Güneş benzeri bu devasa yıldız galaksimiz içinde bulunuyor ve yaklaşık 12 bin ışık yılı uzaklıkta yer alıyor. Bu 'ölüm' yıldızı şişerek kırmızı dev adı verilen ömrünü tamamlamış bir duruma geldi. Büyüdükçe dışa doğru genişliyor ve bu sayede yörüngesinde bulunan Jüpiter büyüklüğündeki gezegeni yutabiliyor.
Güneş Dünya'yı yutacak
Digital Trends'in haberine göre araştırmacılar bu olayı, yıldızın eninde sonunda Güneş'in başına gelmesini beklediğimiz duruma benzeyen kendine özgü parlama modeli sayesinde tespit edebildi. Araştırmanın başyazarı Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nden (MIT) Kishalay De yaptığı açıklamada "Bu görüntüleri izlerken Dünya'nın geleceğini görüyoruz" dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:
"Güneş Dünya'yı yutarken başka bir uygarlık bizi 10 bin ışık yılı öteden gözlemliyor olsaydı, Güneş'in bir miktar maddeyi fırlatırken aniden parladığını, sonra etrafında toz oluşturduğunu ve sonra eski haline döndüğünü görürlerdi"
Türünün ilk örneği olan bu olayın gerçekleştiği anda gözlemlenebilmesi için çok sayıda astronomi tesisinin kullanılması gerekti. Gezegenin yıldızın atmosferine çekilmesinden kaynaklanan ilk parlak parlama, Kaliforniya'daki Palomar Gözlemevi'nde gözlemlendi. Bu tesis, gökyüzünü kısa ve geçici olaylar için izliyor. Daha sonra gökbilimciler, NASA'nın Dünya'ya Yakın Kızılötesi Araştırma Kaşifi görevinden gelen verileri kullanarak olaya kızılötesini kullanarak baktılar ve ilk parlamanın son derece hızlı bir şekilde meydana geldiğini, ancak daha sonra yalnızca daha az miktarda enerji yaydığını gördüler.
Yutarken parlama meydana geliyor
Ayrıca bilim insanları, Keck Gözlemevi ve Gemini Güney teleskobunu kullanarak uzun süreli, düşük enerjili olayı gözlemlediler ve parlamanın gerçekten de yıldızın gezegeni yutmasından kaynaklandığını doğruladılar. Bu görüntülerin izlenebilmesi, sadece birkaç hafta sürebilen bu kısa olaylar için gökyüzünü gözlemleyen teleskoplara sahip olduğumuz için artık ne tür gözlemlerin mümkün olduğunu ortaya koyuyor.
Araştırmanın yazarlarından Ryan Lau, "Bence bu sonuçlarda varoluşumuzun geçiciliğine işaret eden oldukça dikkat çekici bir şey var" dedi ve sözlerini şöyle noktaladı: "Güneş sistemimizin ömrünü kapsayan milyarlarca yıldan sonra, kendi son aşamalarımız muhtemelen sadece birkaç ay süren son bir parıltıyla sonuçlanacak"