27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 26.03.2023 12:51 | Son Güncelleme: 26.03.2023 15:27

Forbes yazdı: TikTok yasağı Amerikan ekonomisine nasıl darbe vurur?

Popüler bir sosyal medya platformu olmasının yanında TikTok, ABD'de birçok içerik üretici ve küçük işletme için gelir kaynağı. Ülkede potansiyel bir yasak, içerik üreticilerinin oluşturduğu 100 milyar dolarlık bir sektörü tehlikeye atabilir
Forbes yazdı: TikTok yasağı Amerikan ekonomisine nasıl darbe vurur?

Dünyanın en popüler sosyal medya uygulamasına yönelik bir ABD yasağı, platformu burada kullanan 150 milyondan çok daha fazla Amerikan işletmesini ve kullanıcıyı etkileyecektir. Ülkede birçok Influencer ve küçük işletmenin uygulamaya dair bir başarı öyküsü var. Platform giderek daha güçlü bir keşif aracı ve alışveriş merkezi haline gelirken milyonlarca ABD'li kariyer planları için TikTok'u kullandı. Şirket, 5 milyon ABD'li işletmenin müşterilere ulaşmak için TikTok'u kullandığını söylüyor. Bazı içerik oluşturucular, menajerler, temsilciler, avukatlar ve reklamcılardan editörlere, yapımcılara ve asistanlara kadar düzinelerce hatta yüzlerce personel tarafından desteklenen mini endüstrilere dönüştü. 

Joe Biden yönetiminin TikTok'u ulusal güvenlik kaygıları nedeniyle yasaklama tehdidinde bulunmasıyla 100 milyar dolarlık içerik üreticisi ekonomisi ve bununla birlikte gelen işlerin tedarik zinciri potansiyel olarak büyük bir kargaşayla karşı karşıya kalacak. ABD hükümeti uzun zamandır Pekin merkezli ByteDance'e ait olan bu son derece popüler uygulamanın Çin tarafından Amerikalıları gözetlemek ve manipüle etmek için kullanılabileceğinden korkuyordu. Bu endişeleri giderecek bir anlaşma üzerinde üç yıl süren müzakerelerin ardından, ABD'deki Yabancı Yatırım Komitesi, TikTok'un Çinli sahibinin platformdaki hissesini satmasını ya da bir yasakla karşı karşıya kalmasını talep etti. 

Bu arada bazı milletvekilleri de uygulamanın kapatılması için bastırıyor. Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi bu ay, Başkan Biden'ın TikTok'u yasaklamasına olanak tanıyacak Cumhuriyetçilerin öncülüğündeki bir tasarıyı ilerletmek için oy kullandı ve 18 senatör TikTok da dahil olmak üzere yabancılar tarafından inşa edilen iletişim teknolojilerini yasaklama yetkisi veren daha geniş bir yasayı da destekliyor (Beyaz Saray, Restrict Act adlı bu öneriyi destekledi).

Yasağa karşı çıkanlar

Ancak yasak ihtimali güçlendikçe buna karşı çıkan sesler de artıyor. Eski bir üst düzey istihbarat yetkilisi, bir yasağın hem siyasi olarak popüler olmayacağı hem de jeopolitik bir kabusu körükleyebileceği uyarısında bulundu. Sivil özgürlükler aktivistleri ise yasağın Amerikalıları korumaktan çok susturacağını savunuyor. TikTok'un, hükümetlerinin 2020'de uygulamayı yasaklamasından sonra bile Hintlilerin verilerine erişmeye devam etmesiyle ilgili yeni bir Forbes araştırması, bir ABD yasağının şirketin halihazırda topladığı kullanıcı verileriyle ilgili endişeleri gidermede başarısız olabileceğini gösteriyor. Şirketin veri güvenliği uygulamalarıyla ilgili şikayetlerini Kongre'ye taşıyan eski bir TikTok çalışanı bile ülke çapında bir yasağı gereksiz olarak nitelendirdi. Geçim kaynaklarını uygulama etrafında inşa eden insanlar, siyasi çapraz ateşin yalnızca TikTok nedeniyle kendilerine sağlanan fırsatları değil, aynı zamanda bu nedenle var olan işletmelerin ve işlerin genişleyen ekosistemini de büyük ölçüde göz ardı ettiğini söylüyor. 

Yılda yarım milyon dolar kazanıyor

Örneğin Georgia'da Robert Lucas, pasta süsleme dükkanı açmak için IT işini bıraktı. İki yıl önce oturma odasında çektiği bir video, TikTok'ta viral oldu. 29 yaşındaki Lucas, 2,5 milyonluk bir izleyici kitlesine ulaştı ve reklamverenlerle ilişkilerini denetlemesi için bir yönetici, video düzenlemede yardımcı olması için bir asistan, her tarif için malzemeleri hazırlayan birisini daha yanında işe aldı. Şu an da tam zamanlı bir editör ve onun için alışveriş yapacak, yemek pişirecek birini daha arıyor. Lucas, TikTok sayesinde yeni kurduğu işiyle yılda yarım milyon dolar kazandığını söyledi. 

Olası bir yasağın şu anda sahip olduğu her şey için büyük bir darbe olacağını anlatan Lucas, kendisi için çalışan küçük insan ordusunu istihdam edemeyeceğini de sözlerine ekledi. Lucas, "Onlar beni destekliyor ama ben de onları finansal olarak desteklemek zorundayım. Eğer böyle bir şey olursa onları işten çıkarmak zorunda kalabilirim" dedi. Pek çok başarılı içerik üreticisinin kendilerine yardımcı olan bir avuç çalışanı var, diğerleri ise internet yıldızlıklarını milyon dolarlık şirketlere ve kariyerlere dönüştürdüler. Forbes tarafından geçen yıl belirlenen En İyi 50 İçerik Üreticisi 2021 yılında toplam 570 milyon dolar kazandı. 

Dünyanın en çok kazanan içerik üreticisi olan ve ilk YouTuber milyarderi olma yolunda ilerleyen MrBeast'in sosyal medya, şekerleme markası Feastables, restoran zinciri MrBeast Burger, ticari ürünler ve diğer projelerinde perde arkasında çalışan en az 60 tam zamanlı çalışanı var. MrBeast, Rolling Stone'a verdiği demeçte binden fazla kişiyle çalıştığını ve kendi eyaleti olan Kuzey Carolina'da içerik üreticiliğini bir endüstri haline getirmeye çalıştığını söyledi.

"Neden bir uygulamaya odaklanıyoruz?"

TikTok yıldızları CharliDixie D'Amelio ve Nick DiGiovanni gibi yaratıcılarla çalışan United Talent Agency'de dijital yetenek temsilcisi olan Mahzad Babayan, ajansın dijital yetenek listesinin yaklaşık yarısının asistanlar, editörler ve yapımcılar gibi tam zamanlı çalışanlara sahip olduğunu ve bir düzineden fazla çalışanı olan yaratıcıların hacminin arttığını söyledi. TikTok'taki 8 milyonluk izleyici kitlesi sayesinde ücretli işler ve marka ortaklıkları kuran ve son olarak bir podcast için Spotify ile özel bir anlaşma imzalayan yaratıcı Drew Afualo, "Böyle bir iş için neredeyse bir köy kadar insana ihtiyacınız var" dedi. Afualo'nun tahminlerine göre edebi ekibi, ticari şirketi ve tur menajerinden stilistine, saç ve makyaj sanatçılarına kadar 30'dan fazla çalışanı var. 

Afualo, kendisini gündeme getiren uygulamanın yasaklanmasıyla ilgili bir soru üzerine şunları ekledi: Şu anda dünyada o kadar çok korkunç şey oluyor ki, neden bundan bahsediyoruz? Neden bir uygulamaya odaklanıyoruz? Anlamıyorum.

Küçük işletme patlaması

Sektördeki uzmanlar, TikTok'un küçük işletmeler için de aynı ölçüde önem taşıdığını söylüyor. Giderek daha fazla insan uygulamayı bir arama motoru olarak kullandıkça küçük satıcılar, isimsiz markalar ve niş ürünler için mükemmel bir keşif aracı haline geliyor. TikTokMadeMeBuyIt etkiketi, 47 milyar görüntüleme ile TikTok'un bir eğlence aracı olduğu kadar bir ticaret platformu olarak gücünün de simgesi. Analitik firması Data.ai'ye göre, uygulama bugüne kadar ABD'deki tüketici harcamalarında yaklaşık 1,8 milyar dolar sağladı. 

Google geçen yıl 18 ila 24 yaşındakilerin arama yapmak içinTikTok ve Instagram'ı kullandığını gördüğünü kabul etti

Los Angeles merkezli içerik üreticisi pazarlama firması Open Influence'ın kurucu ortağı ve eski CEO'su Eric Dahan, "TikTok bir keşif motoru olduğu için, bu küçük markalara harika ürünleri varsa keşfedilebilmeleri için güç veriyor. Instagram ise keşfetmeye değil, bağlantılara dayanıyor, bu yüzden de Instagram yatıracak parası olan mevcut büyük markaları destekliyor" diye konuştu. Dahan bir yasağın, potansiyel olarak yeni ortaya çıkan birçok markayı yok edebileceğini söyledi. 

TikTok ayrıca ekonomiyi daha da fazla içerik oluşturucuyla doldurdu, bu da bir ürün satmaya yeni başlayan küçük girişimcilerin TikTok'ta geçmişte elde edilemeyecek viral pazarlamayı karşılama olasılığının daha yüksek olduğu anlamına geliyor. Bazıları TikTok'un yasaklanmasının, ABD'li yetkililerin yıllardır ele almakta zorlandığı antitröst sorunlarını daha da kötüleştireceğinden ve antitröst incelemesinin hedefi olan Meta, Google ve Amazon'un tartışmasız en sert rakibini ortadan kaldıracağından korkuyor.

"YouTube ve Facebook üzerindeki baskı kalkacak"

Dahan, "YouTube ve Facebook üzerindeki baskı ortadan kalkıyor ve bu da inovasyonu teşvik etmek ve gücün bir kısmını markalara, küçük işletmelere ve yaratıcılara geri kaydırmak için gerçekten önemli. Daha az rekabet yaratıyoruz ve daha az rekabet olduğunda, rekabet etmek zorunda olmayan dışında kimse kazanmıyor. En büyük kaybın da bu olacağını söyleyebilirim" ifadelerini kullandı. 

"TikTok benim için her şeyi yapıyor"

AZ Taco King, TikTok'ta patlamadan önce Facebook'ta mücadele eden küçük bir işletme. Sahibi Jaz Sears, TikTok yasağının ailesi için ne anlama gelebileceğinden korktuğunu söyledi. Sears Forbes'a verdiği demeçte "Eğer ortadan kalkarsa bu bizim için çok zor olur. TikTok'un bizim için yaptığını Facebook yapmıyor. Instagram yapmıyor, Google yapmıyor. Son beş yıldır sosyal medyanın her yerinde reklamlar için para ödüyorum ve TikTok'ta bir reklam için para ödemek zorunda değilim, TikTok benim için her şeyi yapıyor" dedi. 

Pandemiden önce Sears, Arizona'da evlere temizliğe giderek geçimini sağlıyordu. Yerel bir posta şirketinde depo işi yapan kocasıyla birlikte altı kişilik ailelerini yıllık 60 bin dolardan az bir parayla geçindiriyorlardı. Ancak Covid vurduğunda ve işlerini kaybettiklerinde, bir sokak köşesinde yiyecek standı kurdu. Bir ay sonra, bir müşteri taco standının kısa bir TikTok görüntüsünü paylaştı. Ertesi gün 300 araba geldi. Sears işlerin büyümesini, "Kelimenin tam anlamıyla bir sonraki ay boyunca insanlar Arizona'nın dört bir yanından gelip üç saat kuyrukta bekledi. Her gün çılgınca sayıda insan geliyordu" sözleriyle anlattı. 

"İşime sahip olamazdım"

Sears ve ailesi Eylül 2020'de viral taco standını terk edilmiş bir bara taşıdı ve burada her gün 300 kilo birria de res pişirdi. O zamandan beri aile şirketi, üç lokasyonda ve bir yemek kamyonunda yaklaşık 30 çalışandan oluşan bir ekibe dönüştü. AZ Taco King'in geçen yıl 1,8 milyon dolar gelir elde ettiğini ve bunun da ailesine yaklaşık 200 bin dolar kazandırdığını söyledi. Sears, "TikTok tüm platformların ötesine geçiyor. Eğer bu platforma sahip olmasaydım, bugün sahip olduğum işe sahip olamazdım" dedi.