29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 23.01.2023 21:20 | Son Güncelleme: 23.01.2023 21:32

ChatGPT’nin sahibi OpenAI, Microsoft’tan 10 milyar dolarlık yatırım aldı

Microsoft, OpenAI ile 10 milyar dolarlık yatırım için anlaşmaya vardı. 2019 yılında da ChatGPT geliştiricisine 1 milyar dolar yatırım yapmış olan teknoloji devi yapay zeka yarışında rakiplerinin önüne geçti
ChatGPT’nin sahibi OpenAI, Microsoft’tan 10 milyar dolarlık yatırım aldı

İki şirketten yapılan açıklamaya göre Microsoft, popüler sohbet robotu ChatGPT’yi geliştiren OpenAI’ye milyarlarca dolar yatırım yapıyor. Anlaşmanın bazı mali şartları açıklanmadı ancak bir kaynak Bloomberg’e, bu ayın başlarında çıkan haberlerde olduğu gibi bunun 10 milyar dolarlık bir yatırım olduğunu söyledi. Microsoft bu hamlesiyle 2019’da OpenAI’a yaptığı 1 milyar dolarlık yatırımı genişletti. 

Microsoft'un OpenAI'ye 10 milyar dolar yatırmaya yaklaştığına dair haberlerin ilk çıktığı 9 Ocak'tan bu yana şirketin hisseleri yüzde 7 arttı. Microsoft CEO'su Satya Nadella, yaptığı açıklamada, “Microsoft ve OpenAI'nin ortaklığının bir sonraki aşaması, uygulamalarını oluşturmak ve çalıştırmak için Azure ile en iyi AI altyapısına, modellerine ve araç zincirine erişim" sağlayacak dedi. 

Semafor'un bu ayın başlarında yazdığına göre, Microsoft'tan 10 milyar dolarlık bir yatırım OpenAI için 29 milyar dolar değerinde olacak ancak bu değerlemenin kesinleşmiş şartlar altında geçerli olup olmadığı bilinmiyor. ChatGPT, geçen Kasım ayında halka açıldı. 

Microsoft beş gün önce iş gücünün yaklaşık 5’i olan 10 binden fazla çalışanını işten çıkaracağını açıkladı. Nadella, çalışanlara gönderdiği bir e-postada yapay zekayı işten çıkarmaların başlıca nedenlerinden biri olarak gösterdi. Nadella,  "Dünyanın en gelişmiş modellerini yeni bir bilgi işlem platformuna dönüştürdüğümüz için, bir sonraki büyük bilgi işlem dalgası yapay zekadaki ilerlemelerle doğuyor” dedi. 

Wedbush analisti Dan Ives, Pazartesi günü müşterilere yazdığı bir notta, Microsoft'un oyunu değiştiren potansiyel bir yapay zeka yatırımı gerçekleştirdiğini belirtti ve  "Bugünkü yapay zeka yarışında Nadella & Co., Big Tech'in geri kalanının önünde ve bu yatırım, yapay zeka kuşağında önemli bir çentik” ifadelerini kullandı.