01 Mayıs 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 04.03.2024 19:51 | Son Güncelleme: 04.03.2024 20:12

Apple M3 çipli MacBook Air modellerini tanıttı, yapay zeka vurgusu dikkat çekti

Apple, kendi M3 çipine sahip 13 inç ve 15 inç ekran boyutlarına sahip yeni MacBook Air modellerini duyurdu. Apple'ın yeni ürünlerini duyururken yapay zeka vurgusu yapması ise dikkatlerden kaçmadı
Apple M3 çipli MacBook Air modellerini tanıttı, yapay zeka vurgusu dikkat çekti

Apple Pazartesi günü 13 inç ve 15 inç MacBook Air dizüstü bilgisayarlarının en yeni M3 çipli yeni sürümlerini duyurdu. Şirket, M3 çipini Ekim ayında iMac masaüstü bilgisayarı ve MacBook Pro dizüstü bilgisayarları için daha güçlü versiyonlarla piyasaya sürmüştü. Apple, yüzde 1'den daha az büyüme gösteren mali ilk çeyrek kazanç raporunda 7,78 milyar dolar Mac geliri bildirdi. Bu çerçevede yeni Macbook modelleri önemli ve en yeni bilgisayarlar şirketin satışlarını artırmaya yardımcı olabilir.

Geçen yıl piyasaya sürülen M3 yongası, 10 çekirdeğe kadar GPU ile birleştirilmiş 8 çekirdekli bir CPU'ya sahip. Yeni MacBook Air aygıtları, aramalarda daha iyi ses netliği sağlamak için üç mikrofon dizisine de sahip.13 inçlik model bin 099 dolardan başlıyor ve 15 inçlik model 1.299 dolardan başlıyor. Her iki model de bugünden itibaren ABD'de ön siparişe açıldı ve 8 Mart'ta genel satışa sunulacak. Yeni çip, bir önceki M1 modeline göre yüzde 60'a kadar daha hızlı performans ve en hızlı Intel tabanlı MacBook Air'den 13 kata kadar daha hızlı performans vaat ediyor.

Her iki MacBook Air modeli de 18 saatlik iddia edilen pil ömrüne, 1080p web kamerasına ve yükseltilmiş Wi-Fi 6E radyolara sahiptir. Ayrıca 3,5 mm kulaklık jakının yanı sıra iki Thunderbolt bağlantı noktası da var. Her iki modelin de gece yarısı, yıldız ışığı, gümüş ve uzay grisi renk seçenekleri mevcut.

Geçen yıl piyasaya sürülen M3 yongası, 10 çekirdeğe kadar GPU ile birleştirilmiş 8 çekirdekli bir CPU'ya sahip. Yeni MacBook Air aygıtları, aramalarda daha iyi ses netliği sağlamak için üç mikrofon dizisine de sahip.

Apple'dan yapay zeka vurgusu

Apple'ın duyurusu, şirketin yapay zekaya daha fazla odaklanığını da gösterdi. Şirket, yeni MacBook Air'i "yapay zeka için dünyanın en iyi tüketici dizüstü bilgisayarı" olarak adlandırdı. Apple'ın Ekim ayında M3'lü iMac'i tanıttığında yapay zekadan bahsetmemesi ilginç bir dil değişikliği olsa da, "Yapay Zekalı PC'ler" olarak kullanıcıların karşısına çıkan yeni Windows dizüstü bilgisayarlarla rekabet etmeye çalıştığını gösteriyor.

Yine de OpenAI'nin ChatGPT'si, Anthropic'in Claude'u ve diğerleri gibi en popüler yapay zeka platformları doğrudan bir bilgisayarda değil, bir internet bağlantısı üzerinden bulutta çalışıyor. Apple, Pixelmator Pro gibi uygulamaların fotoğraflardaki arka plan gürültüsünü gidermek için yapay zekayı kullanabileceğini söyledi. Ancak bu, uygulamaların yıllardır yapay zekayı nasıl kullandıklarıyla daha fazla ilintili.

WWDC'de yapay zeka ana odak noktası olacak

Apple CEO'su Tim Cook 28 Şubat'ta Apple'ın yapay zekâya "önemli ölçüde yatırım yaptığını" yineledi ve bu yıl içinde büyük bir duyuru yapılacağının sinyalini verdi. Bu duyuru, Apple'ın genellikle yeni yazılımlarını tanıttığı Haziran ayındaki Dünya Çapında Geliştirici Konferansı (WWDC) sırasında gelebilir.

Apple'ın Mac'lerinde ve iPhone ve iPad gibi diğer cihazlarında yerel olarak çalışabilecek kendi büyük dil modelini duyurması mümkün.

Apple Pazarlamadan Sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı Greg Joswiak, yaptığı açıklamada, yeni MacBook Air cihazların, M3 çipi ve yeni yeteneklerle daha da iyi hale geldiğini söyledi. Joswiak, MacBook Air'i, dünyanın en ince ve hafif dizüstü bilgisayarı olarak tanımladı.

Apple'ın yeni MacBook Air cihazlarını duyurması, Avrupa Birliği'nin Apple'a müzik akışı pazarındaki antitröst kurallarını ihlal ettiği için 1,84 milyar euro para cezasıyla aynı güne denk geldi.

Türkiye'de Apple ürünlerine zam

Apple'ın yeni ürünlerini tanıttığı gün şirket aynı zamanda Türkiye'deki ürünlerinde de fiyat artışına gitti. Fiyat artışından sonra en ucuz iPhone 28 bin 999 TL olurken en pahalısı ise 107 bin 999 TL'ye ulaştı.