25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 19.10.2022 17:27 | Son Güncelleme: 19.10.2022 20:15

Apple, Watch ile elde ettiği verilerle sağlık sektörüne mi girecek?

Analistlerin tahminine göre Apple şirketi, Apple Watch'tan elde ettiği sağlık verilerini kullanarak 2024 yılında sağlık sigortası sunmaya başlayacak. Verilere erişimin şirkete sigorta pazarında avantaj sağlayacağı ve tüketiciler için maliyetleri düşürmesine olanak tanıyacağı düşünülüyor
Apple, Watch ile elde ettiği verilerle sağlık sektörüne mi girecek?

İnsanların Apple Watch'ın gösterdiği analizleri takip etmesi ve ciddiye alması geçtiğimiz haftalarda Apple'ın ürettiği saatler hakkında tıbbi bir gerçekliğin olmadığı uyarısında bulunmasına neden oldu. Fakat analistlerin tahmini bu durumu tersine çevirebilir. Tahminlere göre Apple şirketi, Apple Watch'tan elde ettiği sağlık verilerini kullanarak 2024 yılında sağlık sigortası sunmaya başlayacak.

CCS Insight, Apple'ın ABD sağlık sigortası pazarına ilk adımlarını büyük bir sigortacı ile ortaklaşa atacağına ve rakiplerine karşı avantaj sağlamak için halihazırda topladığı sağlık verilerini kullanacağına inanıyor.

Maliyetleri azaltabilir

Apple halihazırda Watch'tan kan basıncı, kandaki oksijen seviyesi, EKG değerleri ve vücut sıcaklığı gibi verileri topluyor ve insanların ilaçlarını düzenlemelerine yardımcı oluyor. Watch ve iPhone, eşleştiği cihazlarla birlikte diyabet gibi durumları izlemek için de kullanılabiliyor. Analistler, böylesine zengin verilere erişimin şirkete sigorta pazarında avantaj sağlayacağına ve tüketiciler için maliyetleri düşürmesine olanak tanıyacağına inanıyor. 

ABD'deki sağlık sektörü üzerinde etkili olabilir

CCS Insight'ın baş analisti Ben Wood, "Bunu yapmak için çok güçlü bir konumdalar. Apple Watch aracılığıyla çok sayıda kişisel sağlık verisine sahipler. Bazı noktaları bir araya getirirlerse çok rekabetçi bir sağlık sigortası oyuncusu haline gelebilirler ve bu potansiyel olarak ABD'deki sağlık hizmetleri sektörünün yapısı üzerinde oldukça etkili olacaktır" dedi. 

Apple Watch, Truva atı olabilir mi?

Böyle bir hamle, Apple'ın Watch'ı kârlı sağlık sigortası pazarına girmek gibi uzun vadeli bir hedefle piyasaya sürüp sürmediği sorusunu gündeme getirecek. Wood, Watch'ın bu amaçla piyasaya sürüldüğüne inanmıyor ancak Apple'ın Watch'ı şu anda hizmet işlerini geliştirmek için bir araç olarak gördüğünü düşünüyor. 

Aksesuardan sağlık sektörüne

Wood, Apple Watch'ın bir moda aksesuarı olarak hayata başladığını ancak Tim Cook'un Watch'ı sağlık ve fitness alanına çevirdiğini ve tüketiciler arasında yankı uyandıran bir alana girdiklerini söyledi. Wood konuyla ilgili fikrini "Bu alana girmenin bir Truva Atı olduğunu düşünmüyorum, sadece doğal bir evrim olduğunu düşünüyorum. Birdenbire ellerindeki verilere baktılar ve sağlık sektörüne mi girsek dediler" cümleleriyle ifade etti.