25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
23.12.2022 04:30

“Bu işleri bu kadar ciddiye almayın"

Osamu Dazai’nin Yeşil Bambu ve Diğer Fantastik Öyküler kitabı, yazarın masalsı dünyasıyla buluştuğumuz yedi öyküden/masaldan oluşuyor

İlim olağanüstüdür ancak pervasızca davranıp ermişliğiyle gösteriş yapmak korkaklıktır. Ayrıca işleri bu kadar ciddiye almayın ve hayatı sevin. Kederlenin ve hayatınızın geri kalanında kendinizi dünyaya kaptırmayı deneyin. Tanrı, en çok böyle insanları sever.”
Gerçeküstü karga Yeşil Bambu, fakir köylü Yurong’a böyle diyor. Bir yandan “kendinizi dünyaya kaptırın” diyor, bir yandan da ölümden sonraki yaşamı hatırlatıyor. Konfüçyüs’ün öğretileriyle çerçevelenmiş bir masal bu. Masalımız, Osamu Dazai’nin Yeşil Bambu ve Diğer Fantastik Öyküler kitabından geliyor.
Yedi öyküden/masaldan oluşuyor Dazai’nin bu kitabı. 1940-41 yıllarında kaleme aldığı öyküler bunlar. Yani ölümünden yaklaşık yedi-sekiz yıl önce. Aslında “kesin ölümünden” demek daha doğru olacak. Çünkü Dazai, yaşamı boyunca defalarca ölümün kıyısına gelmiş, ölüme bir an önce ulaşmak için yaşamış bir yazar.