01 Mayıs 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 28.04.2023 22:31 | Son Güncelleme: 28.04.2023 22:41

Amazon Bulut'ta kan kaybediyor yatırımcısında endişe artıyor

Dünyanın önde gelen e-ticaret platformlarından Amazon'un uzun yıllardır ben çok beslendiği alanlardan biri olan Bulut işindeki büyüme gün geçtikçe yavaşlıyor ve yatırımcılar bu durumdan bir hayli endişeli
Amazon Bulut'ta kan kaybediyor yatırımcısında endişe artıyor

Reuters'ın haberine göre Amazon'un Bulut işinin, şirketin 2015'te birimin satışlarını ayırmaya başlamasından bu yana en zayıf çeyreklik büyümesini kaydetmesinin ardından Nisan ayında yavaşlamasıyla hisseler Cuma günü yaklaşık %4 düştü.

Bulut Amazon'a 42 milyar dolara mâl olabilir

Piyasa değerine göre dünyanın en büyük şirketlerinden biri olan Amazon, kayıpların devam etmesi halinde 1,12 trilyon dolarlık değerinden yaklaşık 42 milyar dolar kaybetme yolunda ilerliyor. Ayrıca şirket, yaklaşık 80 milyon hissenin el değiştirmesiyle ABD borsalarında en çok işlem gören hisse senetleri arasında yer aldı.

Atlantic Equities analisti James Cordwell, gerilemenin Amazon Web Services'in (AWS) yükselen faiz oranları ve yüksek enflasyon karşısında son aylarda harcamalarını kısan teknoloji şirketleri ve start-up'lara daha fazla maruz kalmasını yansıttığını söyledi. Cordwell "Bu durum, 2. çeyreğin düşüş açısından dip noktası olacağına dair güven duymayı zorlaştırıyor" dedi.

Amazon'un finans şefi Brian Olsavsky Perşembe günü kazanç sonrası yaptığı açıklamada, Amazon müşterilerinin faturalarını düşürmelerine yardımcı olduğu için Bulut işindeki büyümenin ilk çeyrekte kaydedilen %16'dan bu ay 5 puan düşeceğini söyledi.

Amazon Bulut'ta zayıflıyor Microsoft büyüyor

Sonuçlar Microsoft'un %27 oranında büyüyen Azure bulut işinin sonuçlarıyla tezat oluşturuyor. Synergy Research Group, Microsoft'un bu çeyrekte bulut altyapısı pazarındaki payını bir puan artırarak %23'e çıkardığını, pazar lideri Amazon'un ise uzun süredir sahip olduğu %32 ila %34'lük pay bandında kaldığını açıkladı.

Yine de, analistler Amazon'un Bulut beklentileri konusunda büyük ölçüde iyimser ve görüşlerini olumsuza çeviren yüzde 10'luk kesime kıyasla yaklaşık 17'si hisse senedi üzerindeki fiyat hedeflerini yükseltti.

Fiyatların düşüşü yavaşlamanın kaynağı

CFRA Research analisti Arun Sundaram, yavaşlamanın büyük ölçüde Amazon'un müşterilerinin daha düşük fiyat katmanlarına geçmesine yardımcı olmasının bir sonucu olduğunu ve şirketin diğer büyük oyunculara müşteri kaybetmediğini söyledi.

Sundaram, "Amazon Bulut bilişimde açık ara pazar payı lideri ve bu şekilde kalmaya devam edecek" dedi.