18 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 07.10.2023 10:00 | Son Güncelleme: 07.10.2023 10:04

New York Times yazdı: Tüm favori filmleriniz uzun zamandır TikTok’ta

2000’lerin popüler filmi Mean Girls gibi birçok eski film TikTok ile yeniden kullanıcıların odak noktası haline geliyor. Bu yolla yapım şirketleri daha fazla kitleye ulaşabiliyor ancak diğer yandan telif hakları tartışmaları gündeme geldi
New York Times yazdı: Tüm favori filmleriniz uzun zamandır TikTok’ta

Callie Holtermann ve Madison Malone Kircher / The New York Times

2004 yapımı komedi filmi Mean Girls'ün baş kahramanı Cady Heron adeta kasabaya gelen yeni çocuk gibi TikTok’ta bir kez daha karşınıza çıkıyor. Ancak bu kez Cady, birçok grupla dolu korkutucu bir lise kafeteryasında değil. Paramount Pictures'ın filmi çarşamba günü 60 saniyeden yaklaşık 10 dakikaya kadar 23 parça video TikTok’a girdi.

Videoları izleyenler, Lindsay Lohan'ın çarşamba günleri pembe giydiğini ve hoşlandığı kişiye filmin sıkı izleyici kitlesi tarafından Mean Girls Günü olarak bilinen 3 Ekim tarihini bildirdiğini öğrendi. Mean Girls, TikTok'taki gelişen korsan film ekosistemine stüdyo onaylı nadir bir paylaşımdı. Paramount'un Mean Girls’ü yükleme kararı, en azından bir noktaya kadar Hollywood'un bu harekete katılmak istediğinin ayrıca bir göstergesiydi. Bu karar bir noktaya kadardı çünkü 4 Ekim Perşembe günü Paramount filmi kaldırdı.

Yasakları aşarak yüklüyorlar

TikTok, telif hakkı ihlaline karşı kurallarına rağmen filmlerden ve TV şovlarından alınan kliplerle dolu. Bir e-postada TikTok temsilcilerinden biri, platformun telif hakkıyla korunan materyalleri kaldırmak için stüdyolarla birlikte çalıştığını ve fikri mülkiyet politikalarını sürekli olarak ihlal eden hesapları yasaklayacağını söyledi. Buna karşılık klipleri yükleyenlerin, kısıtlamaları aşmak amacıyla kliplerde değişiklik yaptığı biliniyor. Örneğin videoları kırpmak ya da filtre ekleyebiliyorlar. Hatta bazıları film hızını değiştirerek karakterlerin sanki Alvin ve Sincaplar’a aitmiş gibi görünmesini sağlıyor.

Yine de insanlar uygulamayı, normalde gözden kaçırabilecekleri kesilmiş filmleri ve programları izlemek için kullanıyor. 31 yaşındaki Elizabeth Kidd, TikTok sayesinde BBC dizisi Call the Midwife’ın bağımlısı haline geldiğini söyledi. Dizilerin TikTok versiyonları bazı izleyicilerin sabrını sınayabilecek kısımlarını kesiyor ve Elizabeth Kidd de bu konuda herhangi bir sorun yaşamadığını belirtiyor. Kidd, "Her bölümün tamamını baştan sona yapmak yerine sadece takip ettiğiniz tek karaktere odaklanmak, beni oldukça memnun ediyor" dedi.

Bazıları filmlerin adını bile bilmiyor

25 yaşındaki TikTok kullanıcısı ve pediatri hemşiresi Alex Kim, kendisini isimlerini öğrenmeden film izlerken bulduğunu söyledi. Başrollerinde Ryan Gosling ve Steve Carell'in yer aldığı ve Love, Actually olduğuna inandığı bir filmi anlattı, oysa ki asıl ismi, Crazy, Stupid, Love’dı. TikTok'ta mı geziniyorsunuz? Dönem romantizmi Brooklyn’den, gündüz kuşağı televizyon programı Sister Wives ve Pixar filmi Up’a kadar birçok klip görmek mümkün. Ayrıca #movieclips hashtag'i altındaki videolar uygulamada yaklaşık 200 milyar görüntülemeye sahip.

Paramount'un girişimi olmasa bile kullanıcıların bir saat 47 dakikalık Mean Girls’ün tamamını TikTok'ta izlemesi oldukça kolaydı. Film, 300 binden fazla takipçisi olan anonim bir film klipleri hesabı tarafından mayıs ayında yayınlandı ve klipler 50 milyondan fazla kez izlendi. Yorum talebine yanıt vermeyen hesap sahibi, izleyicilerin Freaky Friday ve High School Musical’ı da izleyebilmelerine olanak tanıdı.

UCLA Hukuk Fakültesi'nde internet ve gizlilik hukuku profesörü Alex Alben, Paramount'un Mean Girls’ün TikTok'a yüklendiğinden muhtemelen haberdar olduğunu söyledi. Alben, "Devir değişiyor gibi görünüyor. Stüdyodaki biri, milyonlarca insanın filminin bir parçasını izlemesinden, daha fazla fayda sağlayacağının hesaplamasını yapıyor" dedi.

Şirketler deneme yapıyor

Bir Paramount temsilcisi e-posta ile verdiği cevapta, TikTok'ta bir günlük Mean Girls çalışmasının, potansiyel yeni bir izleyici kitlesi için film hakkında ilgi uyandırmayı amaçladığını yazdı. Bununla beraber diğer eğlence şirketleri de TikTok'u denemekte. Ağustos ayında Peacock, Love Island’ın Amerikan versiyonunun 2023 bölümünü ve komedi dizisi Killing It’in 2022’deki pilot bölümlerini beş parça halinde yayınladı.

Carnegie Mellon Üniversitesi'nde dijital korsanlık üzerine araştırma yapan profesör Michael D. Smith, stüdyoların platformu yeni filmler yerine eski filmler için heyecan yaratmak amacıyla kullanmasının mantıklı olduğunu söyledi. Aynı zamanda, Mean Girls’ün TikTok'a geldiği gün Paramount, müzikal uyarlamasına dayanan bir filmin 1 Ocak'ta yayınlanacağını duyurdu.

Paramount onaylı Mean Girls’ün TikTok'ta görünmesi bazı hayranlar tarafından alkışlanırken, bazı yazarlar ve film yapımcıları arasında tepkilere yol açtı. Detroit’teki bir yapımcı olan 44 yaşındaki Rebecca Green, bir stüdyonun filmi parçalara ayırıp izleyiciye ücretsiz olarak göstermesi fikrinin bazı film yapımcıları arasında saygısızlık duygusu yarattığını aktardı. Yazarların, aktörlerin, yönetmenlerin, yapımcıların ve ekip üyelerinin sosyal medyada yayınlanan bir filmden kâr elde edip edemeyecekleri konusunu da gündeme getirdi. Bir e-postada Paramount temsilcisi, Mean Girls filminde yer alan kişilere filmin TikTok'ta gösterilmesi karşılığında ödeme yapılacağını söyledi.

Bazı TikTok kullanıcıları için klipler onları filmin asıl kaynağına geri gönderebilir. Kidd, yakın zamanda Call the Midwife’ın tüm bölümlerini yayınlamayı denediğini söyledi. Kidd, "Bu konuda kötü bir şey söylemek istemiyorum çünkü bunu seven insanlar olduğunu biliyorum ama şimdiye kadar izlediğim en sıkıcı şeydi" dedi.

© 2023 The New York Times Company