29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 26.06.2023 21:11 | Son Güncelleme: 26.06.2023 21:45

ABD internet erişimini evrensel hale getirmek için 42 milyar dolar harcayacak

Beyaz Saray Başkan Joe Biden'ın ekonomi politikaları için yeni bir tanıtım kampanyası başlatırken, 2030 yılına kadar yüksek hızlı genişbanta erişimi evrensel hale getirmek için ülkenin 50 eyaleti ve ABD bölgeleri arasında 42 milyar dolarlık bütçe ayırdı
ABD internet erişimini evrensel hale getirmek için 42 milyar dolar harcayacak

Genişbant Eşitlik Erişimi ve Yayılımı Programı kapsamındaki finansman, Biden'ın desteklediği 1 trilyon dolarlık 2021 altyapı yasası tarafından yetkilendirildi. Harcamalar, erişimdeki boşlukları detaylandıran ve yeni yayınlanan bir Federal İletişim Komisyonu kapsama haritasına dayanacak.

Reuters'ın haberine göre ABD'nin en kalabalık iki eyaleti olan Teksas ve Kaliforniya sırasıyla 3.1 milyar dolar ve 1.9 milyar dolar ile finansman listesinin başında yer alıyor. Ancak Virginia, Alabama ve Louisiana gibi daha az nüfuslu diğer eyaletler, genişbant internet erişimi eksikliği nedeniyle finansman için ilk 10'un dışında kaldı. Bu eyaletler, büyük şehirlerinden daha az internet bağlantısına sahip geniş kırsal alanlara sahip.

Biden konuyla ilgili yaptığı açıklamada "Bu, yüksek hızlı internete şimdiye kadar yapılan en büyük yatırımdır. Çünkü günümüz ekonomisinin herkes için işlemesi için internet erişimi elektrik, su ya da diğer temel hizmetler kadar önemlidir" dedi.

Duyuru, Biden'ın 2024'te yeniden seçilmek üzere çıktığı yolda, Demokrat Parti'nin Kongre'yi kontrol ettiği dönemde çıkarılan yasaların ortalama Amerikalıları nasıl etkileyeceğini vurgulama turunun ikinci ayağını başlatıyor.

Üst düzey danışmanlar Anita Dunn ve Mike Donilon'un Pazartesi günü Kongre'deki Demokratlara ve diğer müttefiklere gönderdiği bir nota göre Biden, satış konuşmasının bir parçası olarak Çarşamba günü Chicago'da Beyaz Saray yetkililerinin "Bidenomics" olarak adlandırdıkları önemli bir ekonomik konuşma yapacak.

2024 seçimleri bir referandum

2024 seçimleri kısmen Biden'ın ekonomiyi nasıl idare ettiğine dair bir referandum olarak görülecek. İstihdam yaratılması ve düşük işsizlik olumlu gelişmelerken, yüksek enflasyon ve yüksek faiz oranlarının zincirleme etkisi resesyon korkularını körükledi.

Bu ayın başlarında yapılan bir Reuters/Ipsos anketine göre, Amerikalıların yarısından fazlası Biden'ı onaylamazken, katılımcıların sadece yüzde 35'i ekonomi yönetimini başarılı buldu. Demokratlar 2022 ara seçimlerinde Temsilciler Meclisi'nin kontrolünü kaybetti.

Yönetim, ABD'de geniş bant bağlantılarına erişimi olmayan yaklaşık 8,5 milyon yer olduğunu tahmin ediyor.

Operatörler kırsal kesime ilgisiz kaldı

Verizon, Comcast, Charter Communications ve AT&T gibi geniş bant şirketleri, yatırımların pahalı olması ve bölgelerin çok fazla abone sunmaması nedeniyle düşük nüfuslu, kırsal topluluklara erişim sağlama konusunda bugüne dek isteksiz davrandı. Geniş bant erişiminin eksikliği, öğrencileri çevrimiçi eğitime zorlayan Covid-19 kapanmaları sırasında daha da dikkat çekti.

ABD'nin bu yıl içinde fonun yüzde 20'sini serbest bırakacak ilk planlarını sunmaları bekleniyor. Planlar tamamlandığında (ki bu 2025'e kadar sürebilir) hükümet kalan parayı serbest bırakacak.