03 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 10.04.2023 17:08 | Son Güncelleme: 10.04.2023 17:34

ABD'de TikTok yasağı tartışmaları: YouTube ve Instagram'a fayda sağlar

Google ve Meta'nın sahip olduğu platformlar yıllardır TikTok'u savuşturmaya çalışıyor. ABD tartışılan TikTok yasağı gerçekleşirse bu YouTube ve Instagram'a hediye niteliğinde olacak
ABD'de TikTok yasağı tartışmaları: YouTube ve Instagram'a fayda sağlar

2023 başından beri birçok ülke, TikTok kullanımına kısıtlamalar getirirken ABD'de geçtiğimiz ay yabancı yatırım komitesi 3 sene süren müzakerelerin ardından TikTok’un sahibi ByteDance’in platformdaki hissesini satmasını yoksa yasaklarla karşılaşacağını belirtti. Haziran 2020’de Hindistan hükümeti potansiyel Çin gözetimi konusundaki endişeleri nedeniyle TikTok’u yasakladı. Hindistan’ın yasağı sonrası bazı ülkelerde de yasaklar uygulanmaya başladı. 

Forbes'un haberine göre TikTok, ABD'de yasaklanırsa bu rakipleri Youtube ve Instagram için adeta bir armağan olacak. Sosyal medya devleri TikTok'un çıkışından üç ay sonra Shorts ve Reels özellikleri ile onu yakalamaya çalıştı. Youtube, Çinli uygulamayla rekabet için Shorts özelliğinde içerik oluşturucularına yönelik yüzde 45’lik bir gelir paylaşımı programı başlattı. Ancak bu çabalara rağmen son 3 sene içerisinde TikTok, ABD'li uygulamaların tahtını ele geçirdi.

"İnsanlar çabuk adapte olur"

Qustodio’nın verilerine  göre çocuklar ve gençler artık TikTok’ta video izleyerek Youtube’dan daha fazla zaman harcıyorlar. Wall Street Journal'a göre ise Instagram'a gelince, kullanıcılar TikTok'a kıyasla Reels izleyerek yalnızca onda biri kadar zaman harcıyor. Eski bir Youtube çalışanı Forbes’a yaptığı açıklamada "TikTok’un algoritmaları ölçülemez derecede güçlü. Youtube ve Instagram yeterince iyi. Bence TikTok engellenirse günümüzde insanlar duruma çabuk adapte olacak ve hemen başka platformlara geçecekler" dedi. Youtube ve Instagram'ın sahibi Meta Platforms konuyla ilgili Forbes'un yorum taleplerini yanıtsız bıraktı.

"Ulusal güvenlik endişelerini ele alıyoruz"

Youtube’un Shorts uygulamasının aralık ayında günlük 50 milyar görüntülemeye eriştiği biliniyor. Meta’nın açıklamalarına göre de Instagram Reels uygulaması da günde 140 milyar görüntülenme alıyor. Bu sayının Instagram'ın otomatik Reels görüntüleme özelliği ile toplam bir sayı olduğu belirtildi. TikTok sözcüsü Maureeen Shanahan "Tiktok 150 milyon Amerikalı ve 5 milyon ABD işletmesi tarafından kullanılıyor. TikTok, ABD kullanıcı verilerini ve sistemlerini ABD topraklarında güvence altına alarak güven oluşturmak için benzeri görülmemiş adımlar attı. Çabalarımızın tüm ulusal güvenlik endişelerini ele aldığından eminiz’’ diye konuştu. Shanahan verdiği sayıların kanıtı için günlük veri bilgilerini göstermeyi reddetti. 

UC Berkeley Bilgi Okulu'nda Sosyal Psikoloji Profesörü Coye Cheshire "TikTok’un sıkıntılarının ironisi ABD’li milletvekillerinin yıllarca alıkoymaya çalıştıkları büyük teknoloji devlerine anlamlı bir şekilde yardımcı oluyor. Kısa biçimli videoların büyük bir popülaritiye sahip olduğunu biliyoruz. Bu arzunun sadece TikTok’a özgü olduğunu düşünmüyorum. Büyük oyuncu birdenbire orada olmazsa Youtube ve Instagram taşınabileceğimiz platformlar haline gelir’’ ifadelerini kullandı. 

YouTube’un Shorts operasyonları ve ortaklıklar direktörü Kevin Ferguson’un aralık ayında Forbes’a yaptığı açıklamada "Tiktok, yeni özellikleri, filtreleri ve kullanımı kolay araçları hızlı ve sık bir şekilde piyasaya sürdüğü için her zaman içerik oluşturucuların favorisi olmuştur. Buna karşılık içerik oluşturucular, Youtube ve Instagram'ın araçlarının sınırlarından şikayet ediyor. Youtube bile bunu biliyor. TikTok-ByteDance hızlı hareket eden ve risk almaktan korkmayan inanılmaz derecede kavgacı bir şirket. TikTok’tan öğrenebileceğimiz şey uygulama hızı. Bu iç görüyü sağlamak için benzersiz bir nitelik taşıyor" dedi.

Akıbetini kimse bilmiyor

Kevin Ferguson Youtube’a katılmadan önce sonradan TikTok’a dönüşen uygulama Musical.ly’nin Kuzey Amerika sorumlusuydu. Ferguson şirketin ByteDance tarafından satın alınıp TikTok olduktan sonra da yeniden markalaşmasına öncülük etti. TikTok'un akıbetini şimdilik kimse bilmiyor. Chesfire, "Google ve Meta bir durumda TikTok’un tüm mühendislerin ve tasarımcılarını silip süpürse bile, şirketlerdeki bürokrasiler nedeniyle yine de bu kadar hızlı hareket edemeyecekler. Kurum kültürü işe yaramayacak. İçerik yaratıcıları yalnızca belirli platformlara bağlı kalmak zorunda değil" diye konuştu.