10 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 03.02.2024 08:50 | Son Güncelleme: 03.02.2024 14:17

NYT yükselişteki mesleğin detaylarını yazdı: Yapay zeka şefi

Yapay zekanın hayatımıza girmesiyle birlikte yeni meslek dalları da ortaya çıkmaya başladı. Bunlardan en popüler olanıysa yapay zeka şefi. New York Times, birçok şirketin yapay zeka kullanımına geçebilmek için yeni pozisyonlar açtığını yazdı
NYT yükselişteki mesleğin detaylarını yazdı: Yapay zeka şefi

Yiwen Lu / New York Times

 Eylül ayında Arizona'daki Mayo Clinic, hastane sisteminde türünün ilk örneği olan bir pozisyon yarattı: Yapay zeka şefi. Arizona'daki doktorlar yıllardır yapay zeka ile deneyler yapıyordu. Ancak ChatGPT'nin 2022'de piyasaya sürülmesinden ve ardından gelen teknoloji çılgınlığından sonra hastane, yapay zeka ile daha fazla çalışmasını sağlayacak ve onları koordine edecek birini bulmaya karar verdi.

Böylece yöneticiler, yapay zeka konusunda uzmanlaşmış bir radyolog olan Dr. Bhavik Patel'i işe aldı. Patel o zamandan beri, ultrasonlarda gizli verileri arayarak nadir görülen bir kalp hastalığının teşhisini hızlandırmaya yardımcı olabilecek yeni bir yapay zeka modelinin pilot uygulamasını gerçekleştirdi. Arizona'daki Mayo Clinic'in CEO'su Dr. Richard Gray, "Bu veri ve yapay zeka yeteneklerinden bazılarını gerçekten her departmanda, her bölümde, her çalışma grubunda teşvik etmeye çalışıyoruz" dedi. Yapay zeka şefi pozisyonu hastane için uzmanlık derinliğine sahip bir koordinasyona yardımcı oldu.

Pek çok insan uzun zamandır yapay zekanın işlerini ellerinden alacağı korkusunu yaşıyor. Ancak teknolojideki patlama, hukuk firmalarını, hastaneleri, sigorta şirketlerini, devlet kurumlarını ve üniversiteleri hem Amerika’da hem de diğer ülkelerde yapay zeka şefi rolünü yaratmaya teşvik etti.

Birçok şirket yeni pozisyon açtı

Equifax kredi bürosu, Ashley Mobilya üreticisi ve Eversheds Sutherland gibi hukuk firmaları geçtiğimiz yıl işe yapay zeka yöneticileri aldı. Aralık ayında The New York Times yapay zekdan sorumlu yazı işleri müdürü atadı. ABD’De geçen yıl 400'den fazla federal departman ve ajans, Başkan Joe Biden'ın teknoloji için güvenlik önlemleri oluşturan emrine uymak için yapay zeka şefleri işe aldı. Glassdoor websitesine göre geçen yıl gerçekleştirilen bir formuna 122 yapay zeka şefi ya da üst düzey yönetici katıldı. Bu sayı 2022’de sadece 19’du.

Şirketler teknoloji dönüşümünden yararlanmak istiyor

Şirketlere veri ve yapay zeka liderliği konusunda danışmanlık veren danışmanlık firması NewVantage Partners'ın kurucusu Randy Bean, yapay zeka yöneticisi pozisyonunun şirketlerin teknoloji dönüşümünden yararlanmak istemeleri nedeniyle ortaya çıktığını söyledi. Bean, şirketlerin aynı zamanda iyi gözükmek için yapay zeka şefi işe aldıklarını belirtti.

Değişimler yeni pozisyonları getirdi

Diğer yönetici pozisyonları, büyük teknolojik ve finansal değişimlere yanıt olarak oluşturuldu. 1980'lerde bilgi işlemdeki ilerlemeler, genellikle teknolojinin bir şirket içinde nasıl kullanıldığını denetleyen veya geliştiren baş bilişim yetkilileri ve baş teknoloji yetkilileri patlamaya yol açtı. 2008 mali krizinden sonra, yeni düzenlemelere uymak ve şirketlerin verileri nasıl kullandığını yönetmek için baş veri görevlileri atandı.

Yapay zekayı öğretecek kişiler aranıyor

Yapay zeka yöneticisi rolleri ile şirketler ve kuruluşlar bu teknolojinin riskleri ve potansiyeli ile insanların çalışma şeklini nasıl değiştirebileceği konusunda kendilerine yardımcı olacak birini arıyorlar. Sağlık sigortası şirketi Florida Blue, bu amaçla Svetlana Bender'i yapay zeka ve davranış bilimi başkan yardımcılığına terfi ettirdi. İlk yapay zeka projelerinden biri, bilgisayar kodu yazmaya ve müşteri verilerini analiz etmeye yardımcı olabilecek dahili bir sohbet robotunun pilot uygulamasını yapmak oldu.

Daha önce Florida Blue'nun teknoloji çözümleri direktörü olan Bender, ekibinin sohbet robotunu müşteri verileri üzerinde eğiteceğini ve tüm çalışanların kullanımına açacağını söyledi. Çalışmalara yardımcı olması için bir yapay zeka direktörünü işe alan Bender müşterilerin sigorta verilerini güvende tuttuklarından emin olurken “Olabildiğince hızlı hareket etmek istiyoruz” dedi.

Danışmanlık firması Accenture, müşterilerin teknolojiyle giderek daha fazla ilgilenmeye başlamasının ardından pozisyonlarına yapay zeka şefini de ekledi. Şirket, küresel veri ve yapay zeka üzerinde çalışan Lan Guan'ı, müşterilere yapay zekayı işlerine nasıl dahil edecekleri konusunda tavsiyelerde bulunmak üzere bu göreve atadı. Accenture ayrıca sigorta sektörü için de yapay zeka araçları geliştiriyor. Guan yeni pozisyonun yapay zekada büyük bir potansiyel gördükleri konusunda ne kadar iyimsel olduklarını gösterdiğini söyledi.

Pilot uygulamalar yapıldı

Ontario'daki Western Üniversitesi'nde bilgisayar bilimleri profesörü ve baş bilgi işlem sorumlusu olan Mark Daley ekim ayında yapay zeka sorumlusu olarak terfi aldı. Ders vermeye devam ederken bilişim sorumlusu rolünü bıraktı. "Üretken yapay zekaya en iyi yaklaşımın aslında keşif ve deney olduğu bir andayız" diyen Daley o günden sonra denetim süreçlerini otomatikleştirmek için araştırma ve finans ekibiyle birlikte çalışmak ve yeni dersler geliştirmek için beşeri bilimler fakülteleriyle işbirliği yapmak gibi 30'dan fazla pilot yapay zeka projesi oluşturmaya odaklandı.

Bazı uzmanlar teknolojinin çok hızlı değiştiğini ve yakında bu rollere gerek kalmayacağını söyledi. Bean'in geçen yıl kaleme aldığı Harvard Business Review makalesinde, yapay zeka ve veri yöneticilerinin başarısız olmaya hazır oldukları, çünkü bu işlerin büyük riskler ve fırsatlar sunan bir teknoloji ile yüksek basınçlı bir dengeleme eylemi olduğu öne sürüldü.

"Bazı unvanlar ortadan kalkmaya başlayacak"

LinkedIn'in baş ekonomisti Karin Kimbrough da yapay zekanın yeni bir teknoloji olmaktan çıkıp herkesin işine dahil olacağını söyledi. Kimbrough, "Yapay zeka birçok görevde yer alacak ve o kadar kökleşecek ki, yapay zekayla ilgili belirli iş unvanı ortadan kalkmaya başlayacak" dedi.

Bazı yapay zeka yöneticileri ise işlerinin kalıcı bir güce sahip olduğunu söyledi. Patel, yeni işinin büyük bir kısmının diğer doktorlarla ve FDA gibi kurumlarla iletişim kurmak ve yapay zekanın tıbbi çalışmaları nasıl daha verimli hale getirebileceğini belirlemek olduğunu söyleyerek “Günümüzün sağlık hizmetlerinde hala çok fazla boşluk var. İşte bu noktada yapay zekayı akıllıca kullanarak bu boşluğu kapatabileceğimizi ya da en azından azaltabileceğimizi düşünüyorum” dedi.

 © 2024 The New York Times Company