28 Mart 2024, Perşembe
29.07.2022 04:30

Camus ile dost olunuz

Albert Camus kitaplarının birini diğerinden ayırmak zor. Camus okuru olmayı önerirken onun izinde yürümenin kestirme yollarını not düşeyim istedim

Futbolla ilgileniniz: Arkadaşı Charles Poncet “Tiyatro mu futbol mu?” diye sorduğunda, hiç düşünmeden “Futbol,” demiş Camus. 1929’da Racing Universitaire d’Alger’nin genç takımında kalecilik yapan futbol aşığı Camus, “Ahlaka dair ne biliyorsam bunu futbola borçluyum, çünkü top hiçbir zaman beklediğim köşeden gelmedi,” demiş. Ahlakçılığı her zaman tartışma konusu olan yazarın, dini ve politik ahlaktansa futbolun basit ahlak kurallarına sırtını yasladığını unutmadan, bir maça gidiniz. Sahadaki oyunu bir de onun gözüyle izlemeye çalışınız.

Tiyatroya gidiniz: 21 Şubat 1941’de, yani 28 yaşında günlüğüne “Üç absürt tamamlanmıştır,” yazar Camus. Bu üç kitap; Sisifos Söyleni, Yabancı ve Caligula’dır. Tiyatro onun olmazsa olmaz’larından olmuştur hep. Sadece yazdıklarıyla değil, oyunculuğundan yönetmenliğine, tiyatrodaki duruşuyla da. “Sert”tir Camus’nün tiyatro anlayışı, cesurdur. İktidarla işi olmaz. Yasaklarla boğuşarak kurar sahnesini. Tiyatroya her gidişinizde Camus’nün “Sanatçı yalanla ve kötülükle uzlaşamaz,” sözünü hatırlayınız.