28 Nisan 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 03.05.2023 19:04 | Son Güncelleme: 04.05.2023 00:47

Bilim insanları yok oluşun görüntüsünü izledi: Dünya'yı sadece birkaç ayda yutacak

Gökbilimciler kısa bir süre önce, yıldızı tarafından yutulan bir dış gezegenin tüyler ürpertici görüntüsünü yakalama şansı elde etti. Bu görüntüleri izleyen bilim insanları Dünya'nın sonunun da bu gezegeninkine benzeyeceğini ve Güneş'in ömrünü tamamladığında Dünya'yı birkaç ayda yutacağını düşünüyor
Şili'deki Gemini Güney teleskopunu kullanan gökbilimciler, ölmekte olan Güneş benzeri bir yıldızın bir ötegezegeni yuttuğuna dair ilk kanıtı gözlemledi. Kendi Güneşimiz de yaklaşık 5 milyar yıl sonra ömrünün sonuna geldiğinde Dünya'yı böyle yutacak
Şili'deki Gemini Güney teleskopunu kullanan gökbilimciler, ölmekte olan Güneş benzeri bir yıldızın bir ötegezegeni yuttuğuna dair ilk kanıtı gözlemledi. Kendi Güneşimiz de yaklaşık 5 milyar yıl sonra ömrünün sonuna geldiğinde Dünya'yı böyle yutacak

Güneş benzeri bu devasa yıldız galaksimiz içinde bulunuyor ve yaklaşık 12 bin ışık yılı uzaklıkta yer alıyor. Bu 'ölüm' yıldızı şişerek kırmızı dev adı verilen ömrünü tamamlamış bir duruma geldi. Büyüdükçe dışa doğru genişliyor ve bu sayede yörüngesinde bulunan Jüpiter büyüklüğündeki gezegeni yutabiliyor.

Güneş Dünya'yı yutacak

Digital Trends'in haberine göre araştırmacılar bu olayı, yıldızın eninde sonunda Güneş'in başına gelmesini beklediğimiz duruma benzeyen kendine özgü parlama modeli sayesinde tespit edebildi. Araştırmanın başyazarı Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nden (MIT) Kishalay De yaptığı açıklamada "Bu görüntüleri izlerken Dünya'nın geleceğini görüyoruz" dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"Güneş Dünya'yı yutarken başka bir uygarlık bizi 10 bin ışık yılı öteden gözlemliyor olsaydı, Güneş'in bir miktar maddeyi fırlatırken aniden parladığını, sonra etrafında toz oluşturduğunu ve sonra eski haline döndüğünü görürlerdi"

Türünün ilk örneği olan bu olayın gerçekleştiği anda gözlemlenebilmesi için çok sayıda astronomi tesisinin kullanılması gerekti. Gezegenin yıldızın atmosferine çekilmesinden kaynaklanan ilk parlak parlama, Kaliforniya'daki Palomar Gözlemevi'nde gözlemlendi. Bu tesis, gökyüzünü kısa ve geçici olaylar için izliyor. Daha sonra gökbilimciler, NASA'nın Dünya'ya Yakın Kızılötesi Araştırma Kaşifi görevinden gelen verileri kullanarak olaya kızılötesini kullanarak baktılar ve ilk parlamanın son derece hızlı bir şekilde meydana geldiğini, ancak daha sonra yalnızca daha az miktarda enerji yaydığını gördüler.

Yutarken parlama meydana geliyor

Ayrıca bilim insanları, Keck Gözlemevi ve Gemini Güney teleskobunu kullanarak uzun süreli, düşük enerjili olayı gözlemlediler ve parlamanın gerçekten de yıldızın gezegeni yutmasından kaynaklandığını doğruladılar. Bu görüntülerin izlenebilmesi, sadece birkaç hafta sürebilen bu kısa olaylar için gökyüzünü gözlemleyen teleskoplara sahip olduğumuz için artık ne tür gözlemlerin mümkün olduğunu ortaya koyuyor.

Araştırmanın yazarlarından Ryan Lau, "Bence bu sonuçlarda varoluşumuzun geçiciliğine işaret eden oldukça dikkat çekici bir şey var" dedi ve sözlerini şöyle noktaladı: "Güneş sistemimizin ömrünü kapsayan milyarlarca yıldan sonra, kendi son aşamalarımız muhtemelen sadece birkaç ay süren son bir parıltıyla sonuçlanacak"