25 Kasım 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 02.12.2022 14:51 | Son Güncelleme: 02.12.2022 15:29

Apple, Meta ile hesaplaşmaya mı hazırlanıyor?

Apple karma gerçeklik başlığının yazılımını tekrar adlandırdı. xrOS işletim sisteminin, şirketi Apple Watch'tan sonra yeni ürün kategorisine taşıması ve Meta'ya meydan okuması bekleniyor
Apple, Meta ile hesaplaşmaya mı hazırlanıyor?

Apple şirketi, Apple Watch'tan bu yana büyük yeni ürün kategorisi olan karma gerçeklik başlığı üzerindeki çalışmalarını hızlandırıyor ve yaklaşan çıkışının en son işareti olarak eşlik eden yazılımı yeniden adlandırarak xrOS olarak değiştirdi. Bloomberg'ün haberine göre şirket, kulaklığı özel bir işletim sistemi ve üçüncü parti yazılımlar için uygulama mağazasıyla birlikte gelecek yılın başlarında tanıtmayı planlıyor. Proje hala gizli olduğu için isimlerinin açıklanmasını istemeyen kişiler, şirketin kısa süre önce işletim sisteminin adını realityOS yerine xrOS olarak değiştirdiğini söyledi. 

Yeni yazılım adı, kulaklığın karma gerçeklik özelliklerine bir mesaj niteliğinde. XR genişletilmiş gerçeklik anlamına geliyor ve hem artırılmış hem de sanal gerçekliği kapsayan bir terim. Artırılmış gerçeklik gerçek dünyanın üzerine grafikler ve sanal bilgiler yerleştirirken, sanal gerçeklik oyun oynamak ve video izlemek gibi her şeyi kapsayan bir deneyimdir.

Apple'ın büyük çıkış arayışı

Apple'ın bu pazara girmesi, şirketi kısmen Apple cihazlarına olan bağımlılığını azaltmak için metaverse üzerine bahis oynayan Facebook ve Instagram'ın sahibi Meta Platforms ile bir hesaplaşmaya hazırlıyor. Bu hamle aynı zamanda Apple'ın bir sonraki büyük çıkış arayışının da bir parçası. 2015'te piyasaya sürülen Apple Watch ile şirket, giyilebilir cihazlar işini şu anda satışlarının yüzde 10'undan fazlasını oluşturan bir bölüme dönüştürdü. Son mali yılda 41,2 milyar dolar katkıda bulundu.

Yeni sürümler sunacak

Bloomberg News'in haberine göre, karma gerçeklik işletim sistemi mesajlar ve haritalar gibi temel uygulamaların yeni sürümlerini sunacak ve üçüncü tarafların kendi uygulamalarını ve oyunlarını oluşturmak için kullanabilecekleri bir yazılım geliştirme kitiyle birlikte çalışacak. Kulaklık ve beraberindeki işletim sistemi ve uygulamalar, şirketin Teknoloji Geliştirme Grubu ya da TDG olarak adlandırdığı ve yönetici Mike Rockwell tarafından yönetilen gizli bir birim bünyesinde geliştiriliyor. İşletim sistemi, oyun ve grafik yazılımları üzerinde çalışan kıdemli bir mühendislik yöneticisi ve yaklaşık 24 yıllık Apple emektarı olan Geoff Stahl tarafından denetleniyor.

Büyük teknoloji şirketlerine rakip olacak

Son duyumlar Apple'ın kendi 3D tabanlı karma gerçeklik dünyasını yaratmak istediğini ortaya koydu. yakın kaynaklar, cihazın sanal işbirliği araçları ve FaceTime'ın VR versiyonunu sunacağını, Zoom ve Meta'nın Horizon Workrooms gibi hizmetlere rakip olacağını söylediler. Apple kısa bir süre önce iWork üretkenlik uygulamaları, notes uygulaması ve Apple News'in mühendislik şefini kulaklık üzerinde çalışmak üzere görevlendirdi. Apple yaklaşık yedi yıl önce işletim sistemini geliştirmeye başladığında şirket içinde realityOS ya da kısaca rOS olarak adlandırıldı. Apple kısa bir süre önce yazılımı şirket içinde xrOS olarak anmaya başladı. Yeni isim, kulağa daha genel gelen reality takma adının aksine, Apple'ın yeni oluşmakta olan karma gerçeklik pazarında hak iddia etmesine yardımcı olabilir.

 xrOS adı halk içinde de kullanılabilir

Ad değişikliğiyle aynı zamanda, Deep Dive LLC adlı gizli bir paravan şirket, xrOS markasını uluslararası alanda birkaç ülkede ticari marka haline getirmek için başvuruda bulundu ve ABD'de bu adı güvence altına almaya çalışıyor. Eğer bu başvuruların arkasında gerçekten de Apple varsa, bu durum Apple'ın xrOS'u halka açık ürün adı olarak da kullanmayı düşündüğünü gösteriyor.

Birkaç yabancı ülkede paravan bir şirket aracılığıyla bir ismin ticari markasını oluşturmak, Apple'ın bir marka oluşturmak için olağan stratejisini takip ediyor, ancak İsviçre'de başlama kararı biraz karakter dışı. Apple genellikle Jamaika, Lihtenştayn ya da Trinidad ve Tobago gibi ülkelerde ticari marka başvurusunda bulunuyor ve bu ülkeler kamunun kayıtları kolayca incelemesine izin vermiyor. Örneğin Apple kısa bir süre önce Jamaika'da iPhone 14 Pro Dynamic Island adını ticari marka olarak tescil ettirdi. Ancak kulaklığın kendisi için olası isimler olan Reality One ve Reality Pro için yaptığı başvurular da realityOS için yapılan başvuru gibi çevrimiçi olarak mevcut. Yakın kaynaklara göre, her iki durumda da başvuruların arkasında Apple vardı.

Yine de Apple'ın nihai olarak realityOS ya da tüketiciye yönelik markası olarak başka bir isimle ilerlemeyeceğinin garantisi yok. Apple xrOS adını kullanan ilk şirket olmayacak. Garip bir tesadüf eseri, Meta'nın aynı isimde bir karma gerçeklik işletim sistemi geliştiren yaklaşık 300 mühendisten oluşan bir ekibi vardı. Apple İcra Kurulu Başkanı Tim Cook, son birkaç yıldır artırılmış gerçekliğe olan ilgisini dile getirdi ve şirket, iPhone ve iPad'lerin AR uygulamalarını çalıştırmasına olanak tanıyan ARKit adlı ilgili bir platform oluşturdu.

Beklentiler neler?

Bu alandaki ilk cihazının mevcut ana akım rakiplerinden çok daha pahalı olması ve VR için ultra yüksek çözünürlüklü ekranlar ile AR öğelerini işlemek için birkaç harici kamera içermesi bekleniyor. Ayrıca el izleme özelliklerine sahip olacak ve şirketin en yeni Mac'lerinde yer alan M2 çipine dayalı bir işlemci çalıştıracak. Apple, geliştirme sürecindeki ilerlemenin bir işareti olarak, bu yılın başlarında yönetim kuruluna cihazın ön gösterimini yaptı.