OpenAI tarafından California'da geliştirilen sohbet robotu olan ChatGPT, Kasım ayında kullanıma sunulduğundan bu yana şiirler, kısa öyküler, denemeler ve hatta kişisel tavsiyeler vererek bir milyondan fazla insan kullanıcıyı etkiledi. Ancak sohbet robotu büyük bir eğlence kaynağı olduğunu kanıtlamış olsa da program aynı zamanda sahte bilimsel makaleler de üretebiliyor. Hatta bu konuda bilim insanlarını kandıracak kadar iyi. ChatGPT'nin makale hazırlamadaki becerisi şimdiden birkaç makalede ortak yazar olarak anılmasına yol açtı.
Yayın politikaları güncellendi
ChatGPT'nin aniden gelişi, yayıncılar arasında yanıt verme mücadelesine yol açtı. ABD'nin önde gelen dergisi Science'ın genel yayın yönetmeni Holden Thorp, ChatGPT'den metin kullanımını yasaklayan ve programın yazar olarak listelenemeyeceğini açıklayan güncellenmiş bir yayın politikasını duyurdu. Thorp, "Bunun etrafında oluşan çılgınlık göz önüne alındığında, ChatGPT'nin bir yazar olmasına veya metninin makalelerde kullanılmasına izin vermeyeceğimizi açıkça belirtmek iyi bir fikir" dedi.
Önde gelen bilimsel dergiler, yazarlardan çalışmaya katkılarından sorumlu olduklarını beyan eden bir form imzalamalarını istiyor. Thorp, ChatGPT'nin bunu yapamayacağı için yazar olamayacağını söyledi. Ayrıca makalenin hazırlanmasında ChatGPT kullanmanın bile sorunlu olduğuna inanıyor.
Diğer yayıncılar da benzer değişiklikler yaptı. Salı günü, yaklaşık 3 bin dergi yayınlayan Springer-Nature, yönergelerini ChatGPT'nin yazar olarak listelenemeyeceğini belirtecek şekilde güncelledi. Ancak yayıncı, ChatGPT'yi doğrudan yasaklamadı. Bu nedenle robot ve diğer yapay zeka araçları, tüm ayrıntıların açıklanması şartıyla makalelerin hazırlanmasında hala kullanılabilir.
Nature'ın baş editörü Magdalena Skipper, "Yanıt vermemiz gerektiğini hissettiğimiz gelişme, aracın hemen hemen birdenbire ortak yazar olarak ortaya çıkması oldu” dedi. Skipper, doğru uygulandığında, ChatGPT ve benzeri yapay zeka araçlarının bilim için faydalı olabileceğine inanıyor.
Dilini iyileştirmek için kullanılabilir
Cell ve Lancet dahil olmak üzere yaklaşık 2 bin 800 dergi yayınlayan Elsevier, Springer-Nature ile benzer bir duruş sergiliyor. Elsevier'den Andrew Davis, yönergelerinin yapay zeka araçlarının araştırma makalesinin okunabilirliğini ve dilini iyileştirmek için kullanılmasına izin verdiğini, ancak verilerin yorumlanması veya bilimsel sonuçlar çıkarılması gibi yazarlar tarafından yapılması gereken temel görevlerin yerine geçmediğini söyledi.
eLife'ın genel yayın yönetmeni Michael Eisen ise ChatGPT'nin yazar olamayacağını ancak benimsenmesinin kaçınılmaz olduğunu kaydetti. Eisen, "Bence daha iyi soru buna izin verip vermemek değil, kullanılıyor olduğu gerçeğini nasıl yöneteceğimizdir. En azından şimdilik, yazarların kullanımı ve nasıl kullanıldığını açıklamaları bizim için aracı kullanırken çıktılarının sorumluluğunu üstlendiklerini netleştirmemiz için en önemli şey” diye konuştu.
Oxford Üniversitesi'nde teknoloji profesörü olan Sandra Wachter, "Yayıncıların harekete geçtiğini görmek harika. Bence eğitim, sanat ve gazetecilik gibi diğer birçok sektör de benzer zorluklarla karşı karşıya oldukları için benzer adımları düşünmek zorunda kalacaklar” dedi.