19 Eylül 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 25.12.2023 14:40 | Son Güncelleme: 25.12.2023 14:44

2023’ün en kötü teknoloji faciası: Titan denizaltısı

2023’ün en kötü teknolojik felaketlerinden biri Titan denizaltısının suyun içinde patlamasıydı. 5 kişinin yaşamını yitirdiği kazada birbiri ardına yapılan incelemelerden sonra aslında felaketin önlenebileceği ortaya çıktı
2023’ün en kötü teknoloji faciası: Titan denizaltısı

1912 yılında batan Titanic gemisinin okyanus altındaki enkazına tur düzenleyen OceanGate firmasının Titan denizaltısı haziran ayında Atlantik’in derinliklerinde patladı. İçinde şirketin CEO’su Stockton Rush’un da bulunduğu 5 kişi patlamayla birlikte hayatını kaybetti. Yaşanan trajedi sonrasında Titan’ın kalıntılarını bulmak bile 4 gün sürdü. Bu süreçte kayıp olarak nitelenen denizaltındaki yolcuların oksijenlerinin ne zaman biteceği göz önünde bulundurularak çalışmalar yapıldı. Uzmanlar yolcuların ya oksijenin bitmesiyle ya da denizaltında meydana gelen bir patlamayla öldüklerini varsaydı. Gerçek ise denizaltının derine indikçe basıncın etkisiyle patlayıp parçalara ayrılmış olmasıydı.

Kazanın yaşandığı dönem gözler, aynı zamanda denizaltı yolcusu olan şirket CEO’su Stockton Rush'a çevrildi. Ardı ardına yapılan araştırmaların ardından kazanın aslında önlenebileceği ortaya çıktı. 2018 yılında endüstri liderleri ve uzmanlar Rush’a doğrudan bir mektup göndererek denizaltının resmi güvenlik sertifikası eksikliğine ilişkin endişelerini dile getirdi. Mektup, sonuçların felaket olabileceği konusunda uyarıyordu. Rush, verdiği bir röportajda dalış endüstrisiyle ilgili güvenlik düzenlemelerinden yakındı. 

"Güvenlik sadece israftır"

Röportajlarda Rush, dalgıç endüstrisiyle ilgili güvenlik düzenlemelerinden yakındı. 2022'de CBS’e yaptığı konuşmada "Bir noktada güvenlik sadece saf israftır" dedi. OceanGate, denizaltının gövdesini standart titanyum yerine karbon fiber ve titanyum karışımıyla inşa etti. Rush, 2017'de herkesin bunu karbon fiberle yapamayacağını ancak maliyeti önemli ölçüde azalttığını söyledi.

Uyarıları görmezden geldi

Rush’a gelen e-postaları inceleyen Business Insider, uzmanların geminin derin deniz araştırmalarına hazır olmadığını söylemesine rağmen Rush’ın Titan denizaltısının sınırlarını zorlamaya kararlı olduğunu gösteriyordu.

Önceki yolcular Titan hakkındaki deneyimleri rahatsız ediciydi. Dalgıç Karl Stanley, 2019'da Titan'la 12.000 metrelik bir dalış yaptıktan sonra geminin gövdesinden gelen büyük bir çatlama sesiyle ilgili endişelerini dile getirdi. The Simpsons"ın yapımcısı Mike Reiss ayrıca şirketle birlikte dört dalış yaptığını ve her seferinde dalgıç destek gemisiyle iletişimi kaybettiğini söyledi.

Yılın en korkunç felaketi

Ayrıca Rush'ın Titanik enkazını ziyaret etme tutkusunun ötesinde, denizden petrol ve gaz çıkarma konusunda da arzuları vardı. Rush, 2017'de Titanik gezilerinin insanlardan yatırım almanın bir yolu olduğunu söyledi. Güvenlik sertifikalarının olmayışı, arkadaşların ve iş arkadaşlarının uyarılarının göz ardı edilmesi ve daha fazla zenginlik arayışı, denizaltının patlamasını yılın en kötü teknoloji felaketlerinden biri haline getirdi.

MIT Teknoloji İncelemesi’nin raporunda felaket şöyle anlatılıyor: Herkes Stockton Rush'ı denizaltının güvenli olmadığı konusunda uyardı. Ancak o, iyi mühendisliği bir kenara bırakıp şansına güvendi. Kendisiyle birlikte diğer 4 kişi öldü.