05 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 06.11.2023 19:36 | Son Güncelleme: 06.11.2023 19:49

Apple'dan dikkat çeken yenilik: Sıvı tespit özelliğini hayata geçiriyor

Teknoloji devi Apple, yeni nesil MacBook modellerine sıvı algılama özelliği getiriyor. Bu özellik sayesinde Apple'ın teknik destek ekibi doğrudan cihazın suya maruz kalıp kalmadığını net bir şekilde anlayabilirken, kullanıcıların sıvı sızması sorunu yaşadığında da hızlıca uyarı alması amaçlanıyor
Apple'dan dikkat çeken yenilik: Sıvı tespit özelliğini hayata geçiriyor

Apple'ın sınırlı garantisi iPhone, Apple Watch ve bazı AirPods modelleri gibi suya dayanıklı ürünler için bile sıvıların neden olduğu hasarları kapsamıyor. Bu nedenle Apple, aygıtın sıvıya maruz kalıp kalmadığını tespit etmek için farklı yöntemlere sahip. Bu çerçevede yeni Mac'lerde Apple, artık USB-C bağlantı noktalarında sıvıyı daha kolay bir şekilde tespit edebilecek.

macOS Sonoma 14.1 sürümü, bilgisayarın sıvılara maruz kaldığını tespit edebilen "liquiddetectiond" adlı yeni bir sistem aracı içeriyor. Daha spesifik olarak, bu araç Mac'teki her USB-C portundan sıvı analizi toplamak için arka planda çalışıyor.

iPhone ve iPad'lerde de var

Bu araç "Sıvı Tespiti ve Korozyon Azaltma Teknolojisi" olarak tanımlanıyor. iPhone ve iPad'lerde de benzer bir araç bulunuyor ve bu da konektörde sıvı tespit edildiğinde kullanıcıları uyararak hasar görmelerini önlemek için şarj kablosunu hemen çıkarmalarını sağlıyor.

Apple, iOS'ta halihazırda mevcut olana benzer bir uyarıyı eninde sonunda hayata geçirecek olsa da, bu araç tarafından toplanan verilerin teknisyenler tarafından bir Mac'in ücretsiz onarım için uygun olup olmadığını belirlemek için kullanılması daha olası görünüyor.

Apple'ın sıvı algılama özelliği, MacBook modellerinde portlara herhangi bir sıvı sızması halinde hem kullanıcısına uyarı veriyor, hem de Apple'ın teknik ekibini 'destek anında' bilgilendiriyor.

 

Elbette bu, Apple'ın Mac'in sıvıya maruz kalıp kalmadığını anlamasının bir başka yolu. Apple'ın web sitesinde sıvı tespit özelliği şu sözlerle ifade ediliyor:

"Mac dizüstü bilgisayarlar ve bazı Apple kablolu ve kablosuz klavyeler, bu ürünlerin sıvıya maruz kalıp kalmadığını belirlemeye yardımcı olan Sıvı Temas Göstergelerine (LCI) sahip"

Bu göstergeler cihazların içine stratejik olarak yerleştirildi ve sıvılarla temas ettiklerinde renk değiştiriyor. USB-C bağlantı noktalarına dijital sıvı dedektörü yerleştirmek, teknisyenlerin bir Mac'in sıvıya maruz kaldığını anlama noktasında ellerini güçlendiriyor.

Bu noktada bir belirsizlik de var. Sıvı tespit sisteminin macOS'un en son sürümünü çalıştıran tüm Mac'lerde mi yoksa ekstra bir donanım gereksinimi nedeniyle yalnızca M3 Mac'lerde mi çalıştığı belli değil.