16 Kasım 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 12.09.2023 18:00 | Son Güncelleme: 12.09.2023 22:30

5G’de ağ dilimleme

Ericsson Orta Doğu ve Afrika Operasyon Destek Sistemleri Çekirdek Şebeke ve Bulut Çözümleri Başkanı Said Zantout, iletişim servis sağlayıcıların 5G teknolojisinden tam olarak faydalanmalarına imkan verecek özel bir programla ilgili bilgi verdi
5G’de ağ dilimleme

Günümüzde nesnelerin interneti (IoT), kritik makine tipi iletişim, Endüstri 4.0  gibi alanlarda yaşanan hızlı gelişim, bağlantı ihtiyaçlarında önemli değişikliklere yol açıyor. Farklı kullanım senaryolarının uygulanabilirliği, daha kısa gecikme süresi ve daha yüksek bant genişliği gibi servis karakteristiklerinin sağlanmasıyla mümkün oluyor. Bu kullanım senaryolarının gereksinimleri de giderek farklılaşıyor. Her duruma uygun tek bir kablosuz bağlantı çözümü yaklaşımı artık geçerliliğini kaybediyor.

Yeni kullanım senaryolarının bir diğer ihtiyacı da trafik izolasyonu ve güvenliğin sağlanması olarak karşımıza çıkıyor. Endüstri 4.0 ortamında işletmeler için en önemli beklentiler, hızla kullanıma hazır hale getirilebilir, yapılandırılabilir, değiştirilebilir ve kullanımdan kaldırılabilir teknoloji çözümleri. Tüm bunların düşük maliyetlerle yapılabilmesi ve geniş bir kapsama alanı sağlaması da bekleniyor.

5G çözüm sunuyor

Yakın zamana kadar, kullanıcı gruplarının özel iletişim ihtiyaçlarını karşılamak için bağlantı kalitesi, işlevsellik  ve özelleştirme açısından kısıtlı seçeneklere sahip özel ağlar kullanılmaktaydı. Ancak 5G, daha hızlı, daha güvenli ve daha düşük maliyetli ağ dilimleme teknolojisi ile bu zorluklara çözüm oluyor.

Ağ dilimleme, mobil ağların ortak bir fiziksel altyapı üzerinde çalışan sanal ağ bileşenlerine (dilimlere) bölünmesine olanak sağlıyor. Her ağ dilimi; uygulamaların, hizmetlerin, cihazların, müşterilerin veya operatörlerin kendine özgü ihtiyaçlarını karşılamak üzere özelleştirilebiliyor. Bir ağ dilimi, gereken soyutlama  ihtiyacını karşılayan ve belirli kalite parametrelerini barındıran, ortak bir ağ üzerinde çalışan özelleştirilmiş bir şebeke olarak düşünülebilir.

Endüstrilerin gelişmesini sağlıyor

En basit haliyle, ağ dilimleri, belirli bir amaç için yapılandırılmış bağımsız sanal ağlara imkân tanıyor. 5G’de ağ dilimleme kullanılarak, tek bir ortak fiziksel altyapı üzerinde, özel bir kullanım senaryosu yaratılıyor.. Bunun yanı sıra müşterinin kendine has gereksinimlerini karşılayabilecek düzeyde hizmet kalitesi (QoS) ve soyutlama sunabilen birden fazla bağımsız, uçtan uca (E2E) mantıksal ağ oluşturulabiliyor. Ağ diliminin uçtan uca olması, bağlantının cihazdan uygulamaya kadar (radyo erişim, iletim, çekirdek ağ) uzandığı anlamına geliyor.

Genel paylaşımlı 5G ağların kullanılması dijitalleşmenin hızlanmasını ve endüstrilerin gelişmesini sağlıyor. Bu durum ekonomik faydalarının yanı sıra, enerji tüketimini, baz istasyonu ihtiyacını ve karbon ayak izini azaltarak sürdürülebilir bir geleceğe de katkıda bulunuyor. Tüm bunlara ek olarak, ağ dilimleme, 5G’nin potansiyelini tümüyle ortaya çıkaracak yenilikçi iş modellerinin ve gelir kaynaklarının doğmasını sağlayabilir. Paylaşımlı ağ modeli, 5G’yi servis sağlayıcılar, kamu ve tüketiciler nezdinde faydalı bir iş koluna dönüştürebilir.

İyi bir yatırım seçeneği

Telekomünikasyon teknolojisi hızla değişirken, iletişim servis sağlayıcıları (operatöler), en uygun ağ dilimleme stratejisine ve uygulanacak yeni satış ve hizmet süreçlerine karar verme aşamalarında  zorluklar yaşayabiliyor. Ağ dilimlemenin uygulanması birkaç yıla yayılabilecek ve kademeli olarak gerçekleşecek bir süreç. Nereden başlanacağı, nasıl fayda elde edileceği ve hangi uygulama modelinden yararlanılacağı bu süreçte iletişim servis sağlayıcıların yanıt aradığı en temel sorular.

Ericsson, iletişim servis sağlayıcıların 5G teknolojisinden tam olarak faydalanmalarına imkan verecek ve kullanım senaryolarını stratejik hedefleri ışığında önceliklendirmelerini sağlayabilecek özel bir program sunuyor. Artık iletişim servis sağlayıcıları için öncelikli konular iş modellerini tanımlamaktan daha ziyade teknoloji cephesindeki yeni yatırım alanlarını tespit etmeye doğru evriliyor. Ericsson bu programda iletişim servis sağlayıcılar ile birlikte çalışarak, nereden başlanmalı, nasıl fayda elde edilmeli ve hangi uygulama modeli benimsemeli gibi temel sorulara yanıt bulunmasını sağlıyor.

Farklı bağlantı ihtiyaçlarına yanıt veren ağ dilimleme teknolojisi, servis sağlayıcıların 5G’nin yeni ve yenilikçi hizmetlerini işletmelere, kamuya ve tüketicilere taşıması konusunda kritik bir rol oynuyor. 5G ağ dilimleme teknolojisi tüm dünyada iletişim servis sağlayacılar için iyi bir yatırım seçeneğidir ve dijitalleşme hedeflerine ulaşmayı hızlandırması bekleniyor.