16 Kasım 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 21.10.2023 10:05 | Son Güncelleme: 21.10.2023 10:35

ABD'de gençlerin yarısı alışverişlerin TikTok'tan yapacak: Alışveriş sitelerinin konumu sarsılıyor mu?

ABD'de yapılan bir araştırmaya göre Z kuşağının yüzde 48 bu yıl tatil alışverişlerini TikTok ve Instagram'dan yapmayı planlıyor. Gençlerin, yeni satın alma tercihleriyle alışveriş sitelerinin gelecekteki konumu sarsılabilir
ABD'de gençlerin yarısı alışverişlerin TikTok'tan yapacak: Alışveriş sitelerinin konumu sarsılıyor mu?

Shopify-Gallup araştırması'na göre çoğunluğu Z kuşağı olan 18 ila 29 yaş arasındaki Amerikalılar, tatil alışverişlerine şimdiden başladı. CNBC’nin haberine göre Amerikalı gençlerin yüzde 48'i, yıl sonu alışverişlerinin en azından bir kısmını TikTok veya Instagram gibi sosyal medya platformlarından yapacaklarını söylüyor. Bu, toplam alışveriş yapanların üçte birinden çok daha yüksek.

TikTok satın alma tercihlerini belirliyor

Z kuşağı müşterisinin dikkatini çekmeye çalışan markalar için ilgi çekici bir sosyal medya varlığı çok önemli. ICSC tarafından hazırlanan bir rapora göre, Z kuşağı tüketicilerinin yaklaşık yüzde 86'sı sosyal medyanın satın alma kararlarını etkilediğini söylüyor.

Henüz TikTok Türkiye’de Yok

Alışveriş yapanlar 2016 yılından bu yana Instagram üzerinden ürün satın alıyor. Kullanıcılar bu yılın Eylül ayı itibarıyla ABD'de TikTok üzerinden de alışveriş yapmaya başladı. Tiktok üzerinden alışveriş yapmaya izin veren bu yeni güncelleme, henüz uygulamanın Türkiye versiyonunda kullanıma sunulmadı. Santa Clara Üniversitesi pazarlama profesörü Savannah Wei Shi, genç tüketicilerin artık alışveriş yapmak için arama motorlarını veya markaların sitelerini kullanmadığını söyledi. Dijital platformlarda tüketicilerin karar verme sürecini araştıran Shi, "Halkın bilgeliğinden arkadaşlarının bilgeliğine geçtiler" diyor. Başka bir deyişle, bir ürün artık herkeste var diye havalı olmuyor. Z kuşağı için bir ürün harikaysa doğru kişi (genellikle TikTok ana akış sayfasında rastladığı kişi) o ürüne sahiptir.

Akranlarının önerileriyle alışveriş yapıyor

İlk zamanlarda ünlülerin onayı, bir ürünün özel ve dolayısıyla arzu edilir olmasını sağlıyordu. Ancak Z kuşağı, bir milyonerin belirli bir tür yüz yıkama ürünü kullanıp kullanmadığına inanmıyor veya bunu umursamıyor. Z kuşağı için, cildi iyi olan bir akran daha ikna edici bir reklam. Üstelik, akran influencer olsa bile Shi, onların bir markadan çok daha erişilebilir olduğunu anlattı.

Pazarlama profesörü Shi, "Çünkü, gençler bir influencer ile hala eşit şartlarda iletişim kurabiliyorlar. Bu, bir e-posta adresine mesaj gönderdiğiniz ve onların size asla yanıt vermediği bir markayla konuşmak gibi değil. Sosyal medyadaki akranları bir arkadaşın veya güvenilir bir bilgi kaynağının varlığını gösterirler ve bu onlar için çok daha ikna edici" ifadelerini kullandı. 

“Alışveriş siteleri gelecekte olmayacak”

37 yaşındaki Lisa Bühler, giyim mağazası Lisa Says Gah!'ı reklamlara hiçbir bütçe ayırmadan 2015’te açtı. Z kuşağının favori markası olarak lanse edilen mağaza, ilginç baskıları ve 90'ların salaş giyim modasıyla tanınıyor. Bühler, "İlham almak ve işletmenin vizyonunu anlatmak için bir tür öncü olarak, site satın alınmaya hazır olmadan önce Instagram'da işi başlattık" dedi.

Markanın Instagram hesabı “bir modellik ajansıyla çalışmayan, tanıdığımız havalı kızlar" mottosuyla fotoğraf üstüne fotoğraf yayınladı. Mağazanın sahibi Bühler, bunun bir arkadaşın stil ipuçları vermesi gibi göründüğünü ve bu sayede daha doğrudan müşterilerine temas edebildiklerini söyledi. Bühler, ileriye dönük olarak mağazanın satışlarında TikTok ve Instagram'ın, markanın resmi web sitesinden daha büyük bir rol oynayacağını düşünüyor. Kendisi, "TikTok aslında son 18 ayda bizim için çok büyük bir keşif noktası oldu. Tek bir hedefe sahip olan resmi web sitesi gelecekte olmayacak" dedi. Mağazanın sahibi Bühler’e göre, ''TikTok bana bunu aldırdı' ifadesinin bu kadar yaygın olmasının bir nedeni var. 

Bunun yanı sıra DealNews.com'da tüketici analisti olan Julie Ramhold, aralık ayının çok uzak gibi görünebileceğini ancak alışveriş yapanların şimdiden sosyal medya uygulamaları aracılığıyla tatil fırsatlarıyla beslendiklerini söylüyor.

“TikTok’ta görüp bunu aldım”

Ramhold, "'TikTok’ta görüp bunu aldım' ifadesinin kullanıcılar arasında bu kadar yaygın olmasının bir nedeni var ve bunun sebebi, platformun özellikle ürünleri ve faydalarını sergilemek için ideal bir ortam yaratması. Ayrıca, TikTok videolarının Instagram'da da sıklıkla paylaşılıyor olması, aynı içerikle daha fazla izleyiciyi yakalamak anlamına geliyor" diye ekledi.

Sosyal medya daha hızlı satın aldırıyor

Böylece, uygulama içi alışveriş özellikleriyle ürün satın almanın yolu daha da kısalıyor. Bu konuya ilişkin, Ramhold, "Pek çok tüketicinin, özellikle de genç neslin, alışveriş yapmak için web sitelerini taramak veya mağazalara bizzat göz atmak gibi nispeten daha geleneksel kalan yöntemler yerine bu yıl sosyal medyadan alışveriş yapmak için öneriler alması beni şaşırtmaz" dedi. Görüldüğü üzere bu yıl tüm alışveriş yapanlar bir miktar para harcamaya hazır. Ankete katılanların yüzde 74'ü aynı tutarı veya daha fazlasını tatil hediyelerine harcamayı planladıklarını söyledi.