29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 08.02.2024 23:38 | Son Güncelleme: 09.02.2024 00:04

Biden'ın kılığına girdi, fişi çekildi: Yapay zeka ile yapılan çağrılar yasaklandı

ABD seçimleri için geri sayım sürerken yapay zeka ilk kez ABD seçimlerini tehlikeye sokacak noktaya geldi. ABD Başkanı Joe Biden'ın sesini yapay zeka ile birebir taklit edenler, Biden'ın ağzından kendi aleyhine çıkan sözlere yer verdi ve bu gelişme sonrası yapay zeka destekli aramalar yasaklandı
Biden'ın kılığına girdi, fişi çekildi: Yapay zeka ile yapılan çağrılar yasaklandı

ABD'de Federal İletişim Komisyonu (FCC) Perşembe günü, seçmenleri kandırmak için siyasi adayların seslerini taklit eden yapay zeka tarafından üretilen robot çağrıları yasadışı hale getirdi.

Karar, New Hampshire Başsavcısı John Formella'nın bu hafta başında, Başkan Biden'ın sesinin yapay zeka tarafından üretilen bir klonuyla, alıcıları 23 Ocak'taki ön seçimlere katılmamaya ve bunun yerine oylarını Kasım seçimleri için saklamaya çağıran kötü niyetli robot çağrıların arkasında bir Teksas şirketinin bulunduğunun açıklamasından günler sonra duyuruldu.

Yetkililer, yapay zeka ile oluşturulan Biden sesinin arkasındaki ismi aramaya koyuldu ve Dallas banliyölerindeki sıradan bir alışveriş merkezine kadar izler takip edildi. New Hampshire başsavcısı, yetkililerin 20 binden fazla kişiye ulaştığını tahmin ettiği ve Demokratları eyaletteki ön seçimlerde oy kullanmamaya çağıran sahte çağrının arkasında Walter Monk ve şirketi Life Corporation'ın olduğunu tespit etti.

Bu gelişmelerin ardından FCC Perşembe günü yaptığı açıklamada yapay zeka tarafından üretilen seslerle yapılan aramaların (robot çağrıların) yasadışı olduğunu açıkladı.

FCC Başkanı Jessica Rosenworcel, bu açıklayıcı kararın eyalet başsavcılarına bu aldatıcı robot çağrılardan sorumlu tarafları takip etmek ve onlara karşı harekete geçmek için ek kaynaklar sağladığını belirtti. Yetkililer bu karar ile tüketicileri robot çağrılarda kullanılan yapay zeka ile klonlanmış ses teknolojisinin neden olduğu potansiyel zararlardan ve kafa karışıklığından korumayı amaçlıyor.

FCC'nin bu çağrıları yasaklaması, kurumun iletişim sistemlerinin bütünlüğünü koruma ve teknolojinin kamu güvenini veya demokratik süreçleri zayıflatabilecek şekilde kötüye kullanılmasını önleme konusundaki süregelen kararlılığını yansıtıyor.

FCC, son eylemin bu çağrılarda bir ses oluşturmak için yapay zeka kullanma eyleminin kendisini yasadışı hale getirdiğini belirtti.

Seçimleri tehdit eder hale geldi

Demokrat Partili FCC Komiseri Geoffrey Starks, "Üretken yapay zeka, sahte robot çağrıların inandırıcılığının artmasıyla seçim döneminde yeni bir tehdit haline geldi" dedi.

FCC 2023 yılında, 2020 ABD seçimleri öncesinde 1100'den fazla yasadışı çağrı yaptığı için muhafazakar aktivistlere verilen 5,1 milyon dolarlık cezayı kesinleştirmişti. Aramalarda, potansiyel seçmenlere posta yoluyla oy kullanmaları halinde kişisel bilgilerinin kamuya açık bir veri tabanının parçası olacağı söylenerek oy kullanma cesaretleri kırılmaya çalışılmıştı.

Robot çağrı (Robocall) nedir?

Robot çağrı, otomatik arama yazılımı aracılığıyla her gün milyonlarca insana önceden kaydedilmiş mesajlar ileten bir arama yöntemi. Telefonunuzu açtığınızda gerçek bir kişi yerine kaydedilmiş bir mesaj duyuyorsanız, bir robot çağrı dinlediğinizi düşünebilirsiniz. 

Bazı çağrılar randevu hatırlatmaları veya uçuş iptalleri gibi yararlı bilgiler sağlarken bu sistemi suistimal edenler de sıkça görülüyor. Dünya çapında her ay milyarlarca robot çağrı yapılıyor ve bunlar yaygın olarak rahatsız edici bir boyutta kullanıcılara aramalar yapıyor.