27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 16.08.2023 18:36 | Son Güncelleme: 16.08.2023 18:48

Apple Hindistan'da düğmeye bastı: iPhone 15 üretimine resmen başladı

iPhone 15 lansmanına sayılı haftalar kala teknoloji devi Apple yeni nesil iPhone 15'in üretimine Hindistan'daki operasyonları ile Çin'deki ana üretim üssü arasındaki farkı daha da daraltmak amacıyla erkenden Tamil Nadu'da başlıyor
Apple Hindistan'da düğmeye bastı: iPhone 15 üretimine resmen başladı

Konuyla ilgili bilgi sahibi kişiler, Sriperumbudur'daki bir Foxconn Technology Group fabrikasının, Çin'deki fabrikalardan sevkiyata başladıktan sadece haftalar sonra en yeni cihazları teslim etmeye hazırlandığını, şirketin Hindistan'dan gelen yeni iPhone'ların hacmini hızla artırmaya çalıştığını söyledi.

Apple Çin'den uzaklaşıyor

Apple, Washington ve Pekin arasındaki gerilim ticareti daha az öngörülebilir hale getirirken, üretimini Çin'den uzaklaştırmak ve en önemli ürünlerinin tedarik zincirini riskten arındırmak için uzun yıllara dayanan bir proje yürütüyor. Başbakan Narendra Modi yönetimindeki Hindistan, ABD ile daha yakın ilişkiler kurmaya ve kendisini bir üretim merkezi haline getirmeye çalışıyor.

Hedef Hindistan ile Çin'i ilk etapta eşitlemek

iPhone 14'ten önce Apple, iPhone üretiminin yalnızca bir kısmını Hindistan'da gerçekleştiriyordu ve bu da Çin'deki üretimi altı ila dokuz ay geciktiriyordu. Bu gecikme geçen yıl büyük ölçüde azaldı ve Apple Mart ayı sonunda iPhone'larının yüzde 7'sini Hindistan'da üretti. Bilgilerin kamuya açık olmaması nedeniyle isimlerinin açıklanmasını istemeyen kişiler Bloomberg'e verdikleri demeçte, bu yılki hedefin Hindistan ve Çin'den sevkiyat zamanlamasında eşitliğe yaklaşmak olduğunu, ancak tedarikçilerin bunu başaracaklarından henüz emin olmadıklarını söyledi.

Apple'ın 12 Eylül'de dört yeni iPhone modelini duyurması bekleniyor. iPhone 15, iPhone 15 Plus, iPhone 15 Pro ve iPhone 15 Pro Max ile birlikte teknoloji devinin geçmiş yıllardan farklı olarak çok daha gelişmiş bir model olan iPhone 15 Ultra adında en üst sınıf telefonunu tanıtabileceği de iddia ediliyor.

iPhone 15 için Hindistan üretiminin ölçeği, büyük ölçüde ithal edilen bileşenlerin hazır bulunmasına ve Chennai dışındaki Foxconn fabrikasında üretim hatlarının sorunsuz bir şekilde artırılmasına bağlı olacak.

Muhtemelen 12 Eylül'de duyurulacak olan yeni iPhone, cihazın son üç yıldaki en büyük güncellemesi olmayı vaat ediyor. Ürün yelpazesi genelinde kamera sisteminde önemli yükseltmeler içerecek ve Pro modelleri gelişmiş A16 işlemcilerden güç alacak. Yeni telefon ailesi, düşen satışları yeniden canlandırmak için kritik önem taşıyor. Apple bu ay, ABD, Çin ve Avrupa gibi önemli pazarlardaki durgun tüketici talebinin etkisiyle satışlarının üçüncü çeyrekte de düştüğünü paylaştı.

Söz konusu kişiler, Hindistan'daki diğer Apple tedarikçileri olan Pegatron Corp. ve Tata Group tarafından satın alınan Wistron Corp. fabrikasının da yakında iPhone 15'in montajını yapacağını söyledi. 

Hindistan'da teşviklerle hızla büyüdü

Apple, Modi yönetiminin daha fazla üst düzey üretim getirmeye yönelik bazı mali teşviklerinden yararlanarak Tayvanlı tedarikçileri aracılığıyla Hindistan'da istikrarlı bir şekilde büyüdü. Bu durum Apple'ın Mart ayında sona eren mali yılda Hindistan'daki iPhone üretimini üç katına çıkararak 7 milyar doların üzerine yükseltmesine yardımcı oldu.

Apple'ın iPhone 15 serisindeki en büyük fark Lightning girişinin kaldırılacak olması. Bunun yerine Android cihazlarda olduğu gibi yeni iPhone modelleri de Type-C girişiyle gelecek.

Nisan ayında ülkedeki ilk perakende mağazalarını açan Apple, hızla büyüyen Hindistan pazarını artık hem bir perakende fırsatı hem de uzun vadede cihazları için önemli bir üretim üssü olarak görüyor. Apple kesin rakamları açıklamamış olsa da, Haziran ayına kadar olan çeyrekte Hindistan'daki iPhone satışları çift haneli büyüyerek yeni bir zirveye ulaştı.

Apple'ın İcra Kurulu Başkanı Tim Cook, Nisan ayındaki Hindistan gezisinde Modi ile görüştükten sonra yaptığı açıklamada Apple'ın Hindistan genelinde büyümeye devam edeceğini ve yatırım yapmayı sürdüreceklerini söyledi.