02 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 13.11.2023 21:32 | Son Güncelleme: 13.11.2023 21:44

Apple OLED ekrana geçiyor: Fiyatlar cepleri yakacak

Apple tablet serisini yeniliyor. Yeni nesil iPad Pro için gün sayan şirket, bu cihazlara özel tasarlanan OLED ekranların üretimine Şubat 2024'te başlıyor. iPhone'larda kullanılan ekranların üç katı maliyetle üretilecek olan OLED ekranlar, iPad'lerin fiyatını da artıracak
Apple OLED ekrana geçiyor: Fiyatlar cepleri yakacak

Korea Herald'a konuşan Apple'a yakın kaynaklar, LG Display'in Gyeonggi Eyaleti'ndeki tesislerinde yeni iPad Pro için OLED üretimine önümüzdeki yılın Şubat ayında başlayacağını iddia ediyor. Ekranların iPhone'larda kullanılanların üç katı fiyatında olması bekleniyor ki bu da müşteriler için daha yüksek fiyatlar anlamına gelebilir. 

OLED ekranın avantajları

Mevcut 11 inç iPad Pro LCD panele sahipken, 12,9 inç modelde daha fazla parlaklık ve daha yüksek kontrast oranı için mini LED arka aydınlatma bulunuyor. OLED teknolojisi arka aydınlatma ihtiyacını ortadan kaldıracak ve daha derin siyahlarla daha da yüksek kontrast oranı ve daha düşük güç tüketimi gibi avantajlar sağlayacak.

Apple'ın, esnek ve sert malzemelerin birleşiminden oluşan çok ince hibrit OLED ekranlar kullanması bekleniyor. Böylece bir sonraki iPad Pro modellerinin biraz daha ince olması mümkün olabilir.

LG ve Samsung üretecek

Apple'ın 2024 yılında iPad için yaklaşık 10 milyon OLED panel aradığı kaydediliyor. LG'nin OLED panellerin yaklaşık yüzde 60'ını tedarik etmesi, kalan kısmın ise sadece 11 inçlik modele odaklanması beklenen Samsung tarafından sağlanması bekleniyor.

OLED panellerdeki her piksel, harici bir ışık kaynağına veya arka aydınlatma paneline ihtiyaç duymuyor. OLED altyapısında her piksel tek tek aydınlatılarak kontrol ediliyor, bu sayede siyah oluşturmak için pikseller tamamen kapatılabiliyor. Böylelikle OLED panellerde LCD’lerde mümkün olmayan gerçek ve derin siyahlar elde edilebiliyor. Bu altyapı üzerinden kontrast oranları çok yüksek olan OLED paneller, LCD’lerden çoğu zaman daha canlı renkler sunuyor ve gelişen teknolojiler sayesinde artık eskiye nazaran daha yüksek parlaklık sunuyorlar. OLED teknolojisi de LCD teknolojisi gibi sürekli olarak geliştiriliyor, özel teknolojiler ile performans sürekli olarak artıyor.

Yeni nesil iPad Pro için panel üretiminin LG Displays'in gelecek yıl finansal toparlanmasına yardımcı olması bekleniyor. LG ve Samsung'un şu anda Apple ile fiyat görüşmelerini tamamlamak üzere olduğu söyleniyor.

OLED ekran teknolojisine ek olarak, yeni nesil iPad Pro modellerinin biraz daha büyük bir ekrana, M3 çipe ve yeniden tasarlanmış bir Magic Keyboard aksesuarına sahip olması bekleniyor.

Apple analisti Ming-Chi Kuo, yeni iPad Pro modellerinin 2024 yılının Nisan-Haziran aylarını kapsayan ikinci çeyreğinde piyasaya sürülmesini bekliyor. Bu zaman çizelgesi Korea Herald'ın son söylentisiyle büyük ölçüde örtüşüyor.