05 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 04.08.2023 19:45 | Son Güncelleme: 04.08.2023 20:03

iPhone 15 daha çıkmadan Apple'ın satışlarını düşürdü

3 milyar doları aşan piyasa değeriyle hem yatırımcısına hem müşterilerine güven veren Apple son bilançosunu açıkladı. Ancak iPhone satışlarındaki düşüş dikkatlerden kaçmadı. Uzmanlar bu düşüşü iPhone 15 serisini bekleyen ve mevcut iPhone'ları almak istemeyen müşterilere bağlıyor
iPhone 15 daha çıkmadan Apple'ın satışlarını düşürdü

iPhone 15 muhtemelen yakında geliyor, ancak Apple'ın demirbaşı olan iPhone serisi cazibesinin bir kısmını yavaş yavaş kaybediyor. Bunun en önemli sebebi ise yeni modellerin önemli farklar sunmaması, teknoloji noktasında büyük bir fark yaratmaması. Ancak Apple'ın tek kozu elbette iPhone'lar değil ve şirketin yıllar içinde kurduğu büyük bir ekosistemi var. Yatırımcıları da cezbeden tam olarak bu ve şirketin diğer ürün ve servislerindeki performans yakından izleniyor.

Son çeyrekte kârlılığını sürdürdü

Reuters'ın haberine göre Apple son çeyrekte de kâr etmeye devam etti. Şirket Perşembe günü yaptığı açıklamada, 1 Temmuz'da sona eren üç aylık dönemde 19,9 milyar dolar net gelir elde ettiğini ve bu rakamın bir önceki yıla göre küçük bir artış gösterdiğini belirtti. Dahası, hissedarlarına muazzam miktarlarda para iade ediyor. Temettüler ve geri alımlar bu dönemde toplam 24 milyar doların üzerinde gerçekleşti.

Akıllı telefon pazarı olgunlaşmış durumda, ancak iPhone müşterilerinin sadık olduğu biliniyor. Kaybolduğunda, kırıldığında ya da eskidiğinde değiştirilecek çok sayıda telefon olacak. Apple bu çeyrekte yaklaşık 40 milyar dolarlık satış yaptı ve bu rakam 2022'nin aynı üç aylık dönemine kıyasla yüzde 2,5'lik bir düşüşe işaret ediyor.

iPhone 15 beklentisi satışları düşürdü

Bu düşüşün nedeni, donanım tutkunlarının bir sonraki sürümü beklemesi olabilir. Consumer Intelligence Research Partners'a göre, 2017 yılında ABD'deki mevcut iPhone sahipleri iPhone'larını değiştirmek için yaklaşık 2 yıl bekledi. Bu süre istikrarlı bir şekilde genişleyerek 2,5 yıla çıktı. Bunda daha dayanıklı ekranlar ve müşterileri daha pahalı telefonlar almaya teşvik eden ancak daha sonra bunları daha uzun süre ellerinde tutan finansman planları rol oynuyor. En iyi ihtimalle pazar olgunlaşmış görünüyor.

Uygulama gelirlerinde büyüme yavaşladı

Dahası, Apple uygulama satışlarından, oyun aboneliklerinden ve reklamlardan daha fazla para kazanırken, hizmetlerdeki büyüme yavaşlıyor. Bölümün geliri bu çeyrekte 21 milyar dolar gibi rekor bir rakama ulaştı ya da bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8 arttı. Oysa beş yıl önce bu bölüm yıllık yüzde 30'dan fazla büyüyordu.

Apple 30 katından işlem görüyor

Bu eğilimlere rağmen, Refinitiv'e göre Apple hisseleri önümüzdeki 12 ay için tahmini kazançların 30 katından işlem görüyor. Beş yıl önce şirket yaklaşık 15 katından işlem görüyordu; bu da yatırımcıların bugün daha iyimser olduklarını ve potansiyeline inandıklarını gösteriyor.

Apple'ın hisse senedi artık daha pahalı ve bu da şirketin milyonlarca sanal ya da artırılmış gerçeklik gözlüğü ya da başka bir yeni aygıt satabileceğine dair büyük bir güven olduğunu gösteriyor. 

Gelirlerde sınırlı düşüş

Apple 3 Ağustos'ta, 1 Temmuz'da sona eren çeyrek için yaklaşık 82 milyar dolar gelir bildirdi; bu rakam bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 1,4'lük bir düşüş anlamına geliyor. Şirket bu çeyrekte, 25 Haziran 2022'de sona eren üç aylık döneme kıyasla da yüzde 2,3 artışla 19,9 milyar dolar net gelir elde etti.