02 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 17.09.2023 23:22 | Son Güncelleme: 17.09.2023 23:26

AB Rus enerjisine olduğu kadar Çin pillerine de bağımlı hale gelebilir

AB liderleri için hazırlanan bir rapora göre Avrupa Birliği, güçlü önlemler almadığı takdirde 2030 yılına kadar lityum-iyon piller ve yakıt hücreleri konusunda, Ukrayna savaşından önce enerji konusunda Rusya'ya bağımlı olduğu kadar Çin'e bağımlı hale gelebilir
AB Rus enerjisine olduğu kadar Çin pillerine de bağımlı hale gelebilir

Reuters tarafından elde edilen belge, AB liderlerinin 5 Ekim'de İspanya'nın Granada kentinde yapacakları toplantıda Avrupa'nın ekonomik güvenliğine ilişkin tartışmaların temelini oluşturacak. Çin'in artan küresel iddiası ve ekonomik ağırlığından endişe duyan liderler, Avrupa Komisyonu'nun Avrupa'nın Çin'e aşırı bağımlı olma riskini azaltmaya yönelik önerilerini ve Afrika ve Latin Amerika'ya doğru çeşitlendirme ihtiyacını tartışacaklar.

Raporda, güneş ve rüzgar gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının doğası nedeniyle, Avrupa'nın 2050 yılına kadar net sıfır karbondioksit emisyonu hedefine ulaşmak için enerjiyi depolamanın yollarına ihtiyaç duyacağı belirtiliyor.

Talep 30 kat artacak

İspanya'nın AB dönem başkanlığı tarafından hazırlanan raporda, "Bu durum, önümüzdeki yıllarda 10 ila 30 kat artması beklenen lityum-iyon piller, yakıt hücreleri ve elektrolizörlere olan talebimizi hızla arttıracaktır" denildi.

AB, elektrolizör yapımının ara ve montaj aşamalarında yüzde 50'den fazla küresel pazar payı ile güçlü bir konuma sahip olsa da, elektrikli araçlar için hayati önem taşıyan yakıt hücreleri ve lityum-iyon piller için büyük ölçüde Çin'e bağımlı. Raporda Avrupa Birliği'nin pil noktasında yaşayabileceği sıkıntı için, "Güçlü tedbirler alınmadığı takdirde, Avrupa enerji ekosistemi 2030 yılına kadar Çin'e, Ukrayna'nın işgalinden önce Rusya'ya olan bağımlılığından farklı, ancak benzer şiddette bir bağımlılığa sahip olabilir" ifadelerine yer verildi.

Rusya ile ipler koptu, faizler yükseldi

Avrupa Komisyonu'na göre, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden bir yıl önce, 2021'de AB toplam gaz tüketiminin yüzde 40'ından fazlasını, petrol ithalatının yüzde 27'sini ve kömür ithalatının yüzde 46'sını Rusya'dan aldı.

Rusya'dan enerji alımına son verilmesi AB'de enerji fiyat şokuna ve tüketici enflasyonunda artışa yol açarak Avrupa Merkez Bankası'nı ekonomik büyümeyi frenleyen bir hamleyle faiz oranlarını keskin bir şekilde yükseltmeye zorladı.

Piller AB'nin tek kırılgan noktası değil

İspanya dönem başkanlığı belgesinde, lityum-iyon piller ve yakıt hücrelerinin AB'nin kırılgan olduğu tek alan olmadığı belirtildi. Belgede "Benzer bir senaryo dijital teknoloji alanında da ortaya çıkabilir. Tahminler sensörler, insansız hava araçları, veri sunucuları, depolama ekipmanları ve veri iletim ağları gibi dijital cihazlara olan talebin bu on yıl içinde hızla artacağını gösteriyor" notu düşüldü.

2030 yılına kadar bu dışa bağımlılığın Avrupa sanayi ve hizmet sektörünün acilen ihtiyaç duyduğu verimlilik artışlarını ciddi şekilde engelleyebileceği ve iklim değişikliğiyle mücadele için gerekli olan tarım sistemlerinin modernizasyonunu sekteye uğratabileceği belirtildi.