20 Nisan 2024, Cumartesi
Haber Giriş: 28.11.2022 15:14 | Son Güncelleme: 28.11.2022 23:10

Çin'deki kriz Apple'a 6 milyon iPhone 14 Pro'ya mal olacak

Çin’deki en büyük iPhone üretim fabrikası Foxconn'da yaşanan Covid-19 ve karantina krizi devam ediyor. İlk analizlere göre süreç Apple'a 6 milyon iPhone 14 Pro'ya mal olacak
Çin'deki kriz Apple'a 6 milyon iPhone 14 Pro'ya mal olacak

Çin'in Zhengzhou kentindeki dünyanın en büyük iPhone üretim tesisindeki işçilerin geciken maaşları ve Çin'in sıkı Covid-19 kısıtlamalarının neden olduğu kötü yaşam koşullarını protesto etmelerinin ardından Apple, iPhone 14 Pro modelleri için üretim hedefinin dünya çapında yaklaşık 6 milyon adet gerisinde kalabilir.

Bloomberg'e göre, karşı karşıya kalınan iPhone 14 pro açığının tam boyutu hala belirsizliğini koruyor ve muhtemelen üretici Foxconn'un iPhone montaj hattının üretim hedeflerini tutturması için yeterli sayıda işçiyi işe alabilmesine bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Rapora göre, bu ayın başlarında Apple, Foxconn fabrikasındaki Covid-19 ile ilgili aksaklıklar nedeniyle iPhone 14 için üretim hedefini 3 milyon adet düşürdü ve bu sayı şimdi iki katına çıktı.

Zaman zaman iPhone şehri ( iPhone City) olarak da anılan Zhengzhou'daki Foxconn fabrikasında çalışan işçiler, şehrin Covid-19 kontrol önlemleri nedeniyle fabrika sahasından yatakhanelerine geçmelerine izin verilen kapalı bir balon içinde yaşamak zorunda bırakıldı.

Apple'ın hisseleri değer kaybetti

Rapora göre, daha ucuz olan iPhone 14 ve 14 Plus'ın satışları yavaşlarken, daha pahalı olan iPhone 14 Pro ve Pro Max ABD'de güçlü talep görmeye devam etti. Şirket bazı cihazlarını Hindistan ve Vietnam'da üreterek üretim hattını çeşitlendirmiş olsa da, asıl talep gören model iPhone 14 Pro modellerinin neredeyse tamamı Zhengzhou fabrikasında üretiliyor. Raporun ardından Apple'ın hisseleri bu sabah piyasa öncesi işlemlerde yüzde 1,87 değer kaybetti.

Apple'ın bu yıl üretmeyi planladığı toplam iPhone 14 serisi cihaz sayısı için ilk hedefi 90 milyondu

 Apple aksamaları öngörerek duyuru yaptı

Çin'in Covid-19 karşıtı önlemleri nedeniyle bir aksama yaşanacağını öngören Apple, bu ayın başlarında bir açıklama yayınlayarak Pro model iPhone'ların sevkiyatında bir gecikme yaşanacağı uyarısında bulundu. Açıklamada Foxconn fabrikasındaki üretimi etkilediği için Covid-19 kısıtlamaları suçlandı ve üst düzey modelleri satın almaya çalışan müşterilerin daha uzun bekleme süreleriyle karşılaşacağı belirtildi. Şu anda Apple'ın web sitesinde iPhone 14 Pro veya Pro Max için bekleme süresi tam bir ay olarak görünüyor. Daha ucuz olan iPhone 14 ve 14 Plus ise çoğu Apple mağazasından aynı gün teslim alınabiliyor.

Ne olmuştu?

Geçen hafta Foxconn fabrikasında güvenlik personeli ile işçiler arasında geciken ödemeler ve kötü yaşam koşulları nedeniyle şiddetli çatışmalar yaşanmaya başladı. Çok sayıda işçi, Mart ayına kadar fabrikada kalmadıkları takdirde vaat edilen ikramiye ödemelerini alamayacaklarından korktuklarını söyledi. Yeni işe alınanlar, Ekim ayında yüzlerce işçinin sıkı Covid-19 önlemlerinin etkisinden korkarak fabrika kampüsünü terk etmesinin ardından daha yüksek ücret ve ikramiye ödemesi vaatleriyle kandırıldı. Foxconn sonunda özür diledi ve sorunları işe alım sürecindeki teknik bir hataya bağladı. Öfkeli işçileri yatıştırmak amacıyla şirket, fabrikadan ayrılmak isteyenlere 10 bin Yen (bin 400 dolar) tazminat teklif etti. Reuters'a göre, Zhengzhou'nun 200 bin kişilik işgücünün yaklaşık yüzde 10'unu oluşturan 20 bin kişi Foxconn'un teklifini kabul etti.