekran, 12.3 inçlik 3 boyutlu dijital gösterge ekranı, çalışma ile salon aydınlatma özelliği, masaj özellikli ve yatma pozisyonuna uygun koltuklar ilk akla gelenler. MBUX İç Mekan Yardımcısı da 3D lazer kameralarla yolcuların hareketlerini kaydedebiliyor. Örneğin, kullanıcının el hareketini tespit eder etmez emniyet kemeri uzatma fonksiyonunu etkinleştiriyor. Otomobilde elektrik destekli 503 beygir güç üreten 4 litrelik motor yer alıyor. 6 milyon 38 bin liralık satış etiketi dudakları uçuklatıyor.