29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 31.10.2023 19:23 | Son Güncelleme: 31.10.2023 20:09

ABD'nin Çin yasağı Nvidia'yı vurdu: Çip devinin hisseleri sert düştü

ABD'nin Çin'e getirdiği yapay zeka çipi kısıtlamaları ülkedeki çip üreticilerinin hisselerine olumsuz yansıdı. Trilyon dolarlık değere ulaşan Nvidia ise bu yasaktan en sert etkilenen şirket oldu. Şirketin hisseleri, iptal edilen Çin siparişleri raporunun ardından beş ayın en düşük seviyesini gördü
ABD'nin Çin yasağı Nvidia'yı vurdu: Çip devinin hisseleri sert düştü

Nvidia hisseleri, yapay zeka (AI) devinin yeni ABD hükümeti kısıtlamalarına uygun olarak Çin'e 5 milyar dolar değerinde gelişmiş çip siparişini iptal etmek zorunda kalabileceği yönündeki bir raporun ardından Salı günü yaklaşık yüzde 5 düşerek yaklaşık beş ayın en düşük seviyesine geriledi.

TikTok, Alibaba ve Baidu yasak kapsamında

Wall Street Journal'ın konuyla ilgili bilgi sahibi kişilere dayandırdığı haberine göre, Alibaba Group, TikTok'un sahibi-ByteDance ve Baidu dahil olmak üzere büyük Çinli teknoloji şirketlerine önümüzdeki yıl teslim edilmesi planlanan yapay zeka çipi siparişlerinin ABD Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan en son ihracat kısıtlamalarına tabi olduğu geçen hafta Nvidia'ya bildirildi.

Nasdaq'ın itici gücüydü

Nvidia'nın hisseleri yüzde 4,7 düşüşle 392,30 dolara kadar gerileyerek Haziran ortasından bu yana en düşük seviyeye indi. Nasdaq'taki kazançların en önemli itici güçlerinden biri olan hisse senedi, 31 Ağustos'ta ulaştığı 493,55 dolarlık rekor kapanışından bu yana yaklaşık yüzde 20 düşüş gösterdi.

Nvidia'nın en büyük holdinglerinden biri olan Plumb Funds'ın CEO'su ve baş portföy yöneticisi Tom Plumb, "Hisse senedi aşırı satılıyor" dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"Nvidia daha önce bunun kısa vadeli bir etkisi olmayacağını ancak daha çok uzun vadede etkili olacağını söylemişti. Hala oldukça güçlü bir çeyrek bekliyoruz ve volatilite nedeniyle yeni pozisyon eklemesek de uzun vadeli harika bir holding olduğunu düşünüyoruz"

Kısa vadede bir etkisi olmaz

Bir Nvidia sözcüsü, üretilmesi genellikle önemli bir teslim süresi gerektiren gelişmiş çipleri için "yüksek talep" olduğunu ve siparişleri ABD ve diğer ülkelerdeki "geniş müşteri yelpazesine" tahsis etmek için çalıştığını söyledi. Nvidia sözcüsü yaptığı sözlerinin devamında "Bu yeni ihracat kontrollerinin yakın vadede anlamlı bir etkisi olmayacaktır" dedi.

40 katından işlem gördüğünden düşüş sert olur

New York'taki Great Hill Capital'in başkanı Thomas Hayes, "Bence Nvidia mükemmellik için fiyatlandırıldı ve satışların 20 katından ve kazançların 40 katından işlem gören bir hisse senedine sahip olduğunuzda herhangi bir sapmanın büyük etkisi olabilir" dedi.

Ne olmuştu?

Bu ayın başlarında Biden yönetimi, Nvidia ve diğerleri tarafından tasarlanan daha fazla yapay zeka çipinin Çin'e sevkiyatına ihracat kısıtlamaları getirerek, Pekin'in ordusunu güçlendirmek için en son ABD teknolojilerini almasını engellemek için tasarlanmış bir hamle yaptı.

Kasım ayında yürürlüğe girecek olan yeni kurallar İran ve Rusya gibi ülkelere yönelik ihracat kontrollerini de içeriyor.